Widerøe styrket seg i pandemiåret
Siden nyttår har blant annet europeisk energikrise og boikott av russisk olje drevet oljeprisen opp over 55 prosent, til 120 dollar fatet.
Målt i kroner er oljeprisen i nærheten av tidenes høyeste nivåer, fordi kronen er svakere nå enn i mars, da oljeprisen toppet seg.
– Prisen for en liter drivstoff har doblet seg på seks måneder, så det er en enorm utfordring for bransjen, sier Nilsen.
Flyselskapet har likevel et kort i ermet for å dempe skadene fra de skyhøye drivstoffprisene.
– Det som skiller oss fra de andre flyselskapene i Norge, er at vi har store sikringer i drivstoff, opplyser Widerøe-sjefen, og forteller at 60 prosent av drivstoffvolumet til Widerøe i dag er prissikret tolv måneder frem i tid.
30 prosent er sikret ytterligere mellom 12 og 24 måneder, og 20 prosent er sikret fra 24 måneder til 36 måneder.
– Det som er med prissikring, er at når man treffer, så er det smart. Men bommer man, så er man dum, påpeker Nilsen.
Venter økte priser
– Det handler ikke bare om drivstoff – alle prisene stiger, understreker Nilsen og peker mot den underliggende inflasjonen som preger både nasjonalt og internasjonalt.
– Vi har sett gjennom 2021, og nå inn i 2022, at prisnivået på billetter i Europa stiger, sier Widerøe-sjefen.
– Det er jo ganske naturlig. Billettprisene gjør at vi klarer å takle noe av denne økning av drivstoff, men ikke alt.
De høye prisene kommer i kjølvannet av en «historisk» milepæl for det regionale flyselskapet. Selv om 2021 hadde en krevende start på året, var fjorårets sommersesong sterkt preget av reiseglade nordmenn som var lei av å sitte hjemme.
– 2021 var et veldig artig år, for det gikk fra «helsvart» til utrolig positivt, sier han.
– Perioden fra mai, til omikron-viruset satt i gang mot slutten av november, er den beste perioden vi har hatt historisk – etterspørselsmessig.
Ifølge ferske tall som E24 har fått tilgang til, så endte flyselskapet opp med et årsresultat på 25,75 millioner kroner i fjor. Det er likevel ned sammenlignet med det pandemifrie året 2019, da årsresultatet endte på 93,22 millioner kroner.
Samtidig landet driftsinntektene på 4,23 milliarder kroner, mens driftsresultatet falt fra 182 millioner kroner i 2019 til 101 millioner i fjor.
Samlet ut av pandemiårene står flyselskapet med en egenkapital på 265 millioner kroner, og en gjeld på 1,54 milliarder kroner.
– Vi har klart oss betydelig bedre enn de fleste andre flyselskaper, understreker Widerøe-sjefen.
Selv om Nilsen mener krisen har vært tøff å håndtere, har flyselskapet sett muligheter for videreutvikling, og kjørte «full gass» da reiselysten var tilbake mot sommeren i fjor.
– Den største milepælen i 2021 var 1. september da vi hadde alle tilbake i jobb igjen. Ingen var ute i permittering og vi hadde full produksjon, opplyser Nilsen.
– Siden har vi vokst. Nå i mai fløy vi ti prosent mer enn det vi gjorde i mai 2019.