Innovasjon Norge har mobilisert over 80 ulike drømmeløft i inn og utland før påske, i ulike næringer, fylkeskommuner og land, hvor Innovasjon Norge er tilstede og engasjerer seg. Arbeidet skal resultere i en nasjonal rapport med konkrete innspill til hvor og hvordan Norge bør satse for å lykkes med omstillingen vi står overfor.
Fredag samlet de reiselivsnæringen for å få innspill i debatten om hva som skal til for å sikre omstilling og vekst i fremtiden for norsk reiseliv.
Innspillene fra dagens Drømmeløft på Reiseliv skal Innovasjon Norge bruke videre i utviklingen og tilretteleggingen av reiselivssatsingen til Innovasjon Norge. De ønsker også å bruke underlaget fra debatten som et innspill til den nye Stortingsmeldingen om reiseliv og som en delrapport til den nasjonale Drømmeløftanalysen, som gis til Regjeringen 21.mai.
- Nye tider krever nye grep. I forbindelse med omstillingen norsk økonomi står overfor, og med en ny stortingsmelding på reiseliv rundt hjørnet, ønsker vi å få innspill til hvordan vi som land, burde jobbe og utvikle oss for å møte fremtidens endringer og muligheter i reiselivsnæringen på en best mulig måte, sier Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge (bildet).
I 2014 hadde Norge 30,1 millioner kommersielle gjestedøgn, noe som er en økning på to prosent norske gjestedøgn og seks prosent utenlandske, sammenlignet med 2013. I tillegg opplevde Norge en forbruksvekst på 1,5 milliarder kroner i sommersesongen 2014, sammenlignet med året før.
Reiselivsdirektøren i Innovasjon Norge, Per-Arne Tuftin,
Saken fortsetter under annonsen
er opptatt av å legge alt til rette for å beholde en positiv utvikling også i årene som kommer.
- Vi kjemper en tøffere internasjonal kamp om de stadig flere reisende. Tilbud og tilgjengelighet har aldri vært større. Det er helt avgjørende å ta tydelige grep for å øke verdiskapingen i reiselivsnæringen fremover, sier Per-Arne Tuftin.
Han tror faktorer som innhold, tilgjengelighet og pris blir avgjørende for den norske konkurranseevnen fremover. Samtidig som man må videreutvikle og levere et bredt spekter av opplevelsestilbud, tilby kultur som en større og mer integrert del av reiseopplevelsen, videreutvikle gode og lokale matopplevelser, legge tilrette for en større grad av samarbeid, innovasjon og digitaliseringen av reiselivet.
Flere kulturturister
Han peker på at norske turister blir mer kulturinteresserte også på ferie i eget land. Sommeren 2014 kan rundt 14 prosent av de norske turistene karakteriseres som kulturturister, hele 82 prosent flere enn i 2013. Dette er godt nytt for norsk næringsliv. Kulturturistene bruker nemlig 14 prosent mer hvert døgn enn de øvrige norske turistene, noe som betyr en forbruksøkning på 116 millioner kroner fra de norske kulturturistene i 2014.
Tilsammen sto de norske og utenlandske kulturturistene for NOK 3,9 milliarder av det totale forbruket sommeren 2014. Norske kulturturister sto for 1,5 milliarder og utenlandske for 2,4 milliarder av forbruket.
Dagens turister ønsker ikke bare kultur, de vil ha mer av alt og ønsker et bredt spekter av opplevelser viser turistundersøkelsen. Reisemønstre er i endring og folk har høye forventninger til hva de ønsker å oppleve, turistene til Norge ønsker mer av alt. Det er ikke lenger nok med bare natur, reisende vil ha kultur og mat og lokalhistorie i tillegg.
- Utviklingen kan vitne om at vi har lykkes med å tiltrekke oss en ny type turister som ønsker å oppleve mest mulig på ferien i Norge. Dette er svært positivt i forhold til tilfredshet med ferien og forbruket som blir lagt igjen i Norge. Det er derfor helt avgjørende at vi fremover legger tilrette for, møter og lever opp til de nye forventningene til de reisende i Norge, sier Tuftin.
Ifjor sommer var det en betydelig økning i aktivitetsnivået til både norske og utenlandske turister, viser Turistundersøkelsen 2014. De norske ferieturistene oppgir fortsatt hyppigst at de skal slappe av på ferien i Norge, men samtidig har det vært en markant økning i antall norske turister som oppgir at de skal oppleve naturen og gå på restaurant for å spise lokalmat og prøve lokale drikkevarer i 2014, sammenlignet med året før.
– Undersøkelsen viser også at lokalmatopplevelser blir stadig viktigere, og i 2014 kjøpte 43 prosent flere turister lokalmat på reise i Norge sammenlignet med året før. De matglade turistene la igjen 660 millioner kroner mer enn gjennomsnittsturistene. Dette viser at potensialet for en integrert satsing på mat og lokalmat blir viktig fremover, sier Per-Arne Tuftin.