Norsk reiseliv viktig over landegrensene

Publisert: 3. februar 2023 kl 10.03
Oppdatert: 3. februar 2023 kl 10.03

Reiselivet er en av Norges største og viktigste næringer, som skaper arbeidsplasser over hele landet. Vi er også en viktig eksportnæring, fordi mange hundre tusen utlendinger legger igjen penger i våre lokalsamfunn, og et økende antall nordmenn ferierer i eget land. Ifølge SSBs satellittregnskap for turisme, var det samlede turistkonsumet i 2019 i Norge 194,3 milliarder kroner. Dette gjør reiselivsnæringen til Norges 5. største eksportnæring, etter olje/gass, maritim, sjømat og prosessindustri. Veksten i utenlandske turister har vært og vil forhåpentligvis fortsette å være høy. Dette viser at reiselivet i Norge er av høy kvalitet og tilbyr attraktive produkter. Det skal vi som næring være stolte av.

Opplevelser i verdensklasse 

Reiselivet i Troms og Finnmark hvor jeg holder til, er inne i en svært god periode.  4 av 10 reiselivsbedrifter svarer at markedssituasjonen er god i NHO Reiselivs siste situasjonsanalyse. Særlig er nordlysturismen attraktiv for utenlandske turister. Tromsø trekkes frem som et spennende sted å besøke, blant annet på grunn av nærhet til naturen og et levende og attraktivt sentrum.

Norge oppleves som et trygt og rolig sted i en urolig verden og vi kan by på en rekke spennende og eksklusive opplevelser. Mange utlendinger kommer hit for å stå på ski, gå i fjellet, kjøre hundeslede, være med på havfiske eller hvalsafari, padle kajakk, gå på trugeturer og ikke minst få unike matopplevelser.

I tillegg til våre fantastiske naturopplevelser, er det yrende kultur- og uteliv, som kan oppleves i våre byer fra nord til sør, med på å skape attraktivitet.  Dette smykkeskrinet av opplevelser i hele landet skaper reiselyst både i inn og utland. Dette viser at norsk reiseliv tilbyr høy kvalitet og at folk er villig til å ta dette i bruk, til tross for en mer presset økonomisk situasjon.  

Tøffere økonomisk situasjon påvirker 

Den økonomiske situasjonen preger også veldig mange bedrifter i ulike bransjer, og NHOs medlemsundersøkelse viser at en stor andel av bedriftene venter en forverring i markedsutsiktene de neste seks månedene, dette gjelder også for reiselivsbedriftene. Kun 11 prosent av reiselivsbedriftene anså markedsutsiktene for det neste halve året som god, mens nær halvparten tror på en forverring. For servering og uteliv er andelen som frykter forverring større enn resten av bransjen.  

Saken fortsetter under annonsen

For mange er det å gå ut å spise, ut på byen, spa, hotellweekend og andre ting vi unner oss for ekstra livsglede, det første som ryker i trangere økonomiske tider. Likevel opplevde vi under pandemien at det var muligheten til å være sammen og fraværet av det lokale reiselivet, som var noe av det vi savnet aller mest.  

Inntektene strømmer ut 

Mange bedrifter frykter også for de økte kostnadene; særlig strømprisene. Hele 92 prosent av bedriftene sier at strømprisene påvirker driftsresultatet. I tillegg melder mange om økte innkjøpspriser. Konsekvensene av det økte kostnadsbildet går først og fremst ut over bedriftenes evne til å ha stabile arbeidsplasser og det påvirker det tilbudet de kan gi lokalbefolkningen. Nesten 1 av 4 melder om reduserte åpningstider, 1 av 4 melder om nedbemanning og 36 prosent sier at de ikke ansetter nye folk.  

Som vi ser, er det et komplekst bilde med mange utfordringer. NHO Reiseliv jobber sammen med hele NHO-familien for å bidra til at våre bedrifter får de beste rammebetingelser. Dette for å gjøre oss best mulig rustet til å kunne håndtere de utfordringer vi får, som blant annet strømkrisen.

NHO Reiselivs posisjon har hele tiden vært at så lenge bedriftene ikke har fått på plass gode fastprisavtaler (ifølge NHO Reiselivs medlemsundersøkelse for januar har kun 13 prosent fastprisavtale), må strømstøtteordningen forlenges. Vi mener fortsatt at ordningen burde ha vært forlenget, i første omgang med tre måneder, altså ut mars. Vi mener også at ordningen bør forbedres, slik at flere bedrifter som trenger det kvalifiserer til støtte. Dette budskapet jobber vi for å løfte frem overfor myndigheter og i media. 

For i krisetider er det viktig at vi står sammen og vi i NHO-familien jobber sammen for våre medlemmer. Som medlem i NHO vil du alltid ha ei hand i ryggen.

  

Saken fortsetter under annonsen

 

Ledige stillinger – reiseliv