Hvordan skal vi trekke dyktige mennesker til bransjen, og hva skal vi gjøre for å beholde dem? Dette er spørsmål mange i restaurantbransjen stiller seg. Mat & Drikke AS* i Oslo har tatt grep og tilbyr medarbeidere intern utvikling på forskjellige nivåer, i tillegg til muligheter for å være med i et aktivt sosialt nettverk med fokus på fysisk og mental trening. Resultatet er medarbeidere som trives på jobb og som har større engasjement og eierskap til arbeidsplassen sin. En tilleggsgevinst er lavere sykefravær, lavere turnover og høyere søkermasse til ledige stillinger i selskapet.
- Vi ønsker å fremstå som bransjen mest attraktive arbeidsgiver, for å lykkes med det har vi jobbet strategisk med hele organisasjonen. Vi satser på menneskene gjennom systematisk «employer branding». Vi ønsker å bygge ledere internt, og har tatt tak for å få dette til, sier Helene Skjenneberg, adm. dir. i Mat & Drikke AS. Selskapet kan iår feire 30-års jubileum på Aker Brygge.
- Restaurantbransjen har ofte gjort en god kokk til en ikke fullt så god souschef, og en veldig god servitør til en litt uerfaren hovmester. Det er noe av dette vi ønsker å unngå, og allerede ser vi positive effekter på rekruttering, trivsel og mulighetene internt. Det gir også positive resultater på bunnlinjen. Det er en helt klar sammenheng mellom de forskjellige aktivitetene og resultatene som oppnås.
Vi har satt det i system og etablert verktøy, som f.eks. Mat- og Drikke-akademiet, som fokuserer på våre core-produkter: gjest, mat og drikke. Vi lar medarbeiderne ta ansvar for sin egen arbeidssituasjon og sine egne arbeidsoppgaver.
Vi ser at deltagerne utvikler seg og tar mye mer eierskap til jobben sin og trener, både på det de ikke er så gode på, og det de allerede er gode på, for å bli enda bedre. Det er viktig at hver enkelt medarbeider blir sett og får muligheten til å være med å påvirke sin arbeidssituasjon. Vi startet med forberedelsene til dette opplegget ifjor og testet det litt ut, men det er først nå vi er igang, sier Helene Skjenneberg.
Yrkets status må høynes
Saken fortsetter under annonsen
- Vår drøm er at det skal bli like høy status å jobbe i restaurantbransjen som i hvilken som helst annen næring. På kontinentet ser vi ofte voksne servitører som er stolte av jobben sin og utfører den med profesjonalitet. Yrkesstoltheten må rett og slett høynes.
I restaurantbransjen er det ofte slik at de som ønsker seg jobb kommer på døra, leverer en CV og blir satt i jobb allerede neste dag. Hos oss må alle levere CV'er, alle må intervjues og alle referanser sjekkes. Vi hadde nylig 40 servitør-aspiranter inne for en to timers "assessment day", der fikk de smakebiter på mat fra restaurantene, vi presenterte konseptene, menyene, og fortalte om målene våre. Vi kjørte noen praktiske oppgaver, bl.a. dekking av bord og gjennomgang av de ulike restaurantenes verdier. Verdiene våre forteller oss om hvordan vi er, og for å leve verdiene i praksis, må du kunne identifisere deg med dem. Deretter fikk noen anledning til prøvejobbing, sier Tove M. Taalesen, HR-ansvarlig i Mat & Drikke AS.
* Mat & Drikke AS omfatter Louise Restaurant & Bar, Albert Bistro, Café Sorgenfri, Lekter´n og Café Christiania.Bilde:- Det er bransjens ansvar å være med å skape dyktige mellomledere. Det er også viktig at unge medarbeidere kan se karrieremuligheter i bransjen, sier Helene Skjenneberg (t.v.) og Tove M. Taalesen i Mat & Drikke AS.Les hele artikkelen i HRR nr.2