SAS står foran avgjørende sommermåneder, hvor flyselskapene tradisjonelt skal sikre overskudd som er nok til å dekke tøffere perioder i året.

SAS står foran avgjørende sommermåneder, hvor flyselskapene tradisjonelt skal sikre overskudd som er nok til å dekke tøffere perioder i året.

Foto

Tor Erik Schrøder / NTB

Analytikere mener SAS ligger an til overskudd i sommer

Publisert: 27. april 2023 kl 10.09
Oppdatert: 27. april 2023 kl 10.16

­Det har selskapet også klart for mars måned, viser den jevnlige oppdateringen selskapet gir om sin egen økonomiske drift, skriver flysmart24.

I mars ble det et underskudd på minus 406 millioner svenske kroner.

Vil være skuffende

Det får den danske SAS-analytikeren, Jacob Pedersen i Sydbank, til å konkludere slik:

– De månedlige tapene fortsetter, men de reduseres, og det understreker at SAS sine initiativ bærer frukter, skriver Pedersen i en analyse han har sendt ut i dag.

Han mener inntjeningsevnen bør fortsette sin positivt trend inn i sommeren, i et selskap som har en kassabeholdningen på 5,8 milliarder svenske kroner.

– Det vil være en skuffelse om kostnadene stiger så kraftig i takt med høyere aktivitet at SAS ikke kan tjene penger i de beste månedene av høysesongen, mener Pedersen.

Saken fortsetter under annonsen

Begrunnet håp

Selskapet hadde en omsetning på 3,5 milliarder kroner i mars, og fløy rundt 1,9 millioner passasjerer. Kabinfaktoren, altså hvor stor del av flysetene som var besatt med betalende passasjerer, var på 76 prosent.

En annen dansk analytiker, sjefredaktør Ole Kirchert Christensen i bransjenettstedet Check-in.dk, mener at SAS både klarer å få bedre styr på inntektene og holder kostandene i sjakk.

– De økonomiske resultatene i mars er uansett bedre enn i høstmånedene, da det var omtrent like mange passasjerer. Det er dermed et begrunnet håp om at SAS vil tjene penger de kommende sommermånedene, skriver han i en analyse.

Stort underskudd

Et annet forhold som virker oppløftende, er at SAS har sagt at det foreløpig ikke trenger den andre delen av lån på rundt 7 milliarder kroner som selskapet har fått i et amerikansk kapitalfond. Første del er alt utbetalt og skal sikre drift inntil restruktureringsprosessen er over, trolig i høst.

Selskapet står foran avgjørende sommermåneder, hvor flyselskapene tradisjonelt skal sikre overskudd som er nok til å dekke tøffere perioder i året.

Saken fortsetter under annonsen

Situasjonen er fortsatt alvorlig for SAS. Det samlede underskuddet siden november i fjor er på 4 milliarder kroner.

SAS er under konkursbeskyttelse i USA, og er pålagt å legge frem månedlige tall som viser situasjonen.

Ledige stillinger – reiseliv