Russisk luftfart kan bli satt på bakken
Dette skjer som svar på vestlige sanksjoner og for at russisk luftfart skal kunne opprettholdes. At luftfarten fungerer er avgjørende for å holde det enorme landet, med 11 forskjellige tidssoner, sammen.
Rundt halvparten av alle russiske sivile passasjer- og fraktfly er leaset fra utenlandske selskaper. Det er snakk om ca. 500 fly med en samlet verdi på ca. $10 milliarder, opplyser konsulentselskapet IBA, som er spesialister på luftfart, til The Economist. De vestlige sanksjonene mot Russland innebærer at slike leasingkontrakter må avsluttes innen 28. mars. Etter det skal flyene returneres til leasingselskapet. Putin kan nekte statlige Aeroflot å levere flyene tilbake, men det antas at private selskaper vil foretrekke å gjøre dette, for ikke å bli svartelistet når krisen er over.
Men selv om flyene ikke blir levert tilbake til leasingselskapene, kan de ikke være lenge i luften. Ifølge sanksjonsbetingelsene, kan vestlige selskaper heller ikke levere reservedeler og tekniske supporttjenester. Rundt 65 prosent av alle sivile, kommersielle fly i Russland er produsert av Airbus og Boeing. Også russiske passasjerfly har somregel motorer og navigasjonssystemer fra vestlige produsenter, som må vedlikeholdes regelmessig, for å bli godkjent for trafikk.
Det blir også vanskelig å få forsikret russiske fly, de fleste er i dag forsikret gjennom Lloyd’s of London. Luftfartseksperter tror det bare tar noen få måneder før russisk luftfart stopper opp. Før de kommer så langt, må passasjerer benytte fly som ikke har fått godkjent vedlikehold, som har fått satt inn uoriginale reservedeler og som ikke er forsikret, sier Keith McMullan i konsulentselskapet Aviation Strategy, til The Economist.
Aeroflot suspenderte alle internasjonale flyvninger 5. mars, unntatt til Hviterussland, men da var de og andre russiske selskaper allerede utestengt fra først britisk luftrom, deretter EU-landenes og Norges luftrom. USA, Canada og flere andre land fulgte på. Vestlige flyselskaper er til gjengjeld blitt utestengt fra russisk luftrom, noe som er problematisk for europeiske flyselskaper som flyr på Nord-Øst Asia. Nå er det omtrent to timer lengre flytid fra europeiske hovedsteder, til for eksempel Beijing. Russland som destinasjon er ikke noe særlig viktig for de fleste flyselskapene i Vesten. Det russiske innenlandsmarkedet for luftfart er derimot stort, og står vanligvis for 4,5 prosent av den globale etterspørselen. Dette markedet hadde kommet seg etter pandemien og kunne i 2021 oppvise høyere passasjertall enn i 2019, det siste hele året før pandemien. Nå peker alle piler nedover.