Foto

Ifølge utregninger fra E24 er Scandic selskapet som kunne betalt tilbake nest mest kontantstøtte i 2021 med 18,6 millioner kroner. De fikk i fjor 170,3 millioner i støtte. De 18,6 millionene tilsvarer årsresultatet til bedriften. Foto: Geir Olsen / NTB

Kritikk mot hotellstøtte

Publisert: 3. oktober 2022 kl 10.03
Oppdatert: 3. oktober 2022 kl 10.03

­– Jeg synes Scandic er et godt eksempel på at hele ordningen med å gi penger til selskaper var feil. Scandic gjorde veldig riktige beslutninger – de tok en beslutning i april 2020 om å hente inn penger og i tillegg ordnet de lånefasiliteter på mer enn en milliard. Allerede i slutten av april hadde de planene klare og pengene kom inn i mai, sier Robert Næss til E24.no

Næss sier selskapet var handlekraftig og gjorde det børsnoterte selskaper skal og har mulighet til å gjøre – nemlig og hente inn kapital. 

– De pengene de fikk fra den norske staten er det sikkert godt bruk for, men de fikset egentlig det hele selv. Så det er et godt eksempel på at kapitalmarkedet fungerer. De hadde egentlig greit seg fint selv.

– Når du ser på den norske delen av Scandic så har det vært triste tall der hele tiden, inntil i 2021 hvor de gikk i pluss, fortsetter han.

Politikere på bærtur

Næss synes det er merkelig at politikerne under pandemien plutselig begynte å dele ut penger til bedriftene, og at det virker som de fortsetter å gjøre det nå med strømstøtten.

– Politikerne er på bærtur. Det er lett å synes synd på bedrifter som går dårlig, sånn har det alltid vært – noen bedrifter gjør det dårlig og noen gjør det bra. Det er synd på de som gjør det dårlig, men det er ikke samfunnets oppgave å fordele. Det er som en fotballkamp – du kan ikke gi penger til laget som taper bare for at det er synd på dem. Det må være noen som vinner og noen som taper, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Karantanehotellordning ga skjult støtte

Investeringsdirektøren forteller også at hoteller som Scandic i tillegg til å få direktestøtte fra staten har fått en annen type støtte gjennom refusjoner for karantenehotellrom:

– Det er enda en ting med Scandic: De har også fått støtte gjennom det jeg vil kalle skjult støtte – de tjente jo også penger på hotellrom bestilt for covidisolasjon som ikke ble brukt.

– Vi bisto myndighetene med beredskapen under pandemien og var vertskap for karantenegjester på flere hoteller. Vi ble kompensert for rom som ble tatt av markedet og ikke kunne selges til ordinære gjester, sier finansdirektør Snorre Moe i Scandic.

Ifølge E24s beregninger basert på innsyn fra norske kommuner fikk Scandic-hoteller totalt betalt 372 millioner kroner fra staten for karantenehotellrom.

 

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – reiseliv