Hvitvin i klare flasker – ingen god kombinasjon
Men nå er det mange som stiller spørsmåltegn ved hvor lurt dette er, fordi lys utløser kjemiske forandringer.
Silvia Carlin, Fulvio Mattivi og kollegene deres ved Edmund Mach Foundation, i Italia, har forsket på dette og publisert en rapport gjennom det nasjonale vitenskapsakademiet.
Lyssmak, goût de lumière på fransk, oppstår når lyspåvirkning trigger en uønsket fotokjemisk reaksjon, som resulterer i at vinen kan lukte nesten som kokt kål. Røde viner er stort sett beskyttet mot lyspåvirkning av tanniner og pigmentmolekyler.
Men ikke alle hvite viner tar skade av lyspåvirkning. Dessertviner, som Sauternes, kommer somregel på klare flasker, men deres sterke aroma kamuflerer ofte eventuelle feil som måtte oppstå. Rapporten fra dr. Carlin og dr. Mattivi viser at så lite som en uke under lysforhold som på et supermarked (eller Vinmonopol), er nok til ødelegge en vins aroma.
I undersøkelsen studerte de utviklingen i ni flasker fra hver av tyve forskjellige typer hvitvin. En tredel av flaskene var laget av klart glass og oppbevart under lysforhold som tilsvarer de som er i et supermarked. En tredel ble utsatt for samme lysforhold, men her var flaskene grønne. En tredel, også laget av klart glass, ble oppbevart i kasser for å unngå lyspåvirkning. Etter 60 dager ble hver flaskes aroma undersøkt og målt vitenskaplig ved hjelp av kromatografi.
Som forventet klumpet luktavtrykkene seg sammen, basert på både druetype og flaske. Chardonnay og Pinot Gris (Pinot Grigio, Grauburgunder) viste størst lyssensibilitet. Hvis disse ble lagret i klar flaske og utsatt for lys, ble de nesten umulige å skille fra hverandre. Undersøkelsen viste hvilke typer aroma som forandret seg mest og hvor mye de forandret seg. I tillegg til at vinen mistet visse aromaer, oppsto nye som luktet dårlig.
Konklusjonen er at klare flasker egner seg dårlig for lagring av vin.