Det stormer rundt Mattilsynet, etter at de gav en turistbedrift i Kjøllefjord avslag på søknaden om å vise frem levende kongekrabbe for hurtigruteturister. Etter at saken ble omtalt har flere rikspolitikere kommet på banen. Sterkest i kritikken er Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Øyvind Korsberg fra Troms, som nå vil løfte saken inn i Stortingets spørretime. – Mattilsynet har rett og slett tatt en helt vanvittig beslutning, sier Korsberg til NRK.
Saken fortsetter under annonsen
En turistbedrift i Kjøllefjord som viser frem levende kongekrabbe for hurtigruteturister, nektes å fortsette sin virksomhet av Mattilsynet. Mattilsynet hevder kongekrabbene blant annet ikke tåler blitslys.
– Det er ikke naturlig for en krabbe å bli utsatt for sterkt lys, varme og støy, og bli holdt utenfor vann. Krabbe som blir utsatt for denne type belastning kan bli sjøsyk og kaste opp. Da stryker den som regel med, sa rådgiver Robin Martinsen i Mattilsynet til NRK i mai.
Kjell Sørbø i bedriften Imagine Nordkyn, fikk nylig negativt svar på sin anke til Mattilsynet, nå tar han saken videre til politisk nivå og vil anke saken til Landbruksdepartementet.
– De har ingen dokumentasjon på dette. De er bare synsing. Derfor kan jeg ikke gi meg på dette, sier Sørbø.
Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at NRK omtalte saken på ny da Sørbø nok en gang fikk nei fra Mattilsynet.
– Jeg tror det er gått prestisje i saken. Fiskeriministeren bør gripe inn og ordne opp, er Høyres
Saken fortsetter under annonsen
Frank Bakke-Jensens reaksjon.
Mattilsynet viser til en forskrift som omhandler levende dyr som fremvisningsobjekt. Bakke-Jensen mener ordlyden i forskriften ikke er ensbetydende med et endelig avslag.
– Forskriftene kan fravikes. Det betyr at Mattilsynet kan velge å se mer realistisk på denne saken, sier Bakke-Jensen
– Mattilsynet er firkantet
Seniorforsker Stein Siikavuopio fra matforskningsinstituttet NOFIMA har forsket på kongekrabbe siden 1994. Han mener at påstanden om at kongekrabben blir sjøsyk og spyr av blitslys har lite vitenskapelig holdepunkter.
– Kongekrabben er et relativt primitivt dyr som også tåler å bli tatt opp av vann og bli satt ned igjen, uten å ta skade av det, sier Siikavuopio.
Han mener at Mattilsynet kan fravike regelverket i saker som denne.
– I denne saken opptrer Mattilsynet firkantet. Vi vet at kongekrabben i rette omstendigheter kan overleve ute av vannet i opp til 48 timer – her er det snakk om 30 minutter, avslutter Siikavuopio
Foto: VisitNorway.com