42 bedrifter fra matindustri, serveringsbransje, primærnæring og dagligvare har sluttet seg til en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030. Fra reiselivet signerte blant annet hotellkjedene Scandic Hotels Norge, Thon Hotels og Nordic Choice Hotels. - Dette er verdens mest ambisiøse avtale imot matsvinn. Å kaste mat er sløsing med ressurser og gode produkter. Ved å forplikte seg til å redusere matsvinn, viser de store dagligvarekjedene og matindustribedriftene at de mener alvor, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.
Saken fortsetter under annonsen
En tredel av all mat som produseres i verden, blir ødelagt eller kastet. Bare i Norge kaster hver av oss 42 kilo spiselig mat i året. Matsvinn i hele matkjeden utgjør 68 kilo per år.
– Å få en effektiv matproduksjon, der vi kaster mindre mat, er et klimatiltak som er enkelt, viktig og lett å gjennomføre. Alle forstår at man skal ikke kaste mat. Det er unødvendig. Ved å redusere matsvinnet er vi også med på klimadugnaden. Det er en effektiv og god måte å sikre fremtiden vår på, sier administrerende direktør Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels. Han tror det er fullt mulig å nå målet om en halvering av matsvinnet innen 2030.
- Vi er glade for at både myndigheter og en samlet bransje tar denne miljøutfordringen på alvor. Vi har jobbet målrettet med å kutte matsvinn siden 2011 og ønsker å lede an i bransjen, sier Morten Malting, direktør for mat og drikke, Scandic Hotels Norge.
Gjennom initiativet «Kutt Matsvinn 2020» i regi av
Saken fortsetter under annonsen
Matvett, har Scandic Norge forpliktet seg til å kutte sitt matsvinn med 20 prosent innen 2020. For en stor hotellkjede med mer enn 80 hoteller i Norge, blir det fort store tall. 20 prosent mindre matavfall betyr årlig:
150 tonn mindre matavfall400 tonn mindre utslipp av CO28 millioner kroner i reduserte kostnader
Matvett er en av initiativtakerne bak den nye bransjeavtalen for matsvinn, de er opptatt av at den viktigste jobben ligger i det daglige.
- Utfordringene er å få nok aktører til å "walk the talk", slik at arbeidet som gjøres speiler det ambisiøse målet. Det er viktig at ledelsen i bedriftene sørger for å ha de ansatte med seg og at arbeidet forankres tilstrekkelig nedover i organisasjonene, slik at det settes inn nok ressurser til å gjennomføre målinger og tiltak, sier Anne Marie
Saken fortsetter under annonsen
Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett.
Scandic er opptatt av alle de små og store tiltakene som tilsammen gjør at hotellkjeden når målene.
- Vi kutter ved å sette frem mindre buffémat av gangen og heller fylle på ved behov, oppfordre gjester til å forsyne seg flere ganger og ikke minst veies alt av matavfall, slik at man har full kontroll på hvor mye matavfall hvert hotell produserer. Dessuten jobber kjøkken og booking tett sammen for å optimalisere menyen til ulike grupper og redusere matsvinnet ytterligere, sier Malting.
Bilde: Klima- og Miljøminister Vidar Helgesen (t.v.) og Scandic Norges direktør for mat og drikke, Morten Malting.