Rekordhøy interesse for å legge ferien til Norge
Det er 10 prosent økning i reiseforventningene målt mot samme periode i fjor og interessen for Norge er rekordhøy. 6 prosent av befolkningen i markedene undersøkelsen er gjennomført i, vurderer å reise til Norge de neste 12 månedene.
Interessen for å reise til Norge har økt i alle land, men aller mest i England og Sverige. Naturopplevelser er den viktigste driveren på tvers av alle markeder, og interessen for å oppleve fjord, fjell, nordlys og cruise er høyere blant de som vurderer Norge før årets sommersesong enn i fjor. Interessen for by- og kulturopplevelser er noe lavere, men fortsatt på et bra nivå.
Topplasseringer for Norge
I England er det 8 prosent økning i reiselyst målt mot fjoråret, og Norge klatrer rekordhøye ni plasseringer på listen over land som britene vil besøke til en sterk 9. plass. Norge står også sterkt i Tyskland og er tilbake på topp 10 listen over ønskede reisemål. I våre naboland er det også høy interesse for Norge, der 7 prosent av danskene og 8 prosent av svenskene oppgir at de vurderer ferie i Norge.
Både pris og bærekraft påvirker
8 av 10 reisende svarer at reiseplanene blir påvirket av prisøkninger, uforutsigbarhet, krig, korona og klimakrisen. Prisøkninger på reiser og presset økonomi gjør at flere er på jakt etter billigere reiser og ser etter muligheter for å spare penger på ferien. Samtidig er stadig flere også opptatt av bærekraft og vil i større grad velge klimavennlig transport og reisemål som beviselig tar bærekraft på alvor. Dette gjelder spesielt reisende fra Tyskland og Sverige. Men det er også et viktig tema i samtlige av markedene målt i Reisebarometeret.
Rapporten er utarbeidet av Gyger og Epinion i samarbeid med Innovasjon Norge. Datainnsamlingen ble gjennomført fra 10. mars til 21. mars.
Innovasjon Norge har gjennomført et Reisebarometeret jevnlig fra 2012 for å måle reiseforventninger, reiseplaner og reiselyst i de viktigste europeiske markedene. De siste årene har barometeret også tatt temperaturen på hvordan de reisende i Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, England og Frankrike tilpasser seg og prioriterer i en tid med betydelig usikkerhet og store utfordringer.