Foto

Fra et større arrangement i regi av 6.Sans.

Høyt trykk i eventbransjen

Publisert: 4. november 2022 kl 10.39
Oppdatert: 4. november 2022 kl 10.39

6.Sans legger opp alle slags events, firmareiser, incentives, kick-offs og kundearrangementer, hvordan er dette markedet for tiden?

– Det er høyt trykk i bransjen. Mange av arrangementene har jo ligget lenge på vent, de er blitt utsatt, så det er stor etterspørsel når folk nå endelig kan møtes igjen. Bedriftene kan eksponere seg for kunder og gjenopprette bedriftskulturen, etter at mange ansatte har sittet lenge på hjemmekontor. Nå er det bonanza i markedet, men det er vanskelig å spå hva som skjer fremover. Det er mange usikkerhetsfaktorer; inflasjon, høy strømpris, krigen i Ukraina, etc. I det korte perspektivet vet vi at folk flest får høyere strømutgifter og dyrere lån, og at dette ikke blir kompensert gjennom reallønnsstigning. Så generelt sett kan dette føre til at det ikke blir samme etterspørsel som tidligere. Privatmarkedet rammes ofte raskere enn bedriftsmarkedet, så vi ser fortsatt god etterspørsel og bedrifter planlegger arrangementer i 2023. Vi har en veldig bra prognose på reisevirksomheten, mange har hatt det svært travelt dette året, men har booket inn i 2023, så dette ser positivt ut. Men det skal ikke så mye til før det blir forstyrrelser som gjør at innbookingstakten går ned, det er nå ekstremt vanskelig å spå hva som kommer til å skje fremover. Vi får jo bookinger for arrangementer som skal finne sted flere måneder og år frem i tid, og der ser det positivt ut, så jeg er optimist inntil det motsatte er bevist. Etterspørselen er god og i og med at vi nå er en del av et større selskap, Liwlig Group, kan vi posisjonere oss bedre for å kapre nye kunder. Vi er jo en del av et ganske stort selskap nå, med totalt ca. 230 ansatte.

Hvilke arrangementer er det mest av nå?

– For tiden gjennomfører vi mange opplegg som er en kombinasjon av incentives og opplæring, dette er ofte mindre grupper, for eksempel en salgsavdeling som har nådd sine resultater. Fotballturer til England har det også vært mye av i det siste. Spania med Palma de Mallorca og Portugal er også populære destinasjoner. Det er viktig for mange at det går direktefly.

Pandemien har også ført til flere digitale events, hybridløsningene er kommet for å bli. Jeg var nylig på Oslo Business Forum, der var det 2500 deltagere i salen på Lillestrøm, men 10.000 rundt omkring som fulgte arrangementet digitalt. I følge konsulentselskapet McKinsey har pandemien ført til at samfunnet er blitt digitalisert syv år tidligere enn hva som ellers ville ha skjedd.

Dere er nylig blitt kjøpt opp av den nordiske eventgiganten Liwlig Group, og har gått inn i et strategisk partnerskap med verdens største eventselskap, George P. Johnson, er det viktig å være stor i denne bransjen?

– Man trenger ikke være stor for å gjennomføre gode events og reiseopplegg, men hvis du skal være attraktiv i forhold til spesielle kundegrupper, er det en fordel å ha en viss størrelse. I det nordiske marked har det ikke vært noen stor aktør tidligere, det har vært selskaper som har hatt en dominerende stilling i sine respektive land, disse har omsatt for kanskje 50, eller opptil 250 millioner kroner. Noen har prøvd å etablere søsterselskaper i andre land, men uten å lykkes. Med Liwlig Group er det intensjonen å skape et stort selskap med allerede etablerte, sterke aktører i sine hjemmemarkeder. Samarbeidet med George P. Johnson går i utgangspunktet på et strategisk nivå. De er verdens største eventselskap og omsetter for rundt 13 milliarder kroner i året. De har ikke vært så store i Norge, men har store kunder, internasjonale selskaper som IBM, Cisco, L’Oréal, Tesla, SAS og Nordens desidert største selskap, Equinor. Alle disse har datterselskaper rundt om i verden og skal man ha arrangementer som følger en rød tråd, og som holder samme nivå, enten arrangementet foregår i Sydney, Houston eller Oslo, må eventselskapet ha en viss størrelse og fotavtrykk lokalt. Vi synes dette er et veldig spennende samarbeid, som vi nettopp har begynt på.

