ISS lar en robot få prøve seg som vaskehjelp på Oslo Lufthavn. Snart vil rengjøringsroboter bli vanlig overalt.
En del reisende sperret opp øynene litt ekstra da de møtte på en vaskerobot i avgangshallen på Gardermoen i sommer. Den noe uvanlige ferievikaren ble testet ut av ISS, for å se om den kan brukes til å vaske gulv hos deres kunder.
– Intellibot-roboten er konstruert for å kunne rengjøre store åpne arealer. Avgangshallen på Gardermoen er et perfekt testområde, sier Stig Ronander, fagsjef for renhold i ISS.
Når kontorlandskap, korridorer og flyplasser vaskes, er bruk av tid og vann viktige faktorer. Intellibot går i fire timer før den må lades og klarer tusen kvadratmeter i timen. Den renser vannet underveis, så man slipper å løpe etter for å fylle på nytt hele tiden.
– Det eneste operatøren trenger å gjøre er å bringe roboten til startstedet. Deretter ordner den resten selv. Når gulvvasken er gjort, sier den ifra via en melding på nettbrett eller mobil, sier konseptsjef Bjørn Espen Sundt i Lilleborg Profesjonell
Saken fortsetter under annonsen
, selskapet som markedsfører Intellibot i Norge.
Roboten er utstyrt med sonarer som oppfatter alt som skjer rundt den.
– Maskinen går kun i 1,4 km/t, så den vil aldri kunne gjøre skade på folk eller gjenstander. Den har sensorer som registrerer alle hindringer, og den stopper med én gang noe kommer i veien for den, sier Sundt.
– Robotteknologi i renholdsbransjen er foreløpig helt i fødselen i Norge. Vi er iferd med å teste bruksområder og effektivitet. Om ett til tre år vil det ikke være uvanlig å se roboter som rengjør gulv der profesjonelle rengjøringsbyråer har oppdrag, sier Stig Ronander i ISS.
Automatiseringen vil ikke bare bestå av roboter, men også for eksempel av sensorer.
– Sensorer og nettbretteknologi kombineres for å styre renholdet til områdene som er skitne. En sensor kan si ifra om søppelbøtten er iferd med å bli full, om hvor mange ganger det er tatt i dørhåndtaket på fellesdoen, og så videre, sier han.
Til tross for automatiseringen trenger ikke de ansatte å frykte for jobbene sine, forsikrer ISS.
– Robotene skal ikke erstatte våre ansatte, men være en hjelpende hånd. Vi ser for oss at robotene ta tar de store åpne områdene, gjerne på nattestid, mens renholderne tar finpussen og arbeider der hvor de møter mennesker, sier Ronander.