Soave, omkranset av vinmarker, er en av de best bevarte middelalderlandsbyer i Italia. 

Foto

Isaac74/iStock

Soave har fulgt med tidens smak

Publisert: 5. april 2022 kl 09.57
Oppdatert: 5. april 2022 kl 09.57

Nye, yngre vinmakere har overtatt ansvaret, mange med eksamen fra bl.a. Soave-områdets egen vinskole, Scuola Enologica G.B. Cerletti i Conegliano, som forøvrig er Italias eldste, grunnlagt i 1876.

Soave er tørre hvitviner fra regionen Veneto i nordøst Italia, de største vinområdene ligger rundt Verona. Classico-vinene fra oppe i åsene mot Alpene, er de mest spennende.

Innen Soave er det både en Denominazione di Origine Controllata (DOC) sone, og siden 2001 også en Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) designasjon, kjent som Soave Superiore. Begge sonene er delt i undersoner.

Soave DOC ble etablert i 1968, grensene er revidert og utvidet etterhvert. Området der det produseres Soave ligger i den østlige delen av provinsen Verona og inkluderer deler av, eller samtlige vinmarker i kommunene Soave, Monteforte d'Alpone, San Martino Buon Albergo, Lavagno, Mezzane, Caldiero, Colognola, Illasi, Cazzano, Roncà, Montecchia og San Giovanni Ilarione.

I Soave-regionen produseres det kun hvitvin, minimum 70% av druene må være Garganega, men en viss prosentandel av Trebbiano di Soave og Chardonnay tillates også. For Soave DOC kan opptil 30% av blandingen komme fra Trebbiano di Soave, også kjent som Verdicchio og Nestrano. 

I Soave Superiore DOCG, må det være minst 70% Garganega, men Pinot Bianco, Chardonnay og Trebbiano di Soave tillates brukt i opptil 30%. Trebbiano Toscano og andre lokale hvite druer, som Friulano, Cortese, Riesling Italico, Vespaiolo og Serprina, tillates brukt i opptil 5% samlet. Minimum alkoholprosent må være 11.5%.

Påvirkes av tåken fra Podalen

Saken fortsetter under annonsen

Klimaet i Soave-regionen er sterkt påvirket av tåken fra Podalen om høsten, som kan føre til at druene angripes av muggsopp og andre sykdommer. Garganega-druen som er hovedingrediensen i Soave, modner sent og har tykt skall, den tåler derfor Po-tåken bedre enn druer med tynnere skall, som for eksempel Trebbiano Toscano.

Soave Classico omfattet opprinnelig 1100 hektar vinmarker i dalsidene i Soave-sonen. I dag er spesifikasjonen "Classico" reservert for viner laget av druer fra vinmarkene i dalsidene rundt kommunene Soave og Monteforte d'Alpone, den originale og eldste classic-sonen i  Verona.

Tidligere lignet Soave mer på Chardonnay, bortsatt fra at Soave hadde en litt bitter mandelsmak i avslutningen. På 1990-tallet la man om til en lettere og friskere stil, som lå nærmere Pinot Grigio enn Chardonnay. Men ved inngangen til det 21. århundre lot man Soave få utløp for sin egen karakter og smakene i Garganega-druen. Man kan derfor si at Soave har fulgt med tidens smak. I dag karakteriseres Soave ofte som en lett, stråfarvet vin, med frisk, fruktig smak.

Ledige stillinger – reiseliv