Saken fortsetter under annonsen

Hvilken type kunder har dere?

– Det er alt fra forsikringsselskaper, telekomselskaper, banker og organisasjoner til detaljhandel. Ofte større bedrifter, men ikke nødvendigvis. Vi hadde for eksempel et oppdrag, midt under pandemien, for hotellet Sorrisniva i Alta, for å hjelpe dem med å utvikle produktet og henvende seg til nye kunder.

Er norske bedrifter flinke til å investere i events av forskjellig slag, ikke bare julebord?

– Ja, det vil jeg si. Et event er jo en intern merkevarebygging gjennom opplevelser. Vi jobber med strategier i forhold til hvordan vi gjennom opplevelser kan forsterke merkevaren. For oss er det viktig å måle effekten, før og etter. Hvis for eksempel en bedrift har behov for enten å revitalisere, eller implementere en ny strategi, ønsker de å vite hvor mange som har fått med seg budskapet før og etter arrangementet. Det er viktig for oss å kunne måle en effekt.

Dere jobber jo mye med norske hoteller, restauranter og andre leverandører i reisebransjen, hvor proffe er de til å takle krevende opplegg?

– Jeg synes mange er veldig proffe. Reisebransjen har jo vært gjennom en vanskelig tid med store utfordringer, blant annet fordi mange av de som jobbet i bransjen før pandemien har funnet seg andre jobber. Mange steder er det kompetansemangel og mangel på kvalifisert personale, men dette kommer nok til å gå seg til etterhvert. Vi jobber godt sammen med de store aktørene, enten det er Scandic, Thon, Nordic Choice, Radisson, eller andre. Vi bruker også av og til mindre hoteller. Nylig gjennomførte vi et stort arrangement i Lillehammer, der ble mange hoteller involvert. Vi har hatt arrangementer rundt om i Norge, fra nord til syd.

Hvordan arbeider dere for å finne riktig arrangement for riktig kunde?

Saken fortsetter under annonsen

– Først gjelder det å skaffe seg innsikt, å forstå kunden. Hva er det kunden er på jakt etter, hva er formålet med arrangementet? Er det en ny strategi som skal implementeres, eller er det en vitamininnsprøytning for de ansatte, med gode foredragsholdere, god mat og underholdning. Da må vi lytte til kundens ønsker, ut ifra det kan vi komme med forslag til hvordan vi ser for oss å kunne løse oppgaven, ved å velge den ene eller den andre destinasjonen, og disse foredragsholderne og underholdningsinnslagene. Vi kan levere ett eller flere forslag. Av og til blir vi også invitert til en pitch, der vi kan komme med et forslag til event i konkurranse med andre aktører. For å kunne komme opp med gode forslag må vi ha høy kompetanse på destinasjoner og reiselivsprodukter, det har vårt eget reisebyrå og andre av våre medarbeidere.

Det er mye følelser og glede i å jobbe med events, av og til får vi veldig korte deadlines og av og til blir det forandringer på kort varsel, det er alt annet en statisk.

Bruker dere ofte kjente personer som forelesere etc.?

– Ja det gjør vi, vi jobber godt med både individuelle og bl.a firmaet Talerlisten, som representerer mange. Slike innslag er populære, forutsatt at man treffer med riktig «keynote speaker» i riktig sammenheng. Her må man være veldig nøye og vite nøyaktig hvem publikum er og hva målet med innslaget skal være. Det samme gjelder for å finne konferansierer og underholdningsartister. Vi lever jo i 2022 og de vitsene man kunne slippe unna med for 10 år siden, treffer ikke alltid like godt i dag. En god «keynote speaker» skal komme med refleksjon, provokasjon, glede og skal skape energi, dette er det langt ifra alle som greier.

