Det er vokst frem et bredt produktspekter rundt nordlyset som hovedattraksjon
Etter pandemien har interessen for Nord-Norge tatt seg veldig opp.
Trond Øverås, som leder NordNorsk Reiseliv AS, er optimistisk, selv om markedssituasjonen er noe usikker.
Har reiselivet i Nord–Norge tatt seg opp igjen, etter pandemien?
– De siste tallene vi har, for slutten av 2022, er positive, både i forhold til 2021, men også i forhold til det siste «normalåret», 2019. Også jul og nyttår var det godt med utenlandske turister, særlig i Tromsø. De positive tallene skyldes primært en god økning i utenlandstrafikken. Etter pandemien har interessen for Nord-Norge tatt seg veldig opp. Nå i vintersesongen er det i første rekke Tromsø som driver trafikken opp, det har en sammenheng med flere direkte flyruter fra utlandet. Antall utenlandsruter er øket raskere enn hva vi hadde regnet med, per i dag er det 11 direkteruter mellom Tromsø og utlandet. Tromsø har den største veksten, men vi ser også økning i utenlandstrafikken til andre områder, for eksempel Sør-Varanger med Kirkenes, Narvikområdet og Andøy-området. Svalbard, som også hører inn under NordNorsk Reiseliv, ser også ut til å få en fin økning i 2022.
Er det Nordlyset som er den største attraksjonen?
– Om vinteren er nordlyset den viktigste driveren, uten tvil. Gjennom mange år har mange aktører i Nord-Norge hatt et strategisk fokus på hvordan de skulle utvikle vinterprodukter, så vi har mange populære tilbud, for eksempel hvalsafari og hundesledekjøring. Det er vokst frem et bredt produktspekter rundt nordlyset som hovedattraksjon. Samiske opplevelser er også etterspurte. Tilbudet av vinteropplevelser for turister i Nord-Norge er i dag på et helt annet nivå enn det var for noen få år siden. Veksten startet egentlig rundt 2010, så har tilbudet vokst seg større og større, med unntak av corona-perioden. Nå ser det ut til at ting tar seg opp igjen, men før pandemien var det nok en større spredning av vinterturismen. Nå kan det virke litt som vi er tilbake der vi var da vinterturismen begynte å vokse, også da kom veksten først i Tromsø, før den spredte seg utover landsdelen.
Er det stort sett utlendinger som kommer for å oppleve nordlyset?
– Det er primært utenlandske turister som kommer for å se nordlyset. De største markedene per i dag er Storbritannia og Tyskland. USA har også en veldig fin vekst. Men også markeder som Frankrike, Nederland, Italia og Spania er viktige om vinteren. Før pandemien var det kinesiske markedet relativt stort, de er ikke tilbake ennå. Vi har en del kinesiske gjester, men de bor nok stort sett i Europa.
Om sommeren er det særlig midnattsolen som trekker, iallfall de fleste utlendingene. Men interessen for å oppleve kultur blir også stadig sterkere, gjerne i kombinasjnon med naturopplevelser. Bodø er valgt som Europeisk kulturhovedstad i 2024 og oppkjøringen til det er allerede i full gang. Nå snakker vi mest om turisme, men det er også andre markeder som er viktige for reiselivet i nord, ikke minst kurs, konferanser og yrkestrafikk. Festivaler er også blitt en viktig del av turistmarkedet.
Nylig var næringsministeren på en rundreise for å se på nord-norsk reiseliv, er det nok oppmerksomhet om reiselivet fra myndighetene?
– Jeg opplever jo at reiselivet i nord står på agendaen. Det skjedde vel også en oppvåkning under pandemien. Vi i næringen har selvfølgelig hele tiden ment at reiselivet er en viktig næring for Nord-Norge. Vi er både en distrikts- og bynæring, vi har mange kvinner i arbeid, vi er en integreringsnæring og en næring der mange unge har sin første jobb. Gjennom pandemien vil jeg si at reiselivsnæringen ble satt enda mer på den politiske agendaen, ikke minst tatt i betraktning at den er så viktig for mange av lokalsamfunnene i nord, med de servicefasilitetene vi bidrar med.
Næringsministeren og regjeringen vil åpne for mulighet til å innføre turistskatt/besøksbidrag lokalt. Hvordan ser dere på det?
– Det har vært en del diskusjon rundt forslaget om besøksbidrag, her som andre steder. Personlig mener jeg at dette er et av de verktøyene vi nå må ta i bruk. Det er endel behov når det gjelder fellesgoder, som vi trenger økonomi for å løse, derfor bør et besøksbidrag, i en eller annen form, komme på plass. Lofoten har signalisert at de vil prøve ut dette, og også Tromsø vil vurdere å innføre besøksbidrag. Til slutt blir det et politisk spørsmål hvordan man eventuelt skal utforme det og hvilke rammer som skal legges. Det må utredes grundig, slik at ordningen oppleves rettferdig og treffer best mulig. En vesentlig faktor er at pengene kanaliseres til de lokale og regionale utfordringene man har.
