Norske turister kan bli tvunget til å endre reisevaner grunnet av klimaendringer
FNs miljøprogram (UNEP) mener at antallet ekstrembranner kan øke mellom 9 og 14 prosent bare på sju år, og opp imot 52 prosent innen år 2100 skriver Nrk.
Førstelektor i reiseliv og markedsføring ved Universitetet i Sørøst-Norge, Bjørn Ove Grønseth, tror derfor at vi blir nødt til å endre reisevanene våre på sikt.
– Norske turister har alltid vært opptatt av vær når vi skal reise på ferie, men det som er nytt nå, er klimaendringer og konsekvensene de fører med seg, sier han til Nrk.
– Ser til andre feriedestinasjoner
Flere vil kanskje velge å feriere i Norge og andre land som er mindre utsatt for hetebølger og annet ekstremvær, mener Grønseth.
Han peker på at Sør-Norge har noen forutsetninger med varme og sol som gjør at man kan vurdere å reise i de sørlige delene av landet på en annen måte enn vi har gjort tidligere. Samtidig er det nok flere land vi kommer til å få øynene opp for utover de tradisjonelle stedene ved Middelhavet som vi normalt alltid har reist til.
Ifølge statistikk hentet fra reisesøkemotoren Momondo, kan det virke som at skogbrannene i blant annet Hellas, Spania og Italia allerede har påvirket norske turisters valg av reiser. Flere nordmenn vurderer destinasjoner med kjøligere klima, sammenlignet med forrige måned.
Likevel slår Grønseth fast at det tar tid å endre reisevanene våre og at vi i en tid fremover vil fortsette å reise på ferie til land i Sør-Europa. Blir det derimot flere år på rad med mye ekstremvær og naturkatastrofer, som store mengder nedbør og stadig flere branner, så vil atferden endre seg på sikt.
– Reiseselskapene må ta mer ansvar
For mange ble ikke ferieturen slik som forventet denne sommeren. Over 30.000 turister flyktet fra brannene på den greske øya Rodos, og reisebyråene kansellerte flere reiser. Det har også vært branner i Spania, Italia, Algerie, Tyrkia, Kroatia og Portugal.
Forrige fredag, etter at brannene på Rodos skulle være under kontroll, gjenopptok reiseselskapet Tui å fly turister til øya.
Grønseth er kritisk til reiseselskapene, for det er de som legger til rette for hvor og hvordan vi skal reise. Turistene bestemmer hvor de skal reise blant annet på bakgrunn av hvilke reisemål selskapene tilbyr. Han mener reiseselskapene må mer på banen. De må legge premissene for hvor vi skal reise.
Videre presiserer han at reisebyråene er bevisste om hvilke steder som er trygge å reise til, og at de tar et visst ansvar, men at de fremover må ta enda mer ansvar, nettopp på grunn av at klimaet og været endrer seg.