Hvordan stiller Norge i konkurransen om events av forskjellig slag, har vi nok kvaliteter for også å trekke store internasjonale events?

– Norge har betydelige kvaliteter som reiseland, vi fremhever gjerne mindre, norske destinasjoner, dette kan ofte være små perler. Det skjer også stor utvikling i norsk reiseliv rundt omkring i landet, som det er viktig å ha kunnskap om. Vestlandet er mye mer enn Bergen, det er mange fantastiske større og små steder, for eksempel i Sogn og Fjordane og i Møre og Romsdal.

Når det gjelder store internasjonale arrangementer, er det i dag få aktører som har kapasitet til å ta de største, en av disse er Oslofjord Convention Center, de gjennomførte nylig et arrangement med 6500 deltagere. Man kan ha arrangement på Telenor Arena eller Oslo Spektrum, men da blir deltagerne spredd rundt på mange forskjellige hoteller. Ellers har vi selv hatt store arrangementer i for eksempel Bergen, Trondheim og Stavanger. Equinor hadde også et stort arrangement i Hammerfest i anledning 50-års jubileet, i regi av vår samarbeidspartner George P. Johnson. Arrangementene må ikke nødvendigvis ligge i de store byene, men ofte er vi avhengige av en viss hotellkapasitet og gode kommunikasjoner.

Saken fortsetter under annonsen

 

Fakta 6.Sans gruppen AS

Består av selskapene 6.Sans Event AS, 6.Sans Travel AS, 6.Sans Film AS og Interactive Games AS.

Gruppens omsetning i 2022 blir på ca. 80 mill NOK, med en EBITDA på 10 mill NOK.

6.Sans har vunnet bl.a. HSMAI, Sponsor- og eventprisen, samt andre nasjonale og internasjonale priser, senest SEP (Sponsor- og eventprisen 2022) for beste i B2B event.

Blant 6.Sans Gruppens viktigste kunder er blant annet: Gjensidige, Handelsbanken, Telia, Carlsberg Ringnes, Innovasjon Norge, og Kongsberg Gruppen.

Liwlig Group – ny eier

Saken fortsetter under annonsen

Liwlig Group kjøpte tidligere i år alle aksjene i 6.Sans gruppen AS. De har 230 medarbeidere i Sverige, Norge, Finland og USA, med kontor i Stockholm, Göteborg, Oslo, Helsingfors, Tammerfors og New York. Omsetningen i 2022 blir rundt NOK 650 millioner.

Liwlig Group er en nyetablert nordisk eventgigant som i dag består av både Finlands og Sveriges to største og ledende eventselskaper, henholdsvis Tapaus OY og EventyrNineYards AB. Største eier i Liwlig er Private Equity selskapet MB Funds OY. De opprinnelige eierne i 6.Sans, Tron Mathisen og Per Morten Bergh, har investert endel av kjøpesummen i Liwlig-konsernet.

Strategisk samarbeide med verdens største eventselskap

6.Sans har nylig inngått et strategisk partnerskap i Norge med George P. Johnson Norge (GPJ). Avtalen er gjort for å samle talentene i begge organisasjonene, for bedre å betjene kunder i Norge og internasjonalt. Med økte krav til en voksende eventsektor i Norge, sammen med et utfordrende rekrutteringsmarked etter covid, åpner dette muligheten for et fremtidsrettet samarbeid mellom partene. 

Partnerskapet vil i første omgang fokusere på store aktiveringer for GPJ Norge-klienter som IBM, Cisco og Equinor, som i år feirer sitt 50-årsjubileum med en rekke begivenheter.

 

Ledige stillinger – reiseliv