Nigiri av flambert hval.

Nigiri av flambert hval.

Hvalretter på sommermenyen?

Publisert: 20. juni 2023 kl 15.27
Oppdatert: 20. juni 2023 kl 15.29

­Hvalkjøtt er naturlig mørt, og kjøttet har en markant og delikat profil. Behandler man denne fantastiske råvaren med respekt, kan gjestene få en opplevelse av de helt store.

Kjente kokker som Halvar Ellingsen på Kvitnes Gård, Jonathan Romano på Aquarie og Kim-Håvard Larsen på Umami, er noen av de som har oppdaget hvor unik denne råvaren er. Romano sier hval er noe av det beste han jobber med når det gjelder kjøtt generelt. Det fungerer som vanlig oksekjøtt, bare at det er mørere. Hvalkjøtt er naturlig mørt, og så har kjøttet en markant og delikat profil.

På Norsk Hvals hjemmeside har de laget flere oppskrifter til inspirasjon, og der finner du blant annet oppskrifter på «Hvaltataki», «Lettstekt hval med ingefær og ramsløk», «Nigiri av flambert hval», men også mer klassiske hvaloppskrifter, som vil egne seg godt som en sommerlig hovedrett.

Hval er den sunne miksen av kjøtt og fisk og et veldig godt valg på menyen. Hvalkjøtt har en optimal sammensetning av næringsstoffer, og er bærekraftig og kortreist.

Det finnes mange gode grunner til å spise hvalkjøtt, i tillegg til at det har en nydelig smak. Norsk hval har mange av de samme gode helsefordeler som sjømaten har, med et høyt innhold av Omega-3, vitamin A, D, B6 og B12. Hvalkjøtt er magert og en svært god kilde til protein.

Hval med ingefær og ramsløk. 

Sesong og tilgang

Saken fortsetter under annonsen

Bestanden av vågehval i områdene i Nordøst- og Sentral-Atlanteren, der Norge driver kommersiell fangst, er omlag 107.000 dyr, stor nok til å gi grunnlag for bærekraftig høsting. Kvoten for 2023 er på 1000 vågehval. Norge er langt fremme når det gjelder effektive fangstmetoder og dyrevelferd.

Hvalsesongen varer fra april til august/september, og i denne perioden er det tilgang på ferskt hvalkjøtt. Resten av året får man tak i frossent hvalkjøtt, og ved riktig opptining blir resultatet like bra. Hvalkjøtt leveres av de fleste fiskeleverandører, blant annet Lerøy Sjømatgruppen og Domstein Sjømat.

Viktig for balansen i havet

– I en tid der vi bør spise mer mat fra havet, er vågehvalen et viktig bidrag til sunn og kortreist sjømat. Hval er en av de mest miljøvennlige kjøttråvarer du kan få tak i, sier Øyvind André Haram, kommunikasjonssjef i Sjømat Norge og styreleder i Merkevareforeningen for norsk hval.

– Sammenlignet med annen kjøttproduksjon har hvalfangsten et lavt karbonutslipp. Hvalen lever fritt i naturen uten noen form for oppfôring, vannforbruk eller kjemikaliebruk. Fangsten foregår med små båter, som forurenser lite. Hvalfangst er også viktig av hensyn til den økologiske balansen i havet, og til miljøet. Hval er

dessuten kortreist, lokal mat, hvor hvalkjøttet gir arbeidsplasser i lokalsamfunn i Norge. For at vi skal kunne leve etter bærekraftige prinsipper, er det viktig at vi utnytter de nasjonale ressursene vi har tilgang på, som for eksempel hvalkjøtt.

Hval bør benyttes og synliggjøres langt mer enn hva som gjøres i dag. Det er et fantastisk bærekraftig alternativ. FN peker på at vi må spise mer mat fra havet i fremtiden. Vågehval er en mulighet langt flere burde oppdage, sier Øyvind André Haram.

Saken fortsetter under annonsen

Norsk Hval

Merkevareforeningen Norsk Hval, en ideell organisasjon som driver informasjons- og markedsarbeid, samt andre salgsfremmende tiltak på vegne av hvalnæringen. Målsetningen er å formidle kunnskap om hvalfangst, og å øke nordmenns bevissthet om et bærekraftig, sunt og godt kjøtt.

www.norskhval.no

 

Ledige stillinger – reiseliv