Reiselivsnæringen vil bli hørt

Publisert: 25. august 2016 kl 17.07
Oppdatert: 25. august 2016 kl 17.07
Over 100  bransjefolk deltok på HSMAI-dagen på Hotel Continental tirsdag. Som vanlig hadde arrangørene funnet frem til en rekke interessante foredragsholdere og temaer. Paneldebatten, som ble ledet av Kai Holmberg i Unifold AS, gikk på status, trender og fremtid for norsk hotell- og reislivsnæring. Her er noen synspunkter fra de seks paneldeltagerne:
Torgeir Silseth, adm.dir. Nordic Choice Hotels:
- Det er og vil fortsatt være krise for hotellbransjen noen steder i Norge, men hovedinntrykket er at Norge greier seg bra. Det går bra for Nordic Choice, men det er jo ingen hemmelighet at for de kjedene som jobber skandinavisk, er det ikke i Norge det går best, det er Sverige som er lokomotivet i skandinavisk hotellbransje. Oslo har hatt en RevPAR-vekst på rundt 1% det siste året, mens Stockholm har vokst med 14%. Høyt på vår agenda for tiden er den digitale utviklingen, her er det superspennende utfordringer. Hvem skal "eie" gjesten i fremtiden, hvem skal ha de beste distribusjonsløsningene, hvem skal ta gjesten gjennom den digitale reisen?
Saken fortsetter under annonsen
Forum for Reiseliv ønsker å vise hvilken verdiskapning reiselivsnæringen står for. Det er fortsatt en holdning ute blant politikere, LO og NHO, om at reiselivsbransjen ikke er en like særiøs næring som industrien. Vi trenger større trykk på markedsføringen. Det er store bølger hver høst om regjeringen gir 200 eller 220 millioner til markedsføring av Norge, det er jo egentlig småpenger. Vi har sittet nederst ved bordet med lua i hånden alt for lenge, nå mener vi i Forum for Reiseliv at det er på tide at de store kommersielle aktørene slår seg sammen og gjør klart hva vi trenger av forbedrede rammebetingelser for å kunne gjøre en bedre jobb, få høyere status for de som jobber der, ansette flere, integrere flere, kort sagt gjøre en bedre jobb for samfunnet. Toneangivende bedrifter i bransjen vil tale med en stemme, derfor styrker vi innsatsen i Forum for Reiseliv. Morten Thorvaldsen, konserndirektør Thon Hotels: - Vi har en kortsiktig krise som gjør at vi får fine muligheter til å omstille oss. I årets første halvår har vi gjort det mye bedre enn i samme periode ifjor, til tross for store oppussingsprosjekter og streiken, som selvfølgelig også kostet vår kjede mye penger. Den store utfordringen nå er å holde momentum på de oppussingsprosjektene vi har, slik at vi greier å ta markedsandeler. Det er også viktig at vi greier å posisjonere oss godt i de byene vi ser det er potensiale for å tjene mer. Nå har vi en utfordring i Brussel og jobber hardt for å forbedre situasjonen der. I 2015/2016 investerer vi NOK 1,2 milliarder i renovering av hoteller. Det er viktig at vi nå får forklart politikerne og regjeringen hva reiselivet betyr for Norge. Vi sysselsetter et betydelig antall mennesker over hele landet. Svein Arild Steen-Mevold, adm.dir. Scandic Norge: - Scandic går veldig bra generelt og vi har levert rekordresultat i første halvår og ser lyst på resten av 2016. Vi er også godt fornøyd med første halvår i Norge, til tross for nedgang i markedet og streik. Streiken påvirket topplinjen ganske sterkt i Oslo. Norway Cup ble flyttet en uke fra juli til august, likevel opplevde vi en juli måned på nivå med ifjor. Vår hovedutfordring i Scandic Norge er å ta posisjonen som nummer én av hotellkjedene i Norge, det er vår ambisjon. Vi kjøpte Rica Hotels for NOK 1,8 milliarder for et par år siden og vi ligger i rute med inntjeningen som følge av det. Stavanger-området er en stor utfordring for oss, som for de andre aktørene, selv om alle våre hoteller der er lønnsomme så langt. Oljebeltet, fra Kristiansand til Kristiansund, kommer fortsatt til å være en utfordring både i 2017 og 2018, så der må vi passe ekstra på. Gjøran Sæther, adm.dir. Fursetgruppen:
Saken fortsetter under annonsen
- Vi driver 20 restauranter og er veldig glade for at vi har holdt oss til policyen om at vi skal kunne gå fra hovedkontoret til alle restaurantene, så vi har ikke utvidet til hverken Stavanger eller Bergen, noe vi er godt fornøyd med. Hittil iår har vi en omsetningsvekst på 8%, det synes vi er veldig sterkt. Været er viktigere enn oljeprisen for oss. Vår restaurant Maaemo fikk tre Michelinstjerner tidligere iår, vi skal snart åpne en ny Grand Café og Hakkasan på Aker Brygge, så vi ser positivt på fremtiden. Vi sliter litt med å fortelle både nordmenn og utlendinger at det er dyrt å spise dårlig i Norge, men det er billig å spise bra. Pizza og pasta er kjempedyrt, men på våre restauranter, f.eks.
Saken fortsetter under annonsen
Sjømagasinet, har mange av rettene samme pris som f.eks. hos Fridays og Egon, men på Sjømagasinet er rettene laget fra grunnen av. Jeg tror Oslo kan bli en viktigere matdestinasjon fremover. Tarje Hellebust, adm. dir. Radisson Blu Plaza/District dir. Carlson Rezidor Hotel Group: - Carlson Rezidor Hotel Group har nesten 1400 hoteller, så bildet er selvfølgelig noe variabelt. Generelt går det bra, men politisk urolighet mange steder gir hotellbransjen mange "trøkker". I Norden er vi en relativt liten aktør, men de 60 hotellene vi har går veldig bra. Også for oss er Sverige sterkest. Som vi vet har Stavanger falt voldsomt, der benytter vi anledningen til å gjennomføre det største oppussings- og renoveringsprogrammet vi har gjort i Norden, vi går inn med 1 milliard kroner, i tillegg går hotelleierne inn med betydelige beløp. Atlantic stenges nå i over ett år. På Oslo Plaza skal vi neste år renovere nesten alle de rundt 700 rommene i tillegg til en helt ny lobby. Marit Utaker, eier og daglig leder Oslo Guidebureau: - Oslo Guidebureau har drevet i 20 år. Vi ser en stor endring de to siste årene, trenden går fra store grupper til enkeltkunder, familier og par. Så langt har vi hatt en kjempesesong iår. Nå er vi opptatt av hvordan vi skal klare å levere, fordi tjenestene våre koster en god del. Da må vi være sikre på at kvaliteten, servicen og kunnskapen til guidene er på topp. Mange restauranter holder stengt i juli i Oslo, det kommer det endel tilbakemeldinger på fra våre kunder. Jeg prøver å fortelle dem hvorfor pizza og pasta er så dyrt på restaurant her, i forhold til skikkelig, norsk mat. Prisforskjellen fra slike enkle retter til et godt fiskemåltid er ikke så veldig stor, når de forstår det, våger de seg videre og spiser på bedre restauranter.  

Ledige stillinger – reiseliv