Chateau d’Ampuis med vinmarker, som tilhører produsenten E.Guigal.

Elegante Rhône-viner

Publisert: 14. desember 2022 kl 09.00
Oppdatert: 14. desember 2022 kl 09.26

Crozes-Hermitage appellasjonen fikk AOC allerede i 1937 og utvidet til å omfatte 11 landsbyer i 1952. De fleste vinprodusenter her er mindre og familieeide, de driver også ofte med aprikos- og kirsebærproduksjon. Syrah er dronningen i Crozes-Hermitage, for hvite viner utfyller Marsanne og Rousanne hverandre.

Rødvinene kan kun lages på Syrah, den trives godt i det milde klimaet i området. Spesifikasjonene for appellasjonen tillater at det tilsettes opptil 15% av hvite druer, men mange greier seg med kun Syrah. Sammenlignet med viner fra nabo-områdene, Cornas og Hermitage, har viner fra Crozes-Hermitage en mykere og rundere stil, med behagelige blomsteraromaer. Røde Crozes-Hermitage-viner har elegante tanniner, fruktig smak av røde bær og en dyp rød farve. Perfekte til vilt eller and.  

Rødvinene gir behagelig friskhet de første årene, etter tre til fem år får aromaene animalske toner, og vinene passer sammen med mer forseggjorte retter.

Rødvinene fra Crozes-Hermitage gjør seg best i ballongformede glass.

Hvit Crozes-Hermitage utgjør bare vel 8 prosent av den totale vinproduksjonen, men dette er stort sett elegante og velsmakende viner. Hvite viner fra Crozes-Hermitage kjennetegnes av friskhet og blomsteraromaer. Vinene er tørre.

Marsanne er den mest utbredte av de hvite druene. Den beskrives ofte som kraftig, livlig og generøs. Rousanne er en mer delikat drue, med finesse og kompleksitet. Elegante, florale hint gjør den ideell sammen med Marsanne. To druer med forskjellig temperament som utgjør en perfekt duo og skaper lette, velbalanserte viner.

Hvite viner fra Crozes-Hermitage gjør seg godt som aperitiff og de passer godt til sjømat, som for eksempel grillet fisk.

Saken fortsetter under annonsen

 

AOC Crozes-Hermitage

3 druetyper: Syrah, Marsanne og Rousanne

68 uavhengige vinbønder, 2 kooperativer, 73 vinhandlere

Totalproduksjon: 80.359 hektoliter (2021)

Gjennomsnittlig yield: 43 hl/ha (2021)

Vintype: 90% rød, 10% hvit

Saken fortsetter under annonsen

Eksport: 27% (2021)

 

Ledige stillinger – reiseliv