Tvetydige signaler om sommertrafikken
De fleste har ikke reist utenlands på to år og ønsker nå å leve normalt igjen, for mange betyr det en eller flere utenlandsreiser i året. Mange har også samlet opp bonuspoeng, som de vil bruke så snart som mulig. Ved inngangen til sommeren har den store økningen i reiseaktiviteten ført til kaos ved mange lufthavner i europeiske storbyer. Det skyldes en blanding av dårlig planlegging og at både flyselskaper og lufthavner har mistet, eller sagt opp, titusenvis av ansatte under pandemien og ikke lykkes med å rekruttere nok nye.
En undersøkelse Virke har foretatt, viser at nesten åtte av ti nordmenn planlegger å ha sommerferie i 2022 og halvparten av disse sier de sannsynligvis tilbringer ferien i utlandet. Sikkerhetssituasjonen i Europa påvirker nordmenns reisevalg i år, de fleste mener at politisk stabilitet og trygghet på destinasjonen, i svært stor grad vil være styrende for valg av reiseprodukt og destinasjon i 2022.
Når vi ser på bookingsituasjonen og hva folk svarer i meningsmålinger, virker det som nordmenn er litt mer reiselystne enn folk i mange andre land. Innovasjon Norges Reisebarometer lodder stemningen i de viktigste landene for innkommende turisme til Norge, der er det tydelig at krig og sterke prisøkninger demper reiselysten. Det er særlig prisøkningen som gjør at mange holder igjen. Pandemien og krigen i Ukraina bidrar også til at mange er avventende. Mange har satt ferien på vent, mye tyder på at de mest opplevelseshungrige, de kulturinteresserte og de unge har utsatt norgesferien. Ved inngangen til sommersesongen er det særlig de over 50 fra Sverige, Danmark og Tyskland som vurderer å reise til Norge, ifølge Reisebarometeret.