Tøff høst i vente, men julebordsesongen ser lovende ut for mange
NHO Reiselivs medlemsundersøkelse gjennomført 6. - 13. September blant 538 reiselivsrespondenter viser at det er sprikende forventninger til årets høstsesong. Det er mange reiselivsbedrifter som melder om flere bookinger for de neste tre månedene, sammenlignet med 2019, mens andre har færre bookinger enn de vanligvis har på denne tiden av året:
- 2 av 10 svarer at de har et bedre bookingnivå for høsten enn normalt. 1 av 3 svarer uendret mens 3 av 10 svarer at de har færre bookinger.
- Det er store fylkesvise variasjoner: I Oslo melder 4 av 10 om flere bookinger enn normalt. I andre enden av skalaen ligger Agder med halvparten som melder om færre bookinger. Også i Troms og Finnmark er det mange som sier de har færre bookinger enn normalt: 45 prosent.
- Blant større bedrifter med 50 ansatte eller flere har flertallet (4 av 10) flere bookinger enn normalt. Det er altså flest små bedrifter som opplever at de har færre bookinger denne høsten sammenlignet med 2019.
– I de store byene, som Oslo, er det mange hoteller og restauranter som melder om gode bookinger, særlig for julebordsesongen. For selv om mange kanskje må stramme inn litt på forbruket sitt fremover, tror jeg de aller fleste kommer til å unne seg et julebord i år. Det er tross alt tre år siden sist vi hadde mulighet til å dra på julebord uten strenge restriksjoner, så det kan være lurt å være tidlig ute med å booke, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.
Oppfordrer nordmenn til å bruke det lokale reiselivet
NHO Reiseliv-direktøren håper mange nordmenn vil benytte seg av sitt lokale reiselivstilbud i høst:
– Vi får dessverre også tilbakemeldinger fra særlig servering, uteliv, opplevelsesbransjen og camping om at de har færre bookinger for høsten enn normalt, og det skaper bekymring. Vi håper mange vil besøke norske reiselivs- og serveringsbedrifter i høst og i vinter, slik at vi holder liv i det lokale reiselivet. Vi har enda friskt i minne hvor trist det var å gå forbi mørklagte kafeer, utesteder og restauranter under nedstengingen. Vi må ikke komme dit igjen, sier Krohn Devold.
Strømrefusjonsordningen må forbedres og forlenges
Undersøkelsen viser at mange reiselivsbedrifter går en tøff høst i møte med skyhøye kostnader som skaper store utfordringer. Optimismen i næringen har falt kraftig siden begynnelsen av sommeren. I mai svarte godt over halvparten at de vurderer markedsutsiktene de neste 6 månedene som bedre. I august var tallet nede i 1 av 4, mens nå er det kun 2 av 10 reiselivsbedrifter som er optimistiske.
NHO Reiseliv-direktøren er klar på at regjeringens strømrefusjonsordning må forbedres og forlenges:
– Det er en spent situasjon i reiselivet nå med ekstreme kostnader på varer og strøm. Mange må snu hver stein for å overleve frem til julebordsesongen, flere har redusert åpningstiden, eller vurderer å stenge ned driften. Regjeringens strømrefusjonsordning vil hjelpe noen av de mest utsatte bedriftene, men mye tyder på at vinteren blir langt tøffere enn høsten, og at ordningen må både forbedres og forlenges fra nyttår, sier Krohn Devold.
– Vi holder på å samle inn tilbakemeldinger fra medlemmene våre om hvordan strømstøtteordningen vil slå ut for ulike bedrifter. Deretter vil NHO gi en samlet tilbakemelding fra NHO-fellesskapet til regjeringen denne uken. Vi vet at en del bedrifter, som sliter tungt, faller utenfor ordningen av ulike grunner, så det er viktig at regjeringen lytter til våre innspill og justerer ordningen slik at enda flere ansatte kan være trygge på at de har en jobb å gå til, fortsetter Krohn Devold.