Shanghai er Kinas finanssentrum, derfra bestemmes store oppkjøp og investeringer over hele verden, også i norsk reiselivsbransje.
Foto
kool99 / iStock

Kina kjøper seg opp i norsk og internasjonal reisebransje

Publisert: 4. oktober 2021 kl 12.27
Oppdatert: 5. oktober 2021 kl 13.54

Kinesiske selskaper kjøper seg opp i mange bransjer, over hele verden. De har også investert stort i reiselivsbransjen, spesielt fly- og hotellselskaper. For eksempel eies hotellselskapet Radisson av det statseide, kinesiske hospitalityselskapet Jin Jiang International. China Eastern Airlines, som eies av den kinesiske stat, har nå kjøpt seg opp til 10% av aksjene i KLM-Air France.

Kinesiske selskaper har også kastet sine øyne på norsk reiselivsbransje og har foretatt flere oppkjøp.

På den annen side er det ikke alltid ting går som planlagt. HNA Group, som nå er under konkursbehandling og restrukturering, hadde gjennom HNA Aviation & Tourism, store eierposter i internasjonal hotellbransje, bl.a. Hilton Worldwide og i 10 flyselskaper, både i Asia og Europa. Gjelden i HNA Group lå på langt over $100 milliarder (NOK 870 milliarder) i 2020. Da konkursforhandlingene startet i juni iår, hadde 67.400 kreditorer meldt inn krav.

Men dette er et mindre tilbakeslag, de store linjene i utviklingen er at den kinesiske stat kjøper seg opp i internasjonale virksomheter og innen vital infrastruktur i land som lar dem slippe til, for eksempel havner og jernbaner i Afrika og Asia. I Afrika og Latin-Amerika er naturressurser blitt byttet mot tilgang til kinesisk kapital, eller fattige land kommer i gjeld til Kina. Dette er ikke bistand etter vestlig mønster, Kina skal alltid ha noe tilbake.

Men også Norge er interessant. - Oppkjøpene i Norge følger i stor grad Kinas satsingsområder: grønn, verdensledende teknologi, underholdning og turisme, samt sektorer der Norge er langt fremme, som shipping og energi, sier Henning Kristoffersen, sosialantropolog og spesialrådgiver i rådgivningsfirmaet The Governance Group, til A-magasinet.

Kinesisk buss- og båtselskap

I Oslo er det tre mindre fergeselskaper som tradisjonelt har vært eiet lokalt. Nesoddbåtene eies nå av to internasjonale infrastrukturfond. Oslo-Fergene, som går mellom øyene i fjorden, eies nå av Boreal, som igjen eies av et investeringsfond i Hong Kong og dette fondet eies 100% av den kinesiske stat.

Saken fortsetter under annonsen

Everbright Overseas Infrastructure Investment Fund LP (EOIIF), et Private Equity infrastruktur-fond med base i Hong Kong, eier 100 prosent av aksjene i Boreal Holding AS, som eier 100 prosent av aksjene i Boreal Norge AS.

Det tradisjonsrike familieeide rederiet Oslo-Fergene har stått for fergetrafikken ut til øyene i Oslofjorden i mer enn hundre år. Selskapet hadde ikke økonomiske muskler til å delta i Ruters konkurranse om kontrakten «Båttjenester Indre Oslofjord 2021», der hovedkriteriet var at det skulle benyttes elektriske båter, til gunstigst mulig pris.

Vinner av anbudskonkurransen ble Boreal Sjø, som innen sommeren 2022 skal sette fem nye nullutslippsfartøyer i drift. Boreal Norge driver gjennom flere datterselskaper buss, båt og bane i hele landet og har dessuten 15 eiendomsselskaper. Selskapet har blant annet lokalbussruter i Rogaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark, flybuss-ruter i Stavanger, Sandnes, Narvik, Evenes, Harstad, Finnsnes og Kirkenes, flere andre ekspressbusser og fergeruter i Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark.

Boreal inngikk i sommer avtale om å kjøpe seg inn med 49 prosent i Trollcruise. Trollcruise er det nest største charterbåtrederiet i Oslofjorden. Selskapet leier ut veteranbåter med fullt mannskap og servering. De har fire seilbåter og en fjordabåt, som kan ta med seg grupper på 10–350 gjester.

– Vi selger landet vårt på billigsalg

– Grunnen til at kinesere og store utenlandske fond kjøper seg opp i norsk næringsliv er at de har lave avkastningskrav, kanskje kun 1 ½ prosent, sier Kristian Qvigstad, markedssjef og deleier i Norway Yacht Charter og Båtservice Sightseeing. Han representerer det største charterbåtrederiet på Oslofjorden.

Foto
– Norge har fullt av penger som vi bruker på investeringer i utlandet, samtidig som vi er i ferd med å bli leietagere i eget land, sier Kristian Qvigstad i Norway Yacht Charter og Båtservice Sightseeing. Foto: Hans Kristiansen.

Saken fortsetter under annonsen

– Eierne, som altså er store pensjonsfond, eller den kinesiske stat, er fornøyd med så lav avkastning fordi rentenivået i verden ligger rundt 0. Dette var ikke noe problem for 5 og 10 år siden da rentenivået var høyere. Når vi norske eiere må betale ½ prosent i formuesskatt blir forskjellen 1/3 mot 2/3, og det er denne 1/3-delen som gjør at norske interesser taper. Denne effekten av formuesskatt på bedrifter og aksjer får nå utilsiktede konsekvenser. På grunn av det lave rentenivået, selger vi nå landet vårt på billigsalg. Norge har fullt av penger som vi bruker på investeringer i utlandet, samtidig som vi er i ferd med å bli leietagere i eget land, sier Qvigstad.

– Norway Yacht Charter og Båtservice Sightseeing var gjeldfrie før pandemien. Nå har vi snart brukt opp egenkapitalen, vi skal klare oss, men det er viktig at offentlige kompensasjonsordninger for reiselivet forlenges, ellers er alle pengene som er bevilget tidligere bortkastet. Opplevelsesindustrien er enda hardere rammet enn hotellene, spesielt tøft er det i Oslo, sier Kristian Qvigstad.

Ledige stillinger – reiseliv