Isbreene i de europeiske alpene har smeltet rekordmye

Isbreene i de europeiske alpene har smeltet rekordmye

Foto

Kraftig snøsmelting i de europeiske alpene - får store konsekvenser for alpinnæringen

Publisert: 29. november 2022 kl 09.58
Oppdatert: 29. november 2022 kl 09.58

­I Sveits har 6 prosent av isvolumet på breene gått tapt mellom 2021 og 2022, og for første gang i historien var det ingen snø som varte gjennom hele sommeren.

- Det er utrolig mye. Hvis det kommer mange liknende somre på rad tar det jo ikke lang tid før breene er helt borte. Det er urovekkende. Men vi hadde ikke en sånn sommer i Norge, sier Liss Marie Andreassen, breforsker hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), til Børsen.

Også skidestinasjoner i de østerrikske Alpene har fått kjenne på varmere temperaturer.

- Det er bare ikke mulig å regne med snørike vintrer lenger, sier Karl Morgenbesser, daglig leder for skianlegget Saint Corona, til Financial Times

Klimamodeller viser at en temperaturøkning på ytterligere 1,5 C vil bety at omtrent én tredjedel av skidestinasjonene i Øst-Alpene ikke lenger kan forvente snø hele sesongen,

Ekstra mye bresmelting i år

Breforsker Liss Marie Andreassen forklarer at de europeiske breene har smeltet over lang tid, men at det varierer fra år til år. Særlig i år har de europeiske alpene smeltet mye, forteller hun.

Saken fortsetter under annonsen

- I år var det spesielt i de europeiske alpene at det var lite snø på vinteren. I tillegg hadde man denne Sahara-sanden som gjorde isbreene mørkere og førte til ekstra mye smelting. Det var også hetebølger gjennom sommeren. Det hadde vi ikke i Norge, sier breforskeren.

Isbresmeltingen kan få store konsekvenser for alpinnæringen. Når temperaturen stiger, blir det mindre snø og sesongen blir kortere, forteller hun.

Små isbreer har forsvunnet helt

- I Sveits har man markert avslutninger på små breer i år. De minste vil forsvinne først, men det er også avhengig av lokale faktorer. Vi har også kartlagt breene i Norge nylig og så at noen av de minste har forsvunnet og at det er lite igjen av andre breer.

En kartlegging gjort av NVE fra februar, viser at isbreene minker i alle fylker på grunn av klimaendringer. Siden forrige kartlegging har flere isbreer forsvunnet, eller er i ferd med å forsvinne.

Breifonn, Rogalands største isbre, og Vegdalsisen i Nordland er blant breene som er i ferd med å forsvinne helt.

Ledige stillinger – reiseliv