Antall studieplasser innen reiseliv faller fra 352 til 301 neste skoleår, men antall søkere stiger kraftig (illustrasjonsfoto). Foto: Cokada | iStock

Antall studieplasser innen reiseliv faller fra 352 til 301 neste skoleår, men antall søkere stiger kraftig (illustrasjonsfoto).

Foto

Cokada | iStock

Færre studieplasser, men flere søkere til reiselivsfagene

Publisert: 25. april 2023 kl 11.21
Oppdatert: 25. april 2023 kl 11.28

Veksten i antall førstegangssøkere til reiselivsstudier ved universiteter og høyskoler studieåret 2023-24 øker med 20,7 prosent fra innværende studieår, viser tallene fra Samordna opptak. Situasjonen er snudd opp ned fra forrige runde, da reiseliv hadde den største prosentvise nedgangen av alle fag.

425 førstegangssøkere

Innenfor reiseliv finnes det 352 studieplasser i inneværende studieår, men fra 2023-24 kuttes antall plasser til 301. Likevel øker antall førstegangssøkere til 425.

Totalt antall søkere til reiseliv er 2.496.

Her er det vanskeligst å komme inn

Anerkjente Norsk Hotellhøgskole tilknyttet Universitet i Stavanger har lansert et nytt bachelorstudium i digital serviceledelse. Her er det hele 152 søkere til 40 plasser, og det gjør studiet til det klart vanskeligste å få plass på med 3,8 søkere per plass.

Behovet for digital kompetanse i servicebransjen er stort. Gjennom bacheloren i digital serviceledelse lærer studentene om digitalisering, ledelse, økonomi, organisasjon og markedsføring for å kunne forme framtidens servicenæringer.

Saken fortsetter under annonsen

Nest vanskeligst er hotelledelse på samme sted, der det er 1,8 søkere per plass. Det samme forholdstallet har det nye deltidsstudiet i Event og sport management ved Universitetet i Sørøst-Norge i Drammen.

Store endringer i tilbudet

Tallene fra Samordna opptak viser også betydelig endringer i studietilbudet:

  • Høgskolen i Innlandet, Lillehammer: Reiselivsledelse (40 plasser), Markedsføring og ledelse av turismeopplevelser (40 plasser) og Reiseliv og turisme (20 plasser) legges ned. Dette erstattes av et årsstudium i Reiseliv og arrangement i et bærekraftperspektiv (20 plasser) og en bachelor i Bærekraftig reiselivs- og arrangementsledelse (45 plasser).

  • Høgskolen på Vestlandet, Sogndal: Ingen endringer fra 2022-23, totalt 70 studieplasser.

  • Universitet i Tromsø, Alta: Både Arctic adventure tourism (15 plasser) og Naturbasert reiseliv og entreprenørskap (20 plasser) legges ned.

  • Universitet i Stavanger (Norsk Hotellhøgskole): Hotelledelse kuttes fra 82 til 66 plasser, Reiselivsledelse fra 65 til 40 plasser. Så kommer det nevnte nye tilbudet i digital serviceledelse med 40 plasser.

 

 

Ledige stillinger – reiseliv