Hvalsafariturisme har bidratt til å gjøre kommuene til et attraktivt helårs reisemål
Forrige uke var NHO Reiseliv medarrangør av et dialogmøte om hvalturisme sammen med Politiet, Fiskeridirektoratet, Arbeidstilsynet, Sjøfartsdirektoratet, LO, Norsk Sjømannsforbund, Visit Tromsø- og Visit Lyngenfjord.
Flere som driver med hvalsafariturisme, hvalforskere og myndigheter deltok på møtet som fant sted på Skervøy i Nord-Troms. Formålet var å diskutere hvordan en kan utvikle hvalsafaritursime på en trygg og bærekraftig måte, hvor dyreferden og hensynet til fiskeri og annet havbruk er i varetatt, skriver NHO Reiseliv
Samarbeid mellom reise og næringsliv
Ordfører i Skjervøy understreker hvor viktig reiselivsnæringen har blitt for kommunen, og verdien av hvalsafariturisme som en fantastisk og unik opplevelse som bidrar til å gjøre kommunen enda mer attraktiv å besøke:
– Reiselivsnæringen har blitt viktigere og viktigere for kommunen. 10 prosent av kommunens innbyggere er tilknyttet en jobb i reiseliv. Reiselivet har gått fra å være sesongbasert til en næring som fungerer gjennom hele året. Hotellet er fullbooket i tider det vanligvis var helt stille. At det er yrende liv på havna med mange aktører er veldig viktig. For oss har det vært viktig være med å bygge opp de lokale aktørene som skal levere gode tjenester gjennom hele året, sier Ørjan Albriktsen, ordfører i Skjervøy kommune.
Full fart i hvalturismen
Susanne Strøm, eier av "Explore 70 degrees", en hvalsafariaktør på Skjervøy, har virkelige fått fart på hvalturismeaktivteten etter pandemien:
– Da vi startet opp i 2018 var det opprinnelig ikke hvalsafari vi ville drive med, men på grunn av korona har hvalsafari blitt vår styrke og vår største aktivitet.
– Fram til nå har vi kjørt to turer per dag for å ta unna kundemassen. Det er så mange gjester som vil på hvalsafari. Pandemien er over, og folk kan begynne å reise igjen, sier Susanne. Hun trekker også frem verdien av denne type naturbaserte opplevelser for kommunen og de ringvirkningen dette gir:
– Det fører til stor verdiskaping i kommunen. Gjestene går i gatene, handler i matbutikken og andre butikker, fortsetter Susanne.
Også dyrevelferd på agendaen
Dyrevelferd var et viktig tema på møtet, og alle som var til stede var svært opptatt av hensynet til hvalen. Det var også forskere fra Universitet i Tromsø (UIT) til stede, som understreket viktigheten av dyrevelferd.
Professor Audun Rikardsen ved Institutt for arktisk og marin biologi ved Universitet i Tromsø hadde et viktig råd til hvalsafariaktørene:
– Les guidelines og de gjeldende retningslinjer. Og bruk folkeskikk på havet og sunn fornuft. Ser du at hvalene reagerer, så vik unna. Ta hensyn til andre båter. Når det har gått en stund, så la andre komme til. Ja, rett og slett bruk sunn fornuft – da tror jeg det går veldig bra!