Nå haster det med å få avviklet alle restriksjoner

Publisert: 10. februar 2022 kl 10.15
Oppdatert: 11. februar 2022 kl 10.31

Regjeringspartiene og SV har blitt enige om å sette en sluttdato for den nasjonale kompensasjonsordningen i slutten av februar. Det at man har bestemt seg for å avslutte støtten, understreker behovet for at alle restriksjoner må avvikles raskt.

De siste tiltakene som ble innført før jul, traff hele reiselivet, spesielt en allerede hardt rammet serverings- og overnattingsbransje. Skjenkestopp har i all praksis betydd massepermitteringer og en nedstengning av veldig mange bedrifter over hele landet. Det er forståelig at det har vært et behov for smitteverntiltak, men konsekvensen er at uforutsette kostnader igjen har blitt veltet over på reiselivsbedriftene. Når staten innfører så inngripende tiltak over natten, må også staten ta en større del av kostnadene.

Kan regne med fremførbart underskudd

Selv om regjeringen implementerte kompensasjonsordningen og lønnsstøtteordningen som følge av restriksjonene, har ikke de vært optimale. Kompensasjonsordningen, slik den ble presentert i midten av desember, skulle ikke gis til bedrifter som hadde et overskudd i løpet av året 2021. Det ville bety at alle bedrifter som gikk med mer enn 50.000 kroner i overskudd i fjor, var utelukket fra støtte. At de som hadde klart å få til et lite overskudd ved utgangen av november, selv skulle sitte igjen med hele tapet fra desember, ville vært urimelig og uforståelig.

Det har vært krevende, men myndighetene endret reglene. Etter press fra blant annet NHO Reiseliv, kan man nå trekke fra fremførbart underskudd for 2020 i regnskapsåret 2021 og samlet for 2020 og 2021 i regnskapsåret 2022. Det er gode nyheter, selv om vi helst ville hatt bort hele kravet om underskudd for å få støtte. Endringen vil forhåpentligvis likevel sikre kompensasjon til noen flere reiselivsbedrifter i november og desember.

Lønnsstøtten blir 40.000 per ansatt i februar

Nylig ble SV og regjeringspartiene enige om en totalpakke på flere områder. De vedtok å ikke gjennomføre den avkortningen som regjeringen hadde foreslått på lønnsstøtteordningen. Det blir derfor 40.000 kroner som er den øvre grensen per ansatt i februar. Sammen med Fellesforbundet, argumenterer NHO Reiseliv for at lønnsstøtten må holdes på samme nivå som januar-nivået. Næringen er fortsatt underlagt strenge restriksjoner som en-meteren og antallsbegrensinger. Her er vi glade for at SV satt regjeringen på plass.

Saken fortsetter under annonsen

Vil bli en tøff senvinter for mange

Regjeringspartiene og SV har i tillegg blitt enige om å sette sluttdato for den nasjonale kompensasjonsordningen til den 28. februar.

Det at man har bestemt å avslutte støtten, understreker behovet for at alle restriksjoner må avvikles raskt. Vi forutsetter at myndighetene nå vil fjerne alle restriksjoner som hindrer normal drift. Selv om alle smittevernstiltak opphører før 1. mars og vi nå forhåpentligvis kan se frem til en mer eller mindre full åpning snart, er krisen for reiselivet ikke over.

Vi går fra kompensasjonsfase til gjenåpning, og så videre til gjenreisingsfase. Dette vil bli utfordrende for et reiseliv som har vært i krise i to år. Vi skal gå fra to helt unormale år med unntakstilstand og inn i en ny tid for et bærekraftig og vekstkraftig norsk reiseliv.  

Konkurransen internasjonalt er tøff og etter to år i "pandemidvale" er mange land i gang med å reposisjonere seg. Det har derfor aldri vært et viktigere moment til å bygge en sterkere posisjon for Norge som destinasjon enn nå. Her må det inn ekstraordinære markedsmidler for å få god effekt.

Og vi trenger forutsigbarhet. Nasjonalt må servering og konferanse kunne gjøre folk trygge på at de kan starte å planlegge store arrangementer og middager. Og det haster om vi skal rekke å få hjulene i gang og bookingnivået opp igjen, før de kompenserende tiltakene opphører. Og vi må være tydelige på at mange ikke vil ha et høyt nok bestillingsnivå til å være fullt oppe å gå igjen innen en måned, til tross for at vi eventuelt får klare signaler fra regjeringen om at vi igjen kan samles uten begrensninger. Uten gjester, uten lønnsstøtte og uten kompensasjon, blir det en tøff senvinter for mange.

Det er viktig å presiser at krisen for reiselivet ikke over. Den delen som er avhengig av det internasjonale markedet, og da kanskje spesielt Vestlandet og de nordligste fylkene og Svalbard, er ekstra hardt rammet. Store deler av bransjen vil altså fortsatt slite en lang stund fremover og vi trenger helt klart hjelp for å komme over krisen.

Saken fortsetter under annonsen

Norsk reiseliv vil reise seg igjen

Tiden fremover blir altså svært krevende for mange i bransjen, som opplever stor mangel på ansatte. Stengte grenser, permitteringer – som har gjort at folk har søkt seg til andre bransjer – og mindre tilgang til europeiske sesongarbeidere, har ført til mangel på arbeidskraft i reiselivsnæringen.

Det er bekymringsfullt. For å få bukt med dette problemet har NHO Reiseliv, sammen med politikere og NHO Mat og Drikke, NHO Service og Handel, Sjømat Norge, Hovedorganisasjonen Virke, Fellesforbundet, Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Norske Kokkers landsforening (NKL), Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF) og Foreningen for Opplæringskontorene i Restaurant- og Matfag (FORM), sett oss nødt til å iverksette kraftfulle tiltak. Slik har den nasjonale rekrutteringskampanjen Smak deg frem blitt til. Kampanjen, som startet midt under pandemien i 2021 og som skal vare frem til 2023, har som mål å styrke næringen ved å rekruttere unge søkere til Restaurant- og matfagene på VGS. I tillegg til høye visningstall i fjor, var det også en oppgang i antall søkere til Restaurant- og matfag for inneværende skoleår. Nylig ble kampanjen videreført, og vi forventer like stor suksess nå som i fjor.

Prognosene for reiselivet er optimistiske. Vi vet at norsk reiseliv vil reise seg igjen, og den gode veksten vi hadde før pandemien vil fortsette. At deler av næringen kan hente seg inn igjen raskt, har vi fått bekreftelse på ved hver gjenåpning. Vi vet også at vi vil trenge flere dyktige folk for å få en fortgang på aktivitetene og økonomien. Vi håper kampanjen vil inspirere enda flere til å “smake seg frem” og velge noen av de mangfoldige yrkesveiene og mulighetene i reiselivet akkurat nå.

 

Ledige stillinger – reiseliv