Eier og grunnlegger av Strawberry, Petter A. Stordalen og konsernsjef Geir Karlsen i Norwegia.

Foto

NTB

Norwegian og Strawberry vil utfordre internasjonale booking- og betalingsgiganter

Publisert: 28. juni 2023 kl 10.12
Oppdatert: 28. juni 2023 kl 11.05

­Strawberry-eier Petter Stordalen og Norwegian-direktør Geir Karlsen lanserte mandag sitt nye, men foreløpig navnløse hjertebarn: Et felles fordelsprogram.

De lover å gjøre det mye enklere for forbrukerne å få oversikt over hva de har på «konto», samt velge fritt hva poengene skal brukes til.

Selv om SAS' Eurobonus-program er nærmeste geografiske konkurrent, var det først og fremst utenlandsk dominans innen booking- og betalingsløsninger Stordalen trakk frem på pressekonferansen i Oslo.

– Vi er i et marked som i stor grad er dominert av internasjonale aktører. For mitt vedkommende hotellbransjen, og disse aktørene har aldri skapt en jæ … arbeidsplass, sa en engasjert Stordalen.

 

– Skaper ikke verdier

Han klarte å svelge banneordet, men frustrasjonen skinte tydelig gjennom den svarte, halvt oppkneppede skjorta.

Saken fortsetter under annonsen

– De betaler knapt en skattekrone, mens milliardene går ut til en eller annen computerbasert ting i Nevada-ørkenen. Vi skal ta dette tilbake, og vi skal operere i vårt primærmarked, som er Norden, fortsatte Stordalen.

Ordningen plasserer seg på toppen av Norwegian Reward og Strawberrys fordelsprogram. Ambisjonen deres er lansering mot slutten av året.

 

Navnet gjenstår

Innen den tid må de også klekke ut et navn på den nye valutaen, og de regner med at flere andre partnere også da har sjekket inn i klubben.

– I en tid hvor enhver aktør og liten butikk har egne fordelsprogrammer, hva er det som gjør dette unikt?

– Vi har i dag lojalitetsprogrammer på begge sider som består av millioner av medlemmer. Det er et samarbeid vi vil utvikle. Hva som blir lagt inn av andre typer fordeler, det vil vi komme tilbake til. Men vi mener dette er noe nytt og helt annet enn det du har sett tidligere, svarer Norwegian-direktør Geir Karlsen på spørsmål fra NTB.

Saken fortsetter under annonsen

 

Lover transparens

– Nuller ikke alle fordelsprogrammene hverandre ut litt? Hva er det som skal gjøre at kunden faktisk blir mer lojal i dagens marked?

– Hør nå: Det som irriterer meg mest i ordningene jeg er medlem av, er at jeg ikke helt vet hva poengene er verdt, eller hva jeg kan bruke dem på. Og når jeg vil bruke dem, blir jeg fortalt at jeg ikke kan bruke dem akkurat nå. Det vi skaper, blir helt transparent. Du vet nøyaktig hva du har opptjent, og kan bruke dem fritt på hotell eller fly eller hva du vil, sier Stordalen.

Han sier det de skal lage, er en slags nordisk euro for reiseliv og andre partnere som blir med. Det skal sikre at verdien blir fast på poengene.

 

Stordalen og Karlsen mener årsaken til at en flyaktør og hotellaktør ikke har knekt samarbeidskoden før nå, er at man har sittet på hver sin tue og ikke villet dele kundene sine med hverandre. Nå mener de to å ha funnet lykken og vinneroppskriften.

Saken fortsetter under annonsen

 

Begge har tro på at telefonene vil begynne å kime ganske kjapt fra både store og små aktører som vil være med. Norwegian og Strawberry eier i dag 50 prosent hver i det nye selskapet, men de ser for seg at større partnere kan gå inn på eiersiden enten i år eller senere.

Ledige stillinger – reiseliv