Foto

Reiselysten er tilstede i våre viktigste markeder, men folk avventer fordi de er usikre.

Foto: iStock/Mlenny

Turbulent verdensøkonomi bestemmer utviklingen i reisebransjen (+)

Publisert: 2. november 2022 kl 09.00
Oppdatert: 2. november 2022 kl 11.09

Ifølge Innovasjon Norges målinger er reiselysten tilstede i våre viktigste utenlandsmarkeder, men folk avventer fordi de er bekymret for høyere priser, økonomisk og politisk ustabilitet. Fare for kanselleringer og streiker gjør også folk mer tilbakeholdne med å booke ferie. I tillegg opplever de fleste negativ reallønnsutvikling, på grunn av alle prisøkningene.

Inflasjonen hos mange av våre viktigste handelspartnere er tosifret, for første gang på mange år. Mange økonomer og politikere trodde inflasjonen, som kom i etterkant av pandemien, bare var midlertidig og ville bli redusert i løpet av sommeren, men den har bitt seg fast og er nå et stort problem i de fleste vestlige land. 33 av de 38 sentralbankene som er tilknyttet Bank for International Settlements, har hevet rentesatsen i 2022.

I Europa kommer de høye gassprisene til å skape økonomisk og muligens sosial uro denne vinteren. For den vanlige innbygger er dette verre enn under finanskrisen.

Russlands krig i Ukraina har bl.a. ført til at US dollar er sterkere enn på tyve år, noe som slår negativt ut  for handelspartnerne. Aksjeverdiene er falt med 25% (i US dollar), på verdensbasis i år, 2022 ser ut til å bli det verste børsåret siden 1980-tallet.

Russland, en av verdens største eksportører av olje og gass, har kuttet forsyningene til land i Vesten, samtidig som EU, USA, UK og bl.a. Norge har innført sanksjoner mot russiske varer og tjenester. Likevel er oljeprisen nå betraktelig lavere enn den var i sommer, da var den oppe i $125. Mange land hadde da også store problemer med logistikken, som følge av mangel på arbeidskraft etter pandemien, dette problemet er mindre nå. OPEC-landene, som produserer 40 prosent av verdens olje, ble tidligere i høst enige om å kutte produksjonen med 2 millioner fat i døgnet, for å holde prisene høye og stabile.

Neste vinter kan bli enda verre

De høye energiprisene er også en følge av at det er blitt et felles europeisk energimarked. Etterspørselen etter elektrisitet og gass er større enn tilbudet, da bestemmes prisen av den som leverer til høyest pris, det vil si gassprisen. Selv kjernekraft og hydrolektrisk kraft, som produseres for noen øre per kWh, blir priset likt med naturgass. Dette fører til enorme overskudd til eierne, i Norge vil det i første rekke si staten, fylkeskommuner og kommuner.

Saken fortsetter under annonsen

Klimaktivisme har gitt oss knapphet på strøm, fordi kullkraft og kjernekraft er blitt skrotet før det var gode alternativer på plass. Den mest katastrofale energipolitikken er det Tyskland mangeårige kansler, Angela Merkel, som har ansvaret for. Tyske politikere ble skremt av kjernekraftulykken i Fukushima i 2011 og ville også bli et foregangsland for «grønn energi». De la en plan for nedstengning av egen kjernekraft og inngikk avtaler om gassleveranser fra Putins Russland. De som påpekte galskapen i dette ble avfeiet. I dag ser vi resultatet, mye tyder på at deler av tysk industri må stenge ned i perioder denne vinteren. Den tyske regjering har satt av en hjelpepakke på NOK 2000 milliarder, til store protester fra EU, men mye tyder på at det ikke vil være nok. 

Som om problemene nå ikke er nok, tror mange eksperter at neste vinter blir enda verre. I år er gasslagrene, for en stor del, blitt fylt opp med russisk gass, EU-landenes gasslagre skal nå være fylt til 90 prosent av kapasiteten. Prisen for levering av europeisk gass i desember er ned nesten 50 prosent fra rekordprisene i sommer. Men hvis verden ikke ser annerledes ut neste år, kommer de europeiske gasslagrene til å være nesten tomme i mars. Da må gassen til Europa komme andre steder fra.

Alt dette betyr at reiselivet må forberede seg på fortsatt usikkerhet. Potensielle Norgesturister i viktige markeder som Tyskland, Nederland og UK vil få det trangere økonomisk i månedene fremover, det gjelder også de mer kjøpesterke, som ofte har Norge høyt på ønskelisten.

Ledige stillinger – reiseliv