Direktetog Røros - Oslo igjen
Den ene ordføreren avløste den andre etter hvert som toget passerte kommunegrenser på tur sørover. Lokalt næringsliv og reiselivet var selvsagt med på ferden. Alle snakket pent om toget og den betydningen det har hatt for gruvesamfunnet og de store skogkommunene lenger sørover gjennom Østerdalen, skriver tog24.
Når man byr opp til fest, skal man selvsagt ha mat. Kortreist Huldre-kringle og en nykokt utgave av det som blir kalt den legendariske lapskausen fra Koppang. Et fast innslag på denne ruta i gamledager. Det vil si den gang passasjerene måtte legge inn en lengre pause på Koppang. Togene skulle fylle vann og drivstoff. Da tok togvertverten opp bestilling fra passasjerene, ringte inn til Koppang hotell, som bragte varm mat til ventende og sultne passasjerer. Dagens lapskaus ble levert av kjøkkensjef Pål Sagen på Stor-Elvdal hotell. Han holdt samtidig et lite foredrag om historien til Koppang som sentralt togsted, og at det i eldre tider jobbet så mange som nitti personer knyttet til jernbanedrift. Inkludert de som kokte lapskaus da!
Mangler kafevogn
–Dere serverer jo nærskutt elg i burgerutgave på Dovrebanen, blir det nå servert hjemmelaget lapskaus fra Koppang på Rørosbanen?
– At vi spiste lapskaus i dag er mer symbolsk. I dag kan vi ikke tilby kafevogn på Rørosbanen fordi togsettene er for gamle. Vi forventer at politikerne våre ser nytten i at vi som kjører tog i Norge kan tilby en best mulig service til våre kunder. Dagens kunder er krevende og vi ønsker å innfri, selvsagt. Det betyr bedre punktlighet, mer komfort og ikke minst høyere frekvens på avganger. Alt dette skal vi klare, men med vilje og litt hjelp fra bevilgende myndigheter, sier direktør i SJ Norge, Rikke Lind.
Ida Sundt og Ester Lill Walvåg synes lapskausen vare rene luksusmåltidet. Ikke for godt vant på Rørosbanen som de begge brukte ofte. Ida fortalte at hun reiste mye, og at hun nå kan få direktetog. Gjør at hun nå kan velge tog i stedet for fly på mange av sine reiser.
Litt historikk
Det var 8. juni 1997 det siste direktetoget Trondheim S – Røros – Hamar – Oslo S gikk, og da med diesel lokomotiv og vogner. Direktetoget som skal gå fra og med 2.mai til og med 1.september, blir med de nye togene type 76 som er konstruert som et elektrisk tog, men som har mulighet til å bytte fra elektrisk til dieseldrift når de trafikkerer ikke-elektrifiserte strekninger. Togene har kapasitet til nesten dobbelt så mange passasjerer som dagens tog, skriver SJ i en pressemelding.