Over 30.000 investorer sitter med verdiløse Flyr-aksjer. Men for tilretteleggere og rådgivere ble flyselskapets gjentatte pengejakt en honorarfest.

Foto

Gorm Kallestad / NTB

Meglere og advokater tjente godt på flyr

Publisert: 13. februar 2023 kl 09.50
Oppdatert: 13. februar 2023 kl 09.56

­Det er ikke vanskelig å finne folk som har tapt penger på Flyr, men hvem tjente penger på det konkursrammede flyselskapet?

To grupper peker seg ut, ved børsnoteringen, gjentatte pengeinnhentinger og nå til slutt konkursen: meglere og advokater, skriver E24.

Meglerhusene Sparebank 1 Markets, Arctic Securities og Carnegie fikk flere ganger i oppdrag å være finansielle rådgivere og tilretteleggere.

Advokatfirmaene Wiersholm og CLP har bistått selskapet og tilretteleggerne juridisk.

Finansprofessor Øyvind Norli ved BI forklarer generelt at alle investeringsbanker tjener penger på å hjelpe selskaper med å skaffe kapital.

– Inntjeningen for investeringsbanker er høy. Men det er ikke opplagt at den er for høy. Kostnaden for selskapet ved å trå feil ved en kapitalinnhenting er så stor at det kan være fornuftig å betale godt for å redusere sannsynligheten for å feile, sier Norli.

Norli sier at det er en del forskning på området, spesielt i forbindelse med børsintroduksjoner.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er tvilsomt at selskaper vil klare å hente inn kapital på egen hånd, der banklån ikke er aktuelt, sier Norli.

Konkursen kom som følge av at selskapet og tilretteleggerne mislyktes med pengejakten, etter en annen feilslått kapitalinnhenting i november.

Børsnoteringen står ut som den mest lukrative transaksjonen. Arbeidet med å markedsføre selskapet til investorer, utarbeide prospekt, og annet gjorde at rådgiverne anslagsvis innkasserte 45 millioner kroner da Flyr gikk på børs.

Investorene ble sittende igjen med tap

Ifølge dokumenter E24 har tilgang til viser hvilke av meglerhusenes kunder som stilte opp da tilretteleggerne jaktet penger for å fylle Flyr-kassen.

Flere fond peker seg ut, deriblant Nordea Asset Management og First Fondene. Disse toppet tegningslistene ved henholdsvis børsnoteringen og en kapitalinnhenting.

En rekke profilerte investorer var med tidlig med på eiersiden, deriblant Øystein Stray Spetalens Tycoon Industrier, Arne Fredlys Apollo og Jan Haudemann-Andersens Datum. Traderne kom seg raskt ut.

Saken fortsetter under annonsen

Flere fond og profilerte investorer var med i flere runder med kapitalinnhentinger, men til slutt var aksjonærlisten dominert av småaksjonærer.

Over 30.000 investorer satt med aksjen da Flyr gikk konkurs. Flesteparten var kunder av Nordnet, mens flere tusen var kunder av DNB.

 

Ledige stillinger – reiseliv