Foto

Fisketorget i Bergen. VisitBergen

Lovende sommerutsikter for de fleste

Publisert: 14. juni 2022 kl 15.45
Oppdatert: 14. juni 2022 kl 15.47

Reiselivsnæringen ligger nå på NHO-snittet (4 av 10) når det gjelder andelen som vurderer markedssituasjonen som god. Det er første gang siden vi ble rammet av pandemien at reiseliv ikke skiller seg ut som den næringen med dårligst markedssituasjon.

Nå er det stor optimisme å spore i reiselivet, og NHO Reiselivs medlemmer ligger langt over NHO-snittet når det gjelder positive fremtidsutsikter. Optimismen er særlig stor blant de største bedriftene, med 3 av 4 som tror på en bedre markedssituasjon de neste 6 månedene. De utenlandske turistene vender tilbake, men ikke for fullt riktig ennå. Omlag 1 av 4 har færre bookinger fra utlandet enn det de vanligvis har. 

17 prosent svarer at de har fått flere utenlandske bookinger enn i et normalår. Nær 4 av 10 (38 prosent) svarer samme nivå som normalt.

Den største utfordringen reiselivet står overfor er mangelen på arbeidskraft. 6 av 10 mangler nødvendig arbeidskraft. Det store flertallet (8 av 10) mangler 1 – 5 stillinger for å kunne drive normalt. 17 prosent mangler 6 – 15 stillinger. Konsekvensene er kortere åpningstider, eksisterende ansatte må jobbe ekstra mye og bedriftene må si nei til oppdrag. Det er et stort paradoks nå, som mange har en svært lovende sesong i vente med mange gjester, og trenger å få opp aktiviteten og likviditeten.

Så mange som 7 av 10 (72 prosent) svarer at de har sommerjobb å tilby unge i år. Det er ledige sommerjobber i alle bransjene i reiselivet.

En annen stor utfordring er økte strømpriser som rammer bedriftene hardt. Nær 6 av 10 (58 prosent) må sette opp prisene som følge av økte strømpriser. Blant de store bedriftene svarer 9 av 10 at de må øke prisene.   

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – reiseliv