Widerøe velger en annen strategi – unngår Gardermoen
Det har ført til at det tredje største flyselskapet i Norge nå sitter med en liten bukett internasjonale ruter. Men ikke fra Oslo Lufthavn, slik som konkurrentene SAS og Norwegian, skriver Flysmart24. Selskapet slåss ikke om å få gode rutetider fra landets hovedflyplass.
– Vi har valgt vår egen vei. Vi holder oss unna Gardermoen, sier selskapets kommersielle direktør, Christian Skaug, til flysmart24.
Har slått seg opp
Vi møter ham på selskapets avdelingskontor på Fornebu, der han bruker dagene til å legge nye brikker til selskapets videre satsing. Det er lenge siden Widerøe var bare et kortbaneselskap som fløy inn og ut av fjorder langs kysten.
I de senere årene har selskapet slått seg opp med stadig flere Europa-ruter, og brukte pandemi-tiden litt annerledes enn sine konkurrenter:
Mens andre var opptatt med å kutte ruter, snekret man i Widerøe på en nye tidtabeller og nye ruter. Resultatet ble raskt mange nye ruter, og enda flere fra fra sommeren. Alt fra flyplassen som selskapet valgte å satse fra – Flesland ved Bergen.
Widerøe har nå bygd opp et nytt knutepunkt i landets nest største by. Derfra har de nå avganger til Aberdeen, Alicante, Billund, Færøyene, Gøteborg, London og München. Dessuten tre sommerruter til Nice, Palma og Firenze, hvor frekvensene også blir flere.
Fire nye i sommer
Fra sommeren av fyrer selskapet av med fire nye ruter – til Dublin, Hamburg, München og Liverpool.
Om den videre oppbygging er Skaug litt mer tilbakeholden, av konkurransemessige årsaker. Men, sier han, det er naturlig for Widerøe å satse videre langs to hovedlinjer:
– Det er jo ingen tvil om at nordmenn orienterer seg mot destinasjoner langs Middelhavet når det er sommer, og skisteder på vinteren. Dessuten er det større etterspørsel etter ruter til europeiske storbyer på våren og høsten.
– Så, da blir det byer som Malaga, Barcelona og mer Italia neste?
– Det vil jeg ikke si noe om, det kommer an på hvilke huller vi ser i markedet. De nye rutene av året – Hamburg, München og Liverpool – fløy vi også før pandemien. Når vi nå tar dem opp igjen, er det fordi vi totalt sett har et bedre produkt fra Bergen, sier Skaug.
Økt konkurranse
Satsingen fra Bergen er imidlertid ingen alenegang.
Både Norwegian og SAS satser på utenlandsruter derfra. I tillegg får flyplassen stadig flere utenlandske selskaper med nye direkteruter.
Skaug frykter ikke konkurrentene, og konkursen i Flyr får ingen konsekvenser for selskapets videre satsing.
Norwegian og SAS tilbyr ruter til viktige knutepunkter og feriedestinasjoner. SAS har dessuten etablert et eget datterselskap, SAS Link, som skal fly litt smalere ruter med nesten samme flymateriell som Widerøe.
– De velger sin vei. Vi velger vår, sier Skaug.
Fra distriktene til Europa
Med det mener Skaug at Widerøe i dag, takket være en målrettet oppbygging på norsk innenriks, er i stand til å tilby reisende fra det ganske land å benytte avganger fra Bergen og videre ut i Europa.
Det med bare ett stopp. Dette tilbudet er mulig fra 24 ulike steder i Norge der Widerøe har ruter fra.
– Våre tidtabeller er nå satt opp slik at reisende på våre linjer ut i Europa korresponderer med fly fra andre deler av landet, fra Nord- og Midt-Norge, og ellers i landet. De kan sjekke inn på hjemmeflyplassen og få sendt seg selv og bagasjen helt frem til bestemmelsesstedet. Slik kan vi tilby disse kundene å velge mellom 300 ulike reisemål med egne fly, eller med de fleste av de utenlandske flyselskapene som har rute til og fra Flesland, sier Skaug.
Trekker til seg Oslo-reisende
Han sier at Widerøes satsing i Bergen ikke ville vært mulig uten dette, samt det faktum at flyplassen i Bergen ble utvidet med en ny terminal for tre år siden.
Han sier at rutetilbudet også fører til transfertrafikk som slett ikke er normalen her i landet:
– Vi har hatt en god del passasjerer fra Oslo har flydd til Bergen for å komme frem til Firenze, som ikke har direkterute fra Gardermoen. Det er morsomt å oppleve, sier Skaug.
Han sier at selskapets nåværende ruter planlegges å fortsette som i dag, med et unntak for London-ruten til Heathrow. Der har selskapet mistet sin slot, og det gjør at ruten flyttes til Londons tredje største flyplass – Stansted – fra april av.
– Det er en mer flyplass med mer fritidstrafikk og færre videreforbindelser enn Heathrow. Ruten går av den grunn ned fra daglig til to dager i uken, fredager og søndager. Dette for å fange opp helgetrafikken. Så kan det bli økt frekvens hvis interessen er der, sier han.