Winter is coming…

Publisert: 21. september 2022 kl 13.30
Oppdatert: 22. september 2022 kl 14.59

Audun Pettersen, bransjedirektør­ reiseliv, Virke

Strammere økonomiske tider setter tydeligvis ingen stopper for nordmenns reiselyst. Virkes Reisepuls viser at reiselysten fortsatt er stor og at nesten fire av ti nordmenn planlegger å dra på høstferie. Av disse er det over halvparten som vil tilbringe ferien i utlandet. Det er nesten på samme nivå som før pandemien.

Charteroperatørene melder at bestillingene for høsten tikker inn i stor fart. Mange avganger er fulle. Når det er sagt, er det fortsatt muligheter hos de norske reisearrangørene. Det har vært streik og utfordringer på mange europeiske flyplasser i sommer. Det gjør det viktig for norske forbrukere å bruke seriøse norske reisearrangører, ikke tredjepartsselskaper som bookingselskaper og formidlere som ikke er pakkereiseoperatører.

 Virkes Reisepuls viser at nordmenn velger kjente og kjære reisemål når de reiser ut av landet i høstferien. Spania er på topp (37 prosent), etterfulgt av Frankrike (11 prosent) og Hellas (11 prosent). Her hjemme er det blant annet fjellet som lokker med Innlandet (21 prosent), Viken (20 prosent) og Vestland (17 prosent), som de mest populære destinasjonene.

Flertallet som planlegger høstferie oppgir at formålet med høstferien er å tilbringe tid med familie og venner (63 prosent), etterfulgt av rekreasjon, sol og bading (31 prosent).

 "Det snør penger" er et utrykk jeg hørte da jeg jobbet på en skidestinasjon. Vinteren kommer og mange går inn i en ny sesong, enten man driver med nedoverski, bortoverski eller nordlysturer. Uansett så melder næringen fortsatt mangel på personale. NAV meldte om 1435 ledige stillinger som kokk eller servitør i august. Det er en nedgang siden toppen på vårparten, men kampen om medarbeiderne vil fortsatt være høy.

Strøm

Saken fortsetter under annonsen

Når vinteren kommer, trenger vi mer energi. Mange av medlemmene våre kontakter oss nå om galopperende priser på innsatsfaktorer, og da spesielt strøm. Virke er tydelig overfor regjeringen at det haster med å få på plass kraftige tiltak til reiselivsnæringen nå. I skrivende stund vet vi lite om hva som kommer fra regjeringen, utover at det kommer en strømpakke.

SAS

Flyselskapet har vært på alles lepper i sommer på grunn av arbeidskonflikten som har gitt mange forbrukere en utfordrende ferie og ikke minst en særdeles utfordrende driftssituasjon for reiselivsnæringen. Den 5. juli 2022 iverksatte SAS en rettslig chapter 11 prosess i USA. Virke følger prosessen tett og vil informere medlemmene fortløpende.

Sommeren som skulle bli så bra

I forrige utgave skrev jeg om "Sommeren som skulle bli så bra". Nå er vi noe nærmere fasiten da SSB har publisert overnattingstall for juli. I år er det en kraftig økning i utenlandske gjestedøgn, mens nordmenn benyttet muligheten til å reise ut av landet. Likevel er det verdt å merke seg at norske gjestedøgn ligger seks prosent høyere enn i juli 2019. Bortsett fra at norske overnattinger ligger 26 prosent under nivået i juli 2021, er det en god vekst fra alle markeder.

Veksten fra Tyskland, Nederland og Danmark fortsetter. Det samme gjør veksten fra Sveits, Belgia og Østerrike, som vi har sett tidligere i år. Likevel er USA det fjerde største utenlandsmarkedet, og det blir spennende å følge med på det markedet fremover. Det tar nok lenger tid før andre oversjøiske tar seg opp.

Det har vært store regionale forskjeller. Nedgangen i juli i deler av landet kan nok delvis forklares med at deler av Nord-Norge ble rammet av flystreiken, mens Vestlandet har hatt mye dårlig vær. SSB publiserer overnattingstall for august 30. september - vi er spente!

Saken fortsetter under annonsen

Ny reisegarantiordning

Mange av dere vet at det er en ny reisegarantiordning på trappene. Barne- og familiedepartementet har nedsatt et offentlig utvalg, Reisegarantiutvalget, som leverte en rapport som har vært på høring. Det er gledelig å se at en mer eller mindre samlet reiselivsnæring anbefaler en modell med lavere individuelle garantier, supplert med et kollektivt fond. I den foreslåtte modellen er det lagt opp til at et bidrag på 0,28 prosent av det totale reisebeløpet per pakkereise skal veltes over på de reisende, slik at arrangørene i teorien ikke vil bli påført økte kostnader.

Situasjonen er da slik at modellen som er anbefalt av Reisegarantiutvalget, og slik ordningen er ment å fungere på sikt, både er etterspurt og ønsket av bransjen. Men på kort sikt vil den imidlertid innebære en betydelig ekstrakostnad for mange av aktørene i bransjen, en ekstrakostnad som kommer i kjølvannet av en ekstraordinært krevende tid, og som dermed vil være vanskelig for bransjen å skulle bære alene. Bransjeorganisasjonene følger opp saken.  

Ny nabo

Her i Virke har fått en ny nabo: Sommero. Vi gratulerer Choice og Petter Stordalen med en attraksjon som er verdt en reise i seg selv!

Ledige stillinger – reiseliv