Havila Kystruten sitt skip Havila Capella til sjøs

Foto
Tor Erik Kvalsvik / Havila Kystruten / NTB

«Havila Capella» fremdeles sanksjonsfast i Bergen

Publisert: 20. april 2022 kl 09.14
Oppdatert: 20. april 2022 kl 09.14

Tirsdag i forrige uke skulle 232 passasjerer seilt fra Bergen til Kirkenes, men grunnet sanksjoner mot Russland ble skipet «Havila Capella strandet. En uke senere ligger skipet fremdeles i Bergen.

Målet er å starte på neste rundtur fra og med førstkommende lørdag.

– Vi ligger med fullt mannskap og er klare til å seile, sier Lasse A. Vangstein, kommunikasjonsansvarlig

De fire skipene til selskapet Havila Kystruten er finansiert av russiske GTLK. Selskapet er rammet av sanksjoner, og skipet mangler dermed forsikring. Derfor har de ikke tillatelse til å seile.

– Det er selvfølgelig krevende, men vi jobber med saken hele tiden. Det kortsiktige målet er at vi snart skal seile igjen med Havila Capella, det langsiktige er å bryte alle bånd med det russiske selskapet, sier Vangstein.

Han legger til at selskapet støtter sanksjonene mot Russland, og at de er i dialog med ulike aktører, med mål om refinansiere de fire skipene.

Til det trengs det nesten 4 milliarder kroner.

Saken fortsetter under annonsen

Samtidig håper de på å komme frem til en løsning med Utenriksdepartementet, for å kunne seile igjen om kort tid.

– Vi trenger at Utenriksdepartementet støtter oss i at vi er å anse som et norsk selskap med skip som seiler under norsk flagg, og dermed oppfyller kravene til norsk sjølov.

NRK har prøvd å få svar fra Utenriks og samferdselsdepartementet om hva som må til for at Havila Capella kan seile igjen.

Tirsdag svarer de begge i en epost til Nrk.

– Det er for tidlig å si når Havila Capella kan gjenoppta sine seilinger. Departementet følger tett opp, og vi er kjent med at selskapet jobber med å finne tilfredsstillende løsninger på de problemene som har oppstått. For passasjerer, de ansatte og driften av kystruten for øvrig er det helt klart ønskelig at dette skjer så fort som mulig.

 

Ledige stillinger – reiseliv