Sas vil ha 600 ansatte tilbake
SAS tror på full gjenåpning og vil ansette 600 frem mot sommeren. Mange av dem skal jobbe for et nytt datterselskap med egne fly og mannskap på Flesland i Bergen
– Vi merker med en gang en positiv tendens i bestillingene. Denne gangen handler det mest om bookinger frem mot våren og sommeren, sier Kjetil Håbjørg, konserndirektør og Norge-sjef i SAS til Dagens Næringsliv
Pandemien som nå har herjet de siste årene har påført SAS mye gjeld og det er fortsatt mye usikkerhet i markedet. Situasjonen gjør at SAS må tenke nytt.I selskapets kontorer på Lysaker i Bærum sitter konserndirektøren med planene for en storstilt gjenåpning av virksomheten i Norge
-
Frem mot sommeren – særlig i april og mai – skal virksomheten bygges raskt opp fra i underkant av 50 prosent og opp til 80 prosent av aktiviteten før korona.
-
I Norge skal SAS ansette totalt rundt 600 nye kolleger, fortrinnsvis folk som har jobbet i selskapet tidligere.
-
Rundt halvparten av de nye ansatte vil bli piloter og kabinansatte i morselskapet.
-
Cirka 200 av de ansatte blir bakkeansatte på Oslo lufthavn.
-
Cirka 100 ansatte skal være piloter og kabinansatte for det nye datterselskapet SAS Link på en egen mannskapsbase ved Bergen lufthavn Flesland fra juni av.
– 600 nyansatte er en kraftfull satsing for vår del. Samtidig er flymarkedet annerledes enn før korona. Det er andre reisemønstre og en ny miks av forretnings- og fritidsreisende, og vi må tilpasse oss, sier Håbjørg.
Gjenåpningsboost
Tross smitterekorder med omikron-varianten, har flere land i Europa de siste dagene varslet store lettelser i smitterestriksjonene. I Storbritannia åpnes det for å fjerne krav om munnbind og antallsbegrensninger på arrangementer.
I Norge vurderer regjeringen å avslutte testing på grensen ved innreise. Sverige har allerede fjernet testing på grensen, mens Danmark beholder det i en stund til.
– Vi har merket effektene av slike nyheter bare den siste uken, sier Håbjørg.
Han tror nå på bedring frem mot våren – Vi tror det skjer særlig fra mars og april. Vi følger med på smittetall og myndighetenes signaler fra time til time. En ting er at restriksjonene blir færre, men det må skje i flere land samtidig, og folk vil ikke oppleve at det kommer nye restriksjoner mens de er i utlandet. Vi ser at de forretningsreisende venter med korte turer utenlands til testingen ved innreise er avviklet. Ellers kan man stå fast i minst en halvtime etter landing på Gardermoen, avslutter han.