Hvordan er hotellsituasjonen i Nord-Norge, har dere den kapasiteten og den type hoteller dere trenger?
– Det skjer mye i hotellmarkedet her. Bodø har hatt en relativt stor kapasitetsutvidelse i de senere år, nå er arbeidet startet med et nytt hotell på Rønvikfjellet, nær Bodø sentrum. I Tromsø åpnet nylig et leilighetshotell og Moxy-hotellet nærmer seg ferdigstillelse. I Alta er Sorrisniva Lodge kommet. Harstad har et nytt Quality-hotell og i Stokmarknes kommer også et nytt Quality-hotell. Det er også kommet flere spesielle tilbud i dette markedet, for eksempel Varanger Lodge og Ekkerøy Lodge. Så det er skjedd mye bra når det gjelder hotellkapasitet og -kvalitet.
Har dere godt nok flyrutetilbud?
– Nord-Norge ligger til dels langt fra markedene, og flyrutetilbudet er en kritisk suksessfaktor. Etter pandemien er tilbudet noe redusert og prisene er økt, og dette utfordrer utviklingsmulighetene fremover. Denne vinteren har spesielt Tromsø fått etablert flere direkteruter til utlandet, det siste er en rute til Paris med Air France. Det er også gledelig at det til sommeren etableres direkterute Helsinki – Bodø med Finnair. Finnair har et godt rutenett på Asia, og selv om det ikke skjer så mye på incoming fra Kina foreløpig, ser vi mer trafikk fra andre asiatiske land. De største flyselskapene som flyr på Nord-Norge er SAS, Norwegian og Widerøe.
Cruiseturismen er vel etterhvert blitt betydelig i Nord-Norge, får flere havner besøk nå?
– Ja, og vi ser også stor interesse for vintercruise, der det ofte legges opp til mer aktivitet for passasjerene enn om sommeren. For noen år siden var det nesten utenkelig med cruiseskip i nord om vinteren. For flere av havnene som får besøk er inntektene fra skip og passasjerer viktig, for eksempel for Nordkapp, der det er meldt inn ganske mange anløp i 2023.
Mat og drikke er vel en viktig del av tilbudet til turistene hos dere også?
– Det er nå langt større fokus fra gjestene som vil spise lokal og kortreist mat, det ser vi i hele landet, og naturligvis også her i nord. Restauranter, kaféer og andre legger stor vekt på å tilby lokale retter og råvarer. Det utvikles også aktiviteter knyttet til lokalmat og vi ser at denne delen av reiselivsproduktet blir stadig viktigere.
Vi har etter pandemien gjort undersøkelser i ni markeder i Europa, nå gjør vi tilsvarende undersøkelser i USA, Australia, Singapore og Taiwan, blant annet om viktigheten av lokal mat for turister. Turister fra de aller fleste land legger stor vekt på at de ønsker å prøve lokal mat.
Hvordan driver dere markedsføring, nasjonalt og internasjonalt
– Vi driver markedsføring innen tre forretningsområder, business to business/ oppfølging av distribusjonsnettverket, det vil si primært turoperatører, pluss presseoppfølging og forbrukermarkedsføring. Vi jobber mye med VisitNorway innen Business to Business, presse og kampanjer. De tradisjonelle messene deltar vi i svært liten grad på, men vi deltar ofte på workshops. Vi ser også en markant økning i interessen fra internasjonale medier etter pandemien.
Hvordan er utsiktene for resten av året?
– Jeg er optimistisk, men markedssituasjonen er ganske usikker, det gjelder ikke bare oss. Hvordan vil den reduserte kjøpekraften, på grunn av høye energipriser og annet, slå ut? Samtidig ser vi at det vi kan tilby i Nord-Norge; godt med plass, ren luft og rent hav, er faktorer som harmonerer med det viktige kjøpergrupper prioriterer. I hovedsak tror vi at de europeiske markedene vil være de viktigste også kommende sommer, dette er gjester med stor kjøpekraft, som legger igjen en god del penger, både i byene og distriktene.
NordNorsk Reiseliv AS
NordNorsk Reiseliv AS er en sammenslåing av tidligere Nordland-, Troms- og Finnmark Reiseliv (fylkesselskaper). Selskapets formål er å etablere og videreutvikle Nord-Norge som et helårs reisemål gjennom utvikling, markedsføring og tilrettelegging for salg av nordnorske reiselivsprodukter til beste for sysselsetting, bosetting og allmenne interesser forøvrig i Nord-Norge. Selskapet ble stiftet 29. april 2009 og har vært i drift fra 01.01.2010. Selskapet har kontorer i Alta, Tromsø og Bodø. Svalbard dekkes også som del av destinasjonsstrukturen i Nord-Norge.
NordNorsk Reiseliv skal skape reelle og målbare resultater ved å øke kjennskapen til landsdelen nasjonalt og internasjonalt. Selskapet vil stimulere til økt verdiskapning og lønnsomhet, gjennom tett dialog med samarbeidspartnere og oppdragsgivere. Selskapet jobber primært i ferie og fritidssegmentet, men den jobben som gjøres er også viktig for de som arrangerer kurs, konferanser og events.