Regjeringen Solberg kom seg gjennom det første året uten for mange bulker og meningsmålingene viste at oppslutningen i folket var på nivå med resultatet av stortingsvalget. Så kom regjeringens forslag til statsbudsjett. Der greide de på en merkelig måte å legge seg ut med store deler av befolkningen og sterke interessegrupper. Det ble mye støy og oppslutningen om Høyre og Fremskrittspartiet falt kraftig.
Det virker som denne regjeringen ikke er særlig opptatt av rammebetingelsene for reiselivsbransjen. "Reiselivsminister" Monica Mæland hører man lite fra, hennes forgjenger, Trond Giske, oppviste et helt annet engasjement. Alle politiske partier innser at reiselivsnæringen er en fremtidsnæring som er ideell for Norge, og de gjentar til stadighet at vi må ruste oss for å ha flere ben å stå på "etter oljen". Derfor virker det uforståelig at regjeringen vil kutte markedsføringsmidlene til Innovasjon Norge med 40 millioner kroner. Finansminister Siv Jensen har i årevis prøvd å forklare oss at det er forskjell på å bruke penger innenlands og utenlands. Hun har fremdeles rett i at utenlands forbruk ikke virker pris- og lønnsdrivende i Norge.
Å investere i markedsføring av Norge i utlandet har både kortsiktige og langsiktige effekter, alle positive for Norges image og for reiselivsbransjen over hele landet.
HRR har fått mange reaksjoner fra bransjefolk som trodde tiden for de årlige kamper imot kutt i markedsføringsmidlene var over, og at man nå kunne tenke langsiktig, deres reaksjon er skuffelse og oppgitthet. Om kuttet i utenlandsmarkedsføringen resulterer i at bare 1 prosent færre utenlandske turister velger Norge som ferieland neste år, vil det føre til omtrent like stort beløp i reduserte MVA-inntekter til staten, som kuttet på 40 millioner kroner regjeringen foreslår. Det er store muligheter for at budsjettforhandlingene med Venstre og KrF vil føre til at regjeringen må gå tilbake på sitt kuttforslag, det bør de i tilfelle se på som en redning.
Selv om det norske reiselivsproduktet holder høy kvalitet og er etterspurt, er det vanskelig for norske operatører å konkurrere, på grunn av omkostningsnivået. Når regjeringen ikke prioriterer å gjøre noe med dette, bør de iallfall ikke kutte i markedsføringsmidlene.
Dyrere vin med H og FrP
Norge er etterhvert like kjent for høyt prisnivå, som vakker natur. Det er særlig prisene på øl og vin som slår ut her, dette er produkter som det er lett å sammenligne priser på fra land til land. Alle som trodde at en regjering utgått av Høyre og Fremskrittspartiet ville arbeide for å bringe prisnivået på disse varene mer på linje med våre naboland, må føle seg lurt idag. Norge har allerede Europas høyeste priser på vin og brennevin, og nå foreslår altså regjeringen i statsbudsjettet å skru opp alkoholavgiftene ytterligere. Det vil gjøre Norge til et enda dyrere land, både for turister og fastboende, unntatt den delen av befolkningen som bor nær grensen til Sverige, eller handler smuglervarer. Det er verdt å merke seg at disse avgiftsøkningene er en villet politikk fra Høyre og Fremskrittspartiet, de er foreslått før KrF har hatt noe med budsjettet å gjøre! Her kan det iallfall ikke ha vært tenkt noe særlig strategi forut for budsjettforhandlingene. Det kan ikke ha vært mange som stemte Høyre eller Fremskrittpartiet fordi de ønsket høyere vinpriser!
Hans Kristiansen (redaktør)