Ulriken er en av mange destinasjoner som opplever svært gode besøkstall denne sommeren

Foto

Marianne Løvland / NTB

Svært gode tall for flere norske reiselivsdestinasjoner

Publisert: 7. august 2023 kl 10.25
Oppdatert: 7. august 2023 kl 10.25

– Sommeren så langt har brakt nye rekorder for oss her på Ulriken. Vi satt rekord i juni, og ser vi på tallene har vi jaggu satt ny rekord for juli også. Måned for måned er vi opp 35 prosent i juli sammenliknet med juli i fjor, sier daglig leder i Ulriken643, Amanda Haugland til Tv2.

Aldri før har så mange besøkt Bergens høyeste topp, som fikk ny gondolbane seinhøsten 2021.

Haugland tror kombinasjonen av høyfjell og by er blant faktorene som trekker mange hit.

– Hetebølger som herjer i Sør-Europa vil tale for å planlegge feirer i Nord-Europa, og valutakursen er jo som den er nå i hvert fall, så vi er veldig optimistiske for tiden fremover.

Rekord for flere destinasjoner over hele landet

Det er ikke bare Ulriken som slår ny besøksrekord. Etter flere år preget av pandemi og norgesferie, er de utenlandske turistene tilbake for fullt. Det gir gode tall og nye rekorder for flere destinasjoner over hele landet.

Tall fra SSB for juni viser en økning i antallet overnattinger på hoteller, hytter og campingplasser. Bare i juni ble det registrert 4,56 millioner overnattinger ved kommersielle overnattingssteder i Norge.

Saken fortsetter under annonsen

Det er opp én prosent fra i fjor og hele sju prosent fra 2019.

I 2022 var det nordmenn på norgesferie som stod for de gode resultatene. I år går norske overnattinger tilbake med fem prosent fra i fjor.

Det er her utlendingene overtar.

– Gode signaler for resten av sommeren

Både i april, mai og nå i juni er nivået på utenlandske overnattinger tilbake på et høyere nivå enn i 2019, opplyser Innovasjon Norge til TV 2.

Destinasjonsselskapene tror også det kan gå mot en rekordsommer.

– Vi håper jo det. Vi håper å kunne ta nivået fra 2019, som er den tidligere rekorden. Så vet man aldri, men indikatorene nå er at vi i hvert fall er oppe på det nivået, sier kommunikasjonssjef i Visit Bergen, Eirik Berge

Saken fortsetter under annonsen

Byene trekker flest overnattingsgjester

SSB-tallene viser at Oslo står for 15 prosent av de kommersielle overnattingene, etterfulgt av Bergensregionen med sju prosent.

Av fylkene er det Vestland som er den mest populære destinasjonen, etterfulgt av Oslo.

Overnattingsgjestene bærer frukter for andre destinasjoner. Preikestolen i Rogaland melder om stadig nye rekorder i antallet besøkende, og for Fløyen i Bergen går det mot omsetningsrekord denne sommeren.

Cruiserekord i Bergen

Også i Norges største cruisehavn meldes det om tidenes sommer. I juni alene hadde Bergen besøk av rundt 132 000 cruisepassasjerer. Totalt er det ventet over 722 000 gjennom hele året, opplyser Bergen Havn til TV 2.

I år er det også en økning i antallet snuhavnanløp i Bergen. Det betyr at flere cruise startes eller avsluttes i vestlandshovedstaden, og innebærer ofte at cruisepassasjerene tilbringer lengre tid og legger igjen mer penger i byen.

Saken fortsetter under annonsen

Nedgang for hoteller

SSB-tallene fra juni avdekker også en annen, ny trend. Hotellene opplever en nedgang fra utenlandske turister. Sammenliknet med 2019 er antallet hotellovernattinger ned 13 prosent.

Campingplasser, hyttegrender og fritidsboliger opplever en voldsom vekst.

Overnattinger ved camping har økt med 16 prosent fra 2019, og overnattinger ved hyttegrend øker med 40 prosent. Fritidsboligformidlere melder også om en kraftig økning i utleie, opp hele 84 prosent fra 2019.

 

Ledige stillinger – reiseliv