Det er nå man legger grunnlaget for hvordan det fremtidige reiselivet skal være
– Det er viktig å innse at reiselivet er en ganske kompetansekrevende næring, det kreves både forståelse av helheten og mer og mer spisskompetanse, noe som må til for å kunne legge tilrette for god besøksforvaltning. Det kan bidra til at vi kan få et passende antall besøkende til forskjellige tider av året, ikke for mange, men heller ikke for få, noe som er viktig både for lønnsomhet, rekruttering og reiselivets bidrag til gode lokalsamfunn. De fleste steder i Norge har fortsatt for få turister, men turismen må være bærekraftig, sier Torill Olsson, rådgiver/partner i Mimir.
Mimir er Norges eldste, og et av de mest allsidige rådgivningsmiljøene innen reiselivs- og opplevelsesnæringen. De leverer rådgivningstjenester i hele landet, har jobbet i alle fylker og i over 100 kommuner. Kunder kommer fra hele reiselivets økosystem, både privat, offentlig og frivillig sektor.
Hvilken type oppdrag er det mest av for tiden?
– For tiden jobber vi mye med merkeprosessen til Innovasjon Norge – «Bærekraftig Reisemål». Vi er også sertifisert som prosjektledere i reisemålsutvikling og jobber med mange strategiprosesser, i litt forskjellige formater. Vi jobber også mye med mat og annet, som er deler av bærekraftomstillingen som foregår. Det vil si mer bruk av lokalmat, historiefortelling rundt mat, utvikle tilbud som gjør at folk oppholder seg lengre på reisemålet og kommer på besøk i andre sesonger.
Nå har jeg jobbet med en masterplan for Senja-regionen, som også er kommet så langt at de er i sluttspurten mot «Merket for bærekraftig reisemål». I dette tilfellet var destinasjonselskapet oppdragsgiver, men kommuneledelsen har vært tett påkoblet hele tiden. Det er veldig viktig i slike prosesser at kommuneledelsen er med i arbeidet, slik at de kan få tatt ut det potensialet reiselivet har for å skape et attraktivt miljø å bo og jobbe i, sier Torill Olsson.
Hvilke andre tjenester tilbyr dere?
– Vi jobber også mye med opplevelsesutvikling og historiefortelling. Vi har akkurat avsluttet et prosjekt om villrein, som har en spennende historie og kom til landet for ti tusen år siden, etterhvert som isen trakk seg tilbake, de første nordmenn fulgte etter som jegere. Miljødirektoratet har satt i gang et prosjekt der man skal se på verdiskapning rundt villreinfjellene, ikke bare i form av penger, men også for å skape en opinion som kan være med å ta vare på villreinen, som i fjor ble rødlistet. Noen reiselivsbedrifter, rundt Hardangervidda og Nordfjella, har fortalt villreinhistorien på ulike måter, for å skape økt attraksjonskraft for bedriftene og for å fortelle hvilket fantastisk dyr som fortsatt lever i disse fjellene. Det er ikke snakk om villreinsafari, som hadde forstyrret dyrene, det er mer en fortelling om historien og villreinens betydning for nordmenn gjennom 10.000 år.
Samarbeider dere med eksterne spesialister?
– Vi har jobbet endel med designere, arkitekter og arealplanleggere. Mange reisemålstrategier omfatter områder med hytter, eller de går ut på å gjøre ting i landskapet, så vi har et ganske bredt spekter av samarbeidspartnere.
Kommer kundene til dere, eller deltar dere i anbudskonkurranser og lignende?
– Når det gjelder offentlige oppdrag er det mer og mer anbud, men vi er heldige fordi vi ofte får henvendelser om oppdrag og henstillinger om å være med i anbudskonkurranser. Vi er også innholdsleverandør til konferanser og seminarer, blant annet Norsk Opplevelseskonferanse, som i år foregår i Narvik, første uke i november.
Jeg tror norsk reiseliv er inne i en av sine største og viktigste omstillinger noensinne. Det er så mye som skjer på en gang, det gjelder for så vidt ikke bare reiselivet, det gjelder oss alle. Det er viktig at vi utvikler en fremtidig reiselivsnæring som kommer både aktørene og lokalsamfunnene tilgode. Det er nå man legger grunnlaget for hvordan det fremtidige reiselivet skal være. Derfor håper jeg politikerne gjennomfører intensjonene i Nasjonal Reiselivsstrategi 2030, avslutter Torill Olsson.
Mimir
Består av seks rådgivere, en designer og en researcher. De ansatte eier selskapet.
De har kontorer i Larvik, Oslo, Fredrikstad, Halden, Lillehammer, Tromsø og Hemsedal.
Sertifisert av Innovasjon Norge som prosjektledere i reisemålsutvikling.
Sertifisert av Innovasjon Norge som prosessveiledere i "Merket for bærekraftig reisemål".
Mimir var prosessleverandør og faglig rådgiver for Nasjonal Reiselivsstrategi 2030.
Er det miljøet i Norge som har kjørt flest "masterplanprosesser" for reisemål i Norge og er for tiden inne i 8-10 ulike destinasjoner med slike oppdrag.