Lom er kjent for sin gjennomførte byggeskikk. Selv taket over pumpene må være i henhold til regelverket. 

Lom klar for sommerinnrykket

Publisert: 22. juni 2023 kl 13.01
Oppdatert: 23. juni 2023 kl 10.04

­Esso Nordal hadde 18 prosent økning i antall liter drivstoff i fjor. Matsalget stiger også.

– Ikke like mye, men i mai i år var det 16-17 prosent opp sammenlignet med fjoråret. Det er inkludert prisstigningen, forklarer innehaveren.

Turistene bruker mer tid

Like travelt som det var under pandemien, tror han dog ikke at det blir. 

– Under koronaen var det ekstremt med 20 minutters kø fra alle kanter av sentrum. Da var det kaos, da! Det er bedre når trafikken er jevnere, innrømmer han.

Gjennom årene har sesongen blitt bredere og lengre, ikke minst takket være Galdhøpiggen sommerskisenter. 

– Det var mer folk som bare kjørte gjennom før. Nå er det mange flere som ligger mer enn én natt i Lom, konstaterer han.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er mye som foregår her i helgene, med hundeutstillinger, landskappleik og veteranbiltreff. Folk kommer igjen år etter år, sier Tor Gaute.

Når det er veteranbiltreff, selges det også mye 98 blyfri.

Fra mai til august kommer mer enn 60 prosent av årsomsetningen. 

Tor Gaute Nordal kan vise til god vekst i både mat- og drivstoffsalg ved Esso i Lom.

Turistinformasjon

Opprinnelig lå det et eget gatekjøkken på eiendommen. Da det ble revet, ble stasjonen bygget ut med mange sitteplasser og større matservering.

– Det er mat og drivstoff det går i, og så er vi litt turistinformasjon, forteller han.

Saken fortsetter under annonsen

Ukjente ringer for å spørre om føret over Sognefjellet, hvordan man kjører til Galdhøpiggen og hvor de kan fiske. 

– Jeg kan svare på det meste. Jeg er jo snart 100 år, så jeg vet litte grann. Sønnen min har brøytinga på Sognefjellet, så der er jeg á jour. Det blir mange fjellspørsmål, forteller Tor Gaute.

Nå bygges seks lynladere bak stasjonsbygget. Stasjonsdriveren håper det vil få enda flere kunder inn på stasjonen – selv om det er en stor ladepark vis á vis Best-stasjonen på den andre siden av sentrumskrysset.

– Det er rart det med fjellet. Alle skal ha full tank før de kjører over, selv om de kan kjøre halve Norge på en dieseltank. Sånn er det i enda større grad med strøm.

Ikke bare Brimi

Lom er også blitt et yndet sted for store smaksopplevelser. Men ikke alle vil ha mat á la Brimi.

– Noen vil ha slikt som vi tilbyr også. Mange av kokkene kommer hit for å kjøpe seg en burger, vet du, røper Tor Gaute.

Saken fortsetter under annonsen

– Med alle disse matplassene trenger vi et sted som dette også. Særlig om sommeren, synes han.

På stasjonen følger de det klassiske Esso-konseptet.

– Dere har ikke vurdert å tilby en burger med lokalt tilsnitt?

– Nei, det er ikke lett å få til. Lokale burgere har de på kafeen – sånn tjukk som du må stikke i en trepinne gjennom for å få den til å henge sammen, sier han og peker på turistsenteret vegg i vegg. 

Familieselskap

Nordal Turistsenter har hotell, motell og pub og drives av søsteren hans. Campingplassen bak stasjonen driver de sammen – og eierskapet gjennom eiendomsselskapet er felles.

– Vi klarer oss greit og styrer overskuddet selv. Det er vedlikehold hele tiden, så millionene går fort, oppsummerer han.

Saken fortsetter under annonsen

Det var bestefaren til Tor Gaute som skrev kontrakt med Esso i 1959. Da den første stasjonen sto ferdig, sa faren opp fast jobb på samvirkelaget.

– Det var ikke hver dag han solgte en liter. Han drev med ved og sånt og hadde ringeklokke. Så hvis det kom en moped, sprang han som bare det, forteller sønnen, som overtok driften i 1987, etter videregående og militærtjeneste.

Stasjonsdrift er blitt en livsstil, og Tor Gaute skal jobbe hele sommeren, med unntak av tre dager på Blues-festivalen på Notodden, der han er hvert år.

Gjennomført stil

Allerede på 1950-tallet kom det strenge byggeskikkregler i Lom som blant annet slår fast at alle hus skal være jordfarget, de kan ikke være for høye, og de må ha mønetak. Det inkluderer taket over bensinpumpene. 

– Det var mye greier med det taket. Esso var ikke aldeles begeistret i starten, men de hadde egentlig ikke noe valg. Og det ble jo fint, da! Mye bedre enn det flate taket, synes Tor Gaute Nordal.

 

Saken fortsetter under annonsen

Mat og hvile siden 1894

Historien om Nordal Turistsenter starter i 1894. Da skrev Gabriel Nordal under på kjøpekontrakten for denne delen av Ulstad, som var det tidlige navnet på Bergom – eller Lom sentrum.

I 1899 søker Embjørg Nordal om løyve til å selge hjemmebrygget øl til bygdefolk og ferdmenn. Familien Nordal hadde kafeteria om dagen og ferdmannskvile om natta. Gjestene brukte sine eigne skinnfeller og lå på golvet. Til kafeteriaen kom folk som hadde ærend til butikk eller kvern, eller kom fra kirka på messesøndagen. Aller mest travelt var det juldagen. Embjørg Nordal solgte minst 200 kopper kaffe den dagen.

Rundt 1905 ble det bygget en ekstra etasje med fire soverom til. Oppå fjøset var «Kusalen», som ble brukt som festlokale til 1938. I 1924 kom et nybygg med matsal, peisestue salong og flere gjesterom. Nå hadde Nordal Hotell 11 gjesterom med 25 senger.

Utviklingen skjøt fart etter andre verdskrig, under navnet Nordal Turistheim. Dette var tiden for bussturister og syklister. Egil Nordal, barnebarnet til Gabriel og Embjørg, tok over i 1970. Han tok i bruk hele gården til tilbud for den økende turiststrømmen.

Hotellet var utvidet og oppgradert i flere omganger. Men satsingen stoppet ikke med dette. På slutten av 50-tallet spurte stadig flere reisende å spørre om lov til å sette opp telt mellom hesjene på nyslått grasmark. I 1961 ble campingplassen på Nordal offisielt åpnet. Ikke mange årene etter var de første campinghyttene på plass.

En naturlig fortsettelse var at det ble etablert bensinstasjon på Nordal.

Nordal bygde en liten kiosk på campingplassen, og tilbudet ble utvidet til et gatekjøkken – det første i Oppland.

Barna til Egil, Anne Marie og Tor Gaute, engasjerte seg tidlig i driften og har bidratt til at Nordal Turistsenter har utviklet seg videre.

Ledige stillinger – reiseliv