- Det er definitivt bedre besøkstall så langt i vintersesongen 2021/2022 enn i 2020/2021, men det er fortsatt langt unna de tallene vi hadde før pandemien, sier Tromsøs reiselivssjef, Lone Helle.

Foto

Nina Helland

Tromsø – først og fremst en vinterdestinasjon

Publisert: 11. februar 2022 kl 13.23
Oppdatert: 11. februar 2022 kl 13.49

Tromsø pleier å ha en hektisk start på året med en rekke store arrangementer, bl.a. Tromsø Internasjonale Filmfestival og Nordlysfestivalen. Begge er blitt avholdt i år, men med redusert kapasitet, som følge av nasjonale smittevernregler. Tromsø er i første rekke en vinterdestinasjon og får vanligvis et stort antall turister som er på jakt etter nordlyset og andre eksotiske opplevelser i nord, men både i år og i fjor er det naturlig nok langt færre nordlysturister enn normalt. - Jeg liker å kalle det vinterturisme, ikke nordlysturisme, for vi har jo veldig mye mer å tilby enn bare nordlyset, sier Lone Helle, reiselivssjef i Visit Tromsø, og nevner bl.a. hundekjøring, hvalsafari og samiske opplevelser.

- Det er definitivt bedre besøkstall så langt i vintersesongen 2021/2022 enn i 2020/2021, men det er fortsatt langt unna de tallene vi hadde før pandemien. Nå har vi mange besøkende fra andre europeiske land, mest tyskere, men også fra Spania, England og andre steder. Det er også noen asiatiske turister, men de er bosatt i Europa. Så vidt vi vet er det ingen som er kommet fra Asia så langt. Under normale forhold pleier vi å ha gode besøkstall fra Asia og USA, men det er jo positivt at det europeiske markedet kommer og vi har direktefly inn fra bl.a. München og Frankfurt. De utenlandske gjestene som er kommet, har vært vant til de restriksjonene som har vært gjeldende hos oss. Nå ser vi frem til lettelsene som forhåpentligvis kommer.

Når det gjelder yrkesrelatert trafikk har det vært få arrangementer av noen størrelse, det har vel nesten ikke vært noen, men vi har hatt en del mindre arrangementer og aktiviteter. Det henger sammen med den skepsisen folk har til å planlegge og arrangere, fordi innføring av restriksjoner kan komme plutselig. Det virker som om holdningen er avventende, iallfall til større opplegg, men at det er bevegelse når det gjelder mindre aktiviteter, sier Helle.

Lave bookingtall foreløpig

- Bookingtallene fremover våren er lave, mens det ser bedre ut til høsten. Tidligere har det vært vanskelig å få tak i hotellrom i januar, februar og mars, fordi det har vært så mange arrangementer, i tillegg til mange internasjonale nordlysgjester i den perioden. Tromsøhotellene har vært prisledende i vintermånedene, så det har kanskje gjort at mange norske turister har latt være å besøke oss i vinterferien, men jeg håper de har lyst til å besøke oss fremover.

Vi har rundt 100 aktivitetsleverandører som medlemmer i Visit Tromsø. Det ser litt lysere ut nå enn for kun kort tid siden, men det er fortsatt langt igjen til det som var normale salgstall før pandemien. Eksempelvis hadde vi i januar i år et aktivitetssalg av nordlysturer, hundekjøring, samiske opplevelser og lignende i turistinformasjonen på ca. 40 prosent av det vi solgte i januar 2020, som jo var før pandemien.

Nå er vi forsiktige optimister, selv om det kommer lettelser i smittevernreglene er det mange som er skeptiske til å booke langt frem i tid. Vi kommer til å få gjester, men de bestiller kortere tid før ankomst. Når det gjelder kurs og konferanser blir det nok ganske raskt flere av de mindre arrangementene, som er lette å forandre på, mens de store vil ta lengre tid, avslutter Tromsøs reiselivssjef, Lone Helle.  

Saken fortsetter under annonsen

 

Ledige stillinger – reiseliv