I VEKST: Leif Eliassen (til venstre) og Trond Jensen i Aass Bryggeri, Norges eldste.

Aass Bryggeri

Vokser på norsk eierskap og lokal tilhørighet

Publisert: 14. juni 2023 kl 13.31
Oppdatert: 14. juni 2023 kl 13.31

­Trond Jensen er salgssjef uteliv og Leif Eliassen ansvarlig for produkter og markedsføring i Aass Bryggeri. Vi møter dem på omtrent samme sted som det hele startet i 1834. Markedet er i kraftig endring, også for Norges eldste bryggeri.

– Vi merker det vi også, mye er annerledes: strømkostnader, renter og ikke minst dyrere mat og drikke påvirker markedet, sier Trond Jensen, som har fem år bak seg i selskapet.

Leif Eliassen har ti års erfaring fra Aass. I 2022 skjedde det nærmest utenkelige:

– For å spare strøm slukket vi også de ikoniske fasadelysene våre ut mot Drammenselva.

Svelger markedsandeler

Dagligvare står for 85 prosent av omsetningen i Aass. Du finner Aass i alle dagligvarekjedene – Norge rundt.

Resten av markedet er utelivet i bred forstand og nisjene Vinmonopolet og taxfree. Den mest kuriøse ølleveransen går til den norske paviljongen i Disney World i Florida, USA. Tenk deg lyden av «Aass» på engelsk. Derfor har også Disney World merket menytavla der ølet selges, i Kringla bakeri, med korrekt uttale: «Ouse» høres jo bedre ut.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi gikk inn i pandemien med en markedsandel på 5,6 prosent av utelivsmarkedet for øl Norge. Siste måling viser rundt 7 prosent, forteller Jensen og Eliassen.

De er ikke i tvil om at familieeierskapet og den sterke lokale tilhørigheten, sammen med det faktum at gigantene Hansa Borg og Ringnes nå har utenlandske eiere, betyr mye for veksten. Rundt 10.000 deltar årlig i «Besøk Aass», som holdes Gildehallen.

Fra Kvitfjell til Kragerø

Hjemmemarkedet er grovt sett området mellom Kragerø i sør og Kvitfjell i nord.

– Aller sterkest er vi i Drammen og omegn. Med unntak av de store kjedekundene, dominerer vi markedet her hjemme. Vi har også vist muskler i Oslos uteliv, med Oslo Street Food i Torggata og Barcode som viktige kunder. Det setter oss skikkelig på kartet, forklarer Trond Jensen.

Lokalt sponser Aass fotballklubbene Strømsgodset og Mjøndalen, Drammen Håndballklubb, festivalene Kongsberg Jazzfestival, Elvefestivalen, Kadetten og Idyll (Fredrikstad).

Selv vannet, som utgjør 97 prosent av en Aass pilsner, kommer fra den lokale vannkilden Glitre. Bare sykehuset er en større forbruker av vann i Drammen.

Saken fortsetter under annonsen

– Du behøver ikke jo ikke være professor i bærekraft for å skjønne at noe skurrer når det fraktes glassflasker med meksikansk øl til Norge, sier Leif Eliassen.

Selv har Aass forlatt plastfatene, og satser nå kun på gjenbruk av ståltanker på 20 og 30 liter til utelivsnæringen.

Energiøl

Energidrikker har Norge hatt lenge. Aass er først med energiøl, først lansert for afterskimarkedet og aldersgruppen 20-40 år i vinterferien. Lanseringen har skapt debatt, interesse og også kritikk.

– Vi har solgt bra gjennom god distribusjon i dagligvare, som jo raskt spurte om vi hadde papirene i orden. Det har vi.

Jensen og Eliassen roser Mattilsynet for konstruktivt samarbeid i utviklingen av det nye produktet, som altså har alle godkjenninger på plass.

Innovasjon blir nok viktige i de kommende årene også:

Saken fortsetter under annonsen

– Pilsen holder nok stand, men lite – lavkaloriøl – og lyse lettdrikkelige varianter blir viktige trender, konkluderer de to.

 

Aass Bryggeri AS

Historie: I 1834 ble det aller første ølet tappet. Noen år senere overtok Paul Lauritz Aass driften av bryggeriet. Siden har lederskapet gått videre fra generasjon til generasjon i Aass-familien i over 150 år.

Eiere: Heleid av AS P Ltz Aass O med Lauritz Aass (17,0 % av aksjene), Christian A. Knudsen Aass (16,3 %) og Tina Louise Aass Bull (12,4 %), som de tre største blant de 116 aksjonærene.

Antall ansatte: 105 ansatte (102,4 årsverk)

Toppleder: Christian August Knudsen Aass siden mars 2013, tippoldebarn av grunnlegger Paul Lauritz Aass. Bakgrunn blant annet fra bankbransjen og som gründer.

Saken fortsetter under annonsen

Viktigste markeder: Dagligvare (85 %)

Viktigste produkt: Aass Pilsner, 9 millioner liter årlig i alle kanaler

Økonomi (tall i millioner kroner):

2022

Omsetning 394,4

Driftsresultat 13,6

Driftsmargin (%) 3,4

Saken fortsetter under annonsen

2021

Omsetning 374,8

Driftsresultat 35,8

Driftsmargin (%) 9,5

Ledige stillinger – reiseliv