Turister synes fortsatt Norge er dyrt, til tross for den svake kronen
Ta for eksempel pund: Britene får over to kroner mer for hvert pund enn de gjorde før pandemien, skriver E24.
Den norske kronen har svekket seg mot nærmeste samtlige av valutaene i land som Norge tiltrekker seg turister fra.
Nesten udelt positivt
Unntaket er indiske rupier som er omtrent på samme nivå som i fjor sommer. Ellers er bildet udelt positivt, sett med utenlandske turisters øyne:
-
Sommeren før pandemien fikk britene rundt 10,50 kroner for hvert pund. Nå kan de få over 13 kroner.
-
Amerikanske turister kan innkassere nesten samme gevinst. Nå får de ca. 10,60 kroner for dollaren sin, mot 8,30 for ett år siden.
-
Turister fra euroland fikk for ett år siden ca. 9,50 kroner for en euro. Nå får de over to kroner mer – rundt 11,70 kroner.
Størst gevinst for danskene
Danskene trenger bare å betale 64–65 av sine egne kroner for å få vekslet om til 100 norske. Til sammenligning: I en toårsperiode i 2011 og 2012 var én dansk krone omtrent lik én norsk krone.
– Men fortsatt opplever vi at det meste er dyrere her i Norge enn hjemme i Danmark, sier Nanna Schalck – også på vei nordover med Hurtigruten.
Tror det får en positiv effekt får norsk reiseliv
– Jeg er helt sikker på et det vil få effekt for reiselivet i Norge i sommer. Selv etter prisstigningen, vil utenlandske turister sitte igjen med en gevinst sammenlignet med fjoråret, sier Thorstein Berg, styreleder i campingkjeden Topcamp.
Utsagnet bekreftes av bransjeorganisasjoner.
– De tilbakemeldingene vi får, er positive. Det er godt forhåndssalg, men det er vanskelig å si om bestillingene bare er blitt forskjøvet eller om det virkelig blir flere turister, sier direktør Per- Arne Tuftin i bransjeforeningen Norsk Reiseliv.