Det ser ut som årets julebordsesong blir omtrent som fjorårets. Trenden de siste årene er at bookingene kommer senere og at firmajulebordene er litt mer nøkterne. Endel firmaer velger også lunsj istedenfor et kveldsarrangement, iallfall for sine forretningsforbindelser. I privatmarkedet er det fortsatt stor kjøpekraft, også når det gjelder julebord. Her er en stemningsrapport fra noen serveringssteder med stor julebordsomsetning.
Kay Johnsen, restauratør, Engebret Café, Oslo - Iår har det vært akkurat samme pågang som ifjor, da vi var fullbooket i september for desember. Fordelingen mellom private gjester og bedrifter er vel 50/50 vil jeg tro, ingen nedgang i bedriftsmarkedet i år. Både private og bedrifter bruker like mye penger på julebord iår som tidligere. Det har ikke vært noen nedgang, vi har en pen økning i 2016 i forhold til budsjett. Trender i julebordsmarkedet kan være at mange bedrifter nok går mer over til julelunsj med sine kunder, vi har aldri opplevd å være så tidlig fullbooket på julelunsj som vi er iår. Ellers drikkes det mer øl fra små produsenter og gjester er mer nysgjerrige på å smake forskjellige typer akevitt. Ser også at fler og fler drikker vin eller champagne til lutefisk.
Roar Hildonen, restauratør To Rom og Kjøkken, Trondheim - Innbookingen iår er på linje med ifjor, så det blir en veldig sterk desemberomsetning. Vi har ca. 60 % bedrifter og ca. 40 % private gjester, begge grupper bruker like mye penger på julebord iår som tidligere. Nye trender er at vi selger mer fisk som hovedrett i år og flere spør etter ølmeny som følge til maten.
Harald Berger, adm. dir./partner Bølgen & Moi
Saken fortsetter under annonsen
- Vi ligger an til 12 til 13 prosent økning i november og desember samlet, sett i forhold til ifjor. November er 13% opp fra ifjor, og ordrereserven/bookinger for desember ligger over fjoråret, så en fin utvikling. Tendensen har vært at bookinger kommer senere inn, da gjestene vet det finnes restaurantstoler ledig i bybildet, da etableringen er høy av nye spisesteder årlig. Vi ligger på 70/30 på bedrift/privat omtrentlig på julebord, mens årshjulet ellers er ganske 50/50 på bedrift/privat. Bedriftsmarkedet har tonet ned antall retter fra 5 til 3, og legger seg inn på tilpassede vinpakker, mer enn å velge fra vinkartet ved ankomst. Vi ser en tendens mot smakfulle, juleinspirerte sesongmenyer, med aperitif, som gjerne er prosecco mer enn champagne. Så gjestene er både kvalitetsbevisste og prisbevisste. Trender er helt klart flere mindre grupper enn tidligere for vår del, uten tvil. Bedrifter som tidligere kom 60, kommer 30 stk, og de som var 20, kommer 15, så det kan tyde på flere julebord uten følge og enkelte nedbemanninger i ulike bedrifter.
Jørn Lie, restauratør Gamle Raadhus og Vaaghals, Oslo - På Gamle Raadhus og Vaaghals er innbookingen som i fjor, men julen blir mer og mer komprimert til siste uke i november og de to første i desember for mange. Samtidig har jeg inntrykk av at det er mindre store selskaper. Fordelingen mellom private gjester og firmaer er som tidligere år ca. 50/50. Ut ifra våre omsetningstall, virker det som både private og bedrifter bruker like mye penger på julebord iår som tidligere. Tradisjonell julemat og -drikke er like populært som før.
Helene Skjenneberg, adm. dir. Mat & Drikke AS (Café Christiania, Restaurant Louise, Café Sorgenfri, Albert Bistro), Oslo - Vi merker at det blir kortere og kortere lead tid på bookinger og primo desember var det en noe lavere innbooking for desember, sammenlignet med i fjor på samme tid. Vi ser at antall gjester i selskapene blir færre, men at fordelingen mellom privat og bedrift foreløpig er som i fjor. Det er litt vanskelig å si hvor mye penger de forskjellige legger igjen ennå, men trenden de siste årene har vært at det er noen færre kroner per gjest i budsjettet. Det er færre som spiser tradisjonell julemat, øvrige retter er vel så populære. Det er vel ganske naturlig, da det som oftest blir mer enn ett julebord før selve julekvelden på veldig mange.
Espen Hammersvik, Food & Beverage Manager, Clarion Hotel Admiral, Bergen
Saken fortsetter under annonsen
- Vi har større pågang iår enn ifjor, og mange mindre og mellomstore arrangementer som passer vårt hotell veldig godt. Vi er ikke så avhengig av de store firmajulebordene som mange av våre konkurrenter, og har dermed klart å fylle opp kapasiteten. Hovedtyngden av julebordsgjestene er ulike bedrifter, men også mange private benytter denne tiden til å ha et hyggelig måltid med gode venner og familie. Endel av bedriftene legger noe mer begrensninger på hvor mye de dekker av utgifter, og enkelte har også innført egenandeler, eller lar de ansatte betale for drikke selv. Private ser ut til å bruke like mye som tidligere år.
Marianne Nygård-Hansen, markeds- og kommunikasjonsdirektør, Fursetgruppen - Innbookingen iår er som ifjor, noe vi er veldig godt fornøyd med. Siden julaften faller på en lørdag iår, tror vi at omsetningen vil holde seg høy den siste uken av 2016 også. Vi har en god blanding mellom privat- og bedriftsmarkedet på våre restauranter, litt forskjell fra sted til sted, da vi har en stor bredde av konsepter i vår gruppe. Det virker som både private og bedrifter bruker like mye penger på julebord iår som tidligere. I de fleste bransjer er det « business as usual», men vi ser også at bedrifter i visse sektorer tenker litt annerledes. Noen dropper de store julebordene og satser heller på catering til arbeidsplassen, eller julelunsj for de ansatte. Mens etterspørselen etter julelunsj på restaurantene er svært stor. Det er også mange som skyver på festen til over nyttår.
Les hele artikkelen i HRR nr.8