Møre og Romsdal legger tilrette for lærlinger i reiselivsbransjen
– Vi så et behov for å bygge fagopplæringen innen reiselivsnæringen gjennom pandemien, slik at vi hadde nye fagfolk klare etterhvert som Norge åpnet opp igjen, sier Marit Enger, daglig leder i Opplæringskontoret for Salg og Reiseliv i Møre og Romsdal.
– Vi samlet bransjen og rekrutterte lærebedrifter. Vi var ute på skolene og promoterte lærlingeordningen og fikk lærlinger til bedriftene våre. Totalt har vi nå åtte prosjektlærlinger og åtte ordinære lærlinger i reiselivsfaget. Mange av bedriftene som innledningsvis tok inn prosjektlærlinger, har i påfølgende inntak tatt imot lærlinger på ordinære vilkår. Det er stor interesse fra bedriftene og vi har ikke hatt nok lærlinger til å fylle alle plassene. Så nå er vi på ute på skolene og forteller om mulighetene som ligger i lærlingeordningen. Vi ser at antall søkere til læreplass fra vg2 har økt jevnt og trutt gjennom prosjektperioden, etterhvert som vi har drevet med informasjonsarbeid og rekruttert og skolert lærebedrifter. Vi har i samarbeid med fylkeskommunen vist mulighetene som ligger i fagopplæringen både for potensielle lærlinger og bransjen.
Med fagfornyelsen er resepsjonsfaget lagt sammen med reiselivsfaget. Resepsjonsarbeid er en populær inngang til bransjen blant lærlinger, og vi har lagt opp prosjektet slik at bedriftene samarbeider om lærlingene. På denne måten får lærlingene opplæring på flere arenaer og oppnår måloppnåelse i alle læreplanens kompetansemål i løpet av læretiden sin, sier Marit Enger.
Prosjektet skal sikre rekrutteringen av fagfolk til reiselivsfylket Møre og Romsdal. Fylkeskommunen hadde tidligere problemer med å få tak i nok lærebedrifter som kunne gi lærlingene bred og nok praksis. Det er mange reiselivsbedrifter i fylket, men de fleste er små og de fleste har en kort og intens sesong og har hverken tid eller råd til å ansette lærling i to år. Fylkestinget vedtok derfor å gi ekstra midler for å støtte opp om lærlinger i utsatte næringer etter covid-19.
Prosjektet har hatt som mål å samle og skolere aktører i reiselivsnæringen, legge tilrette for samarbeid, rekruttere lærlinger og iverksette og koordinere god fagopplæring. Prosjektgruppen har hatt en holdning om at det er bransjen selv som kan gi den beste fagopplæringen og sikre rekruttering til egne rekker. Ungdommen var i yrkesfaglig utdanningsprogram, men overgangen og rekrutteringen til lære måtte bygges og styrkes. Dette opplever jeg at vi i stor grad har lykkes med, forklarer Enger.
Mange store og små aktører i reiselivsnæringen har engasjert seg i prosjektet, blant annet Storfjord Hotel, Romsdalen og Eggen Restaurant, Romsdalsmuseet, Gurisenteret på Smøla, Destinasjonsselskaper, Uteguiden og mange av de store og små hotellene rundt om i fylket.