Foto

Wavebreakmedia/iStock

Fortsatt langt å gå før reiselivet er tilbake til normalen

Publisert: 8. april 2022 kl 11.15
Oppdatert: 8. april 2022 kl 11.15

Det er snart to måneder siden de siste restriksjonene ble fjernet og samfunnet åpnet opp for fullt. Siden da har situasjonen i reiselivet gradvis bedret seg. Markedssituasjonen er betraktelig bedre nå enn den var i begynnelsen av året. Det er særlig gledelig at en stor andel reiselivsbedrifter i Oslo nå vurderer markedssituasjonen som god, da Oslo har vært hardest og lengst rammet av restriksjoner og nedstengninger.

Færre melder om lavere omsetning enn normalt

43 prosent melder om lavere omsetning enn normalt. Det er en nedgang fra midten av mars, da 56 meldte det samme. Det er imidlertid fortsatt et høyt antall sammenlignet med næringslivet forøvrig: 28 prosent. Blant bedriftene med 50 ansatte eller flere, svarer 75 prosent at de har lavere omsetning enn normalt. 

2 av 10 melder om høyere omsetning enn normalt, mens 4 av 10 melder om normal omsetning. Blant fylkene er det Trøndelag som topper listen med 1 av 3 som melder om høyere omsetning enn normalt. 

Positive markedsutsikter

Nær 3 av 10 (27 prosent) vurderer den generelle markedssituasjonen som god, mens 56 prosent vurderer den som tilfredsstillende. Kun 16 prosent vurderer den som dårlig. Det er en nedgang fra 24 prosent som svarte at de vurderte markedssituasjonen som dårlig i midten av mars.

Det er særlig gledelig at 44 prosent av Oslo-bedriftene vurderer markedssituasjon som god, da Oslo har vært hardest og lengst rammet av restriksjoner og nedstengninger. Også Trøndelag ligger godt over landsgjennomsnittet med 50 prosent som svarer "god". Vestland, Nordland og Viken ligger godt under gjennomsnittet, med kun 17 prosent som svarer "god". 

Saken fortsetter under annonsen

Fortsatt stor mangel på ansatte

Det er fortsatt mange som mangler ansatte i reiselivet: 63 prosent svarer at de mangler ansatte. Jo større bedriften er desto flere svarer at de mangler ansatte: 3 av 4 bedrifter med 50 eller flere ansatte mangler folk. I uteliv svarer 8 av 10 at de mangler ansatte.

Konsekvensene av at bedriftene mangler ansatte er at eksisterende ansatte har måttet jobbe ekstra (72 prosent av bedriftene svarer dette), 3 av 10 bedrifter må ha kortere åpningstider, mens 2 av 10 (22 prosent) har en eller flere dager hvor bedriften holder stengt.

De fleste ikke tilbake til normalen

På spørsmål om bedriften er tilbake til normal drift og inntjening, svarer 56 prosent nei. 4 av 10 svarer ja. Av de som svarer nei svarer så mange som 1 av 3 at de tror det vil ta 1 – 2 år før de er tilbake til normal drift. 13 prosent svarer 3 – 6 måneder, 27 prosent svarer 6 – 12 måneder, mens 13 prosent tror det vil ta ett år. 8 prosent tror det vil ta mer enn 2 år. 

Det er særlig fylkene Vestland (56 prosent tror 1 -2 år), Nordland (86 prosent) og Trøndelag (43 prosent) som tror det vil ta lang tid å komme tilbake til normalen. 

Fortsatt høy konkursfrykt

Saken fortsetter under annonsen

Det er fortsatt høy konkursfrykt i reiselivsnæringen med 1 av 4 bedrifter som vurderer at det er reel risiko for konkurs. Konkursfrykten er særlig høy i uteliv: 55 prosent. 

Nær 1 av 3 har dårligere bookingnivå

At mange reiselivsbedrifter fortsatt ikke er tilbake til normal drift gjenspeiles i bookingnivået foran årets sommersesong. Nær 1 av 3 (32 prosent) melder om dårligere bookingnivå, 45 prosent har samme bookingnivå som i et normalår, mens 17 prosent melder om bedre bookingnivå.   

Økte strømpriser vil føre til svært stor reduksjon i driftsresultat for mange

4 av 10 melder at økte strømpriser vil føre til svært stor reduksjon i driftsresultat. Nær 3 av 10 (27 prosent) svarer middel reduksjon, mens 23 prosent svarer liten reduksjon. 

Undersøkelsen er gjennomført i perioden 31. mars - 5. april blandt 198 reiselivsrespondenter.

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – reiseliv