Cádiz ligger på et smalt stykke land omgitt av havet.

Foto

iStock/AlexKazachok2

Unik historisk havneby

Publisert: 16. desember 2022 kl 08.22
Oppdatert: 16. desember 2022 kl 08.41

Den eldre delen av Cádiz ligger innenfor restene av bymurene. Mens gamlebyens gateplan består av trange svingete smug som forbinder store torg, har de nyere områdene brede avenyer og mer moderne bygninger. Selv om dette er en kompakt by, er det gjort plass til mange parker med eksotiske planter og blomster, inkludert gigantiske trær, som visstnok ble bragt til Spania fra den nye verden av Columbus.

Tarifa, i provinsen Cádiz, den sydligste byen på det europeiske kontinent, er blitt en metropol for surfere og kitere. 

Provinsen heter også Cádiz og har 260 kilometer med atlantisk kystlinje, som består av lange strender, for eksempel La Victoria i Cádiz by, La Barrosa i Chiclana og Bolonia i Tarifa. Mye av landskapet her er relativt uberørt, i forhold til det østlige Andalucia, ved Middelhavet, som er mye mer turistifisert. I Cádiz er det mer spanske turister og færre utenlandske, det gjør byen og provinsen mye mer ekte og spennende. Prisnivået ligger også et hakk under det som er vanlig på Middelhavssiden. Cádiz er den sydligste provinsen på Den iberiske halvøy, kun 14 kilometer fra Afrika. Provinsen Cádiz grenser til Sevilla og Huelva i nord, provinsen Malaga i øst, Atlanterhavet i sydvest, Middelhavet i sydøst og Gibraltarstredet i syd.

Handelsmonopol for imperiet

Med oppdagelsen av Amerika, i 1492, startet en fantastisk oppgangstid for Cádiz, byen ble hovedkvarteret for flåten og handelen. Cádiz hadde sin storhetstid på 1600-tallet da byen hadde handelsmonopol på det spanske oversjøiske imperiet, også kalt Ultramar. Mange skipsredere og andre som var engasjert i handelen med koloniene, bygget flotte hus, som ble utstyrt med utkikkstårn for at de skulle kunne følge med i hva som skjedde i havnen og hvilke skip som var på vei inn. Flere av disse er i dag åpne for besøkende. Både den britiske og den franske marine, i tillegg til pirater, angrep Cádiz mange ganger, fra 1500-tallet til 1812.

Tapet av de spanske koloniene i Amerika var et slag for byen som den aldri helt kom seg over. Nedgangen ble senere akselerert av den spansk-amerikanske krigen i 1898. I den spanske borgerkrigen (1936–39) falt Cádiz for nasjonalistene nesten med en gang og fungerte som en viktig inngangsport for forsterkninger fra Spansk Marokko.

I dag finnes det viktige marine- og vanlige skipsverft og ulike fabrikker på fastlandet. Cádiz er først og fremst en kommersiell havneby, som eksporterer vin (hovedsakelig sherry fra Jerez de la Frontera), salt, oliven, fiken, kork og saltfisk og importerer kull, jern og maskiner, tømmer, kaffe og andre matvarer. Flere rederier anløper og passasjertrafikken er viktig, hovedsakelig til Kanariøyene. Vanligvis ligger også mange cruiseskip i havnen, her er det cruisetrafikk hele året.

Saken fortsetter under annonsen

Viktige landemerker er den gamle katedralen, opprinnelig bygget av Alfonso X av Castilla (1252–84) og gjenoppbygd etter 1596. Også barokkkatedralen, påbegynt i 1722 og ferdigstilt i 1838, hvor komponisten Manuel de Falla (1876–1946) er gravlagt og som har en storslått samling kunstskatter. Andre severdigheter er festningene San Sebastián og Santa Catalina, mange museer og den berømte Torre de Vigía, et signaltårn i sentrum av byen.

Jernbanestasjonen ligger ved havnen og har direkte forbindelser til Sevilla og Madrid.

Den nærmeste internasjonale lufthavnen er Jerez lufthavn og ligger 35 km fra Cádiz.

Fakta

Cádiz ble grunnlagt rundt år 1100 f.Kr. av fønikerne. Cádiz fungerte som base for vikingflåter etter 844, da de første toktene til Spania tok til. Da de store europeiske oppdagelsesreisene begynte i det 15. århundre ble Cádiz en av Spanias viktigste byer. To av Columbus‘ reiser startet herfra. Da innseilingen til Sevilla ble vanskelig på grunn av sandbanker i elven Guadalquivir, ble Cádiz den viktigste havnen for handel mellom Spania og koloniene.

Under Napoleonskrigene var det meste av Spania under keiserens kontroll, og beskyttet av den engelske flåten, ble Cádiz sete for den spanske nasjonalregjeringen. Den liberale grunnloven fra 1812 ble kunngjort her.

I 2019 hadde byen rundt 117.000 innbyggere.

Saken fortsetter under annonsen

Kilde: Wikipedia

 

Ledige stillinger – reiseliv