Bordeaux har en unik posisjon i vinverdenen, her finner vi chateau'ene med kjente navn som produserer viner i toppklasse og med topp priser. Men det er rundt regnet 9000 vinprodusentene her, så både kvalitet og priser varierer sterkt. De slanke, høyskuldrede flaskene med de røde toppene, er likevel et ganske pålitelig kvalitetstegn.
- Vin er som et kunstverk som avspeiler værforhold, hva slags druer man har plantet, jordsmonn og filosofien til produsenten. Klimaet, jordsmonnet samt historien, har gjort Bordeaux til verdens mest kjente vinregion, sier vinhandleren Nicolas Mahe de Berdouare (bildet) i Vinhuset NoFra. Han er født inn i en negociants-familie med røtter i Medoc.
I disse dager er han på markedet med en ny bok "Vin, det er livet!". Nicolas forteller at han har brukt lang tid på boken. Det merkes, dette er ikke noe venstrehåndsarbeid, her er det gjort research og du finner mye om vin som du ikke har lest andre steder. Det finnes et utall vinbøker på markedet, men denne er annerledes, boken er et oppkomme av nyttig og interessant bakgrunnsinformasjon om vin og vinens historie.
I desemberutgaven av HRR har vi et lengre intervju med Nicolas Mahe de Berdouare, der spør vi bl.a.:
Hvorfor er Bordeaux-viner verdens beste?
Saken fortsetter under annonsen
- Jeg pleier å si, blant verdens beste viner. Selv om jeg er fra Bordeaux, født i Graves og oppvokst Medoc, har jeg stor sans for andre viner også, men Bordeaux-viner vil alltid ha en spesiell plass i mitt hjerte, og i min lever. Bordeaux er et slags referansepunkt for internasjonal vinproduksjon, med en lang historie. Bordeaux har også hatt mye flaks, det var mye som stemte. Klima, jordsmonn og også folkeslagene som har vært der. I de 2000 årene det har vært produsert vin her, har folk lært av sine feil og blitt stadig dyktigere. Klimaet er temperert og beliggenheten "nær vannet", som Bordeaux betyr, sier alt. Vi har mange små elver og bekker som gir god vanntilførsel. Bordeaux har også hatt dyktige handelsmenn, det holder ikke å ha verdens beste vin hvis du ikke kan markedsføre den, selge den og har god logistikk som kan frakte den til kundene.
Hvordan har utviklingen vært når det gjelder priser og produksjon de senere årene?
- Mange mener at Bordeaux generelt er overpriset, enkelte viner er det. Jeg smakte en Château Petrus 2005 til 36.000 kroner, hvert glass kostet 6000 kroner, det får en jo til å tenke om dette virkelig er verdt den prisen. Men her er det jo etterspørselen som driver prisene opp, fordi mange "drikker etiketter", mange nyrike i forskjellige land har den hobbyen. Men disse toppvinene reflekterer ikke resten av Bordeaux, prisutviklingen for de 60 mest kjente, som etterspørres over hele verden, avspeiler ikke prisutviklingen hos alle de rundt 9000 produsentene. I Bordeaux har man ofte vært flinke til å prise opp vinene i gode årganger, men naturlig nok er de ikke så flinke til å gå ned i middels årganger. I mine yngre dager spurte jeg en slektning som var negociant om dette, hans svar har jeg aldri glemt: - Du må huske, Nicolas, i Bordeaux har vi aldri noen dårlige årganger, men vi har enkelte årganger som er bedre enn andre!
Er røde Bordeaux-viner primært matviner?
- Ja, de er i første rekke laget for å drikkes til mat. Garvestoffene, tanninene, forsvinner enten i kontakt med maten, eller med tiden. Kombinasjonen Bordeaux/mat kan oppnå høyder som er sjeldne ellers.
Er det årganger som er spesielt bra som du vil fremheve?
Saken fortsetter under annonsen
- 2009 og 2010, det er sjelden med to veldig gode årganger etter hverandre. Jeg har kjøpt endel av disse og lar dem ligge på lager, men ikke for å spekulere, jeg tenker langsiktig. Etter det jeg har hørt blir også 2014 veldig bra, vi var litt usikre i starten, men fra juli ble det gode forhold.
Har du noen personlige favorittviner?
- Hvit Bordeaux er lite kjent i Norge, men nå har jeg kjempet i over to år for å få inn en tørr Sauternes, Le G de Guiraud 2013 (V-pris NOK 169,90). Dette er blitt en personlig favoritt, jeg synes det er en fantastisk vin, biodynamisk produsert. Det har ikke vært noe marked for hvit Bordeaux her, men nordmenn kjøper masse Chablis, som er ganske dyre. Jeg fikk en veldig bra avtale med produsenten, som gikk godt ned i pris. Først kom den inn i bestillingsutvalget (BU) og etter 2 ½ år har vi vunnet et anbud, så nå er den inne på alle Vinmonopol-utsalg. Det er en vin som passer godt til mat og den har fått toppkarakterer rundt omkring. Den er lagret på eikefat som har inneholdt Chateau Girou Sauternes, men er frisk og uten sødme.
Av de røde liker jeg Quien Bordeaux (V-pris NOK 129,90) spesielt godt og
Saken fortsetter under annonsen
ChâteauLe Grand Housteau (V-pris NOK 119,90) er en av våre bestselgere fra Bordeaux.
Les hele artikkelen i HRR nr. 8