Cruiseturismen og det grønne skiftet
Cruise har lenge vært stemplet som reiselivets versting, men nå begynner rederiene å gjøre noe med det! Og det er ikke bare fordi myndighetene krever det, men fordi passasjerene også krever det.
Ekteparet Jan og Friedrun Duker og hennes bror Birger Böse var passasjerer ombord på hurtigskipet Richard With. Skipenes teknologi kommer i fremtiden helt sikkert til å påvirke hvilke cruise og skip vi velger, sier ekteparet til Aftenposten.
Dette skipet skal ila våren få et nytt hybrid fremdriftssystem. Deretter er det skipene Kong Harald og Nordlys som står for tur. Målet er å få ned CO2 utslippene med 25 prosent.
Det er veldig bra å høre at de tar slike grep, mener de tre hurtigrutepassasjerene. Passasjerene er i dag villige å betale mer for at reisen skal være miljøvennlig.
Pandemien har vært en krise for cruiseindustrien. Alle skipene har stort sett ligget ubrukt. Det siste halvåret har imidlertid vært en liten bedring, da noen av skipene har begynt å seile.
Krisen har også ført til en raskere utskiftning av flåten. Flere av de eldste og mest forurensende skipene er blitt skrapet, og erstattet av mer miljøvennlige skip.
Grunnen til at rederiene kvitter seg med gammel teknologi er mange. En ting er at de må gjøre det grunnet utslippskrav, spesielt i sårbare områder, men det er også komersielle grunner.
Styreleder i Havila Kystruten, Per Sævik sier til Aftenposten, at de som ikke satser på miljø i dag, ikke blir en del av vinnerlaget.
Et av skipene som nå er satt i drift, Havila Capella, er et av verdens mest miljøvennlige, som kan gå fire timer på batteri. Søsterskipene skal få samme teknologi.
Miljøregnskapet til skipene er en faktor som avgjør hvilke skip og hvilke cruise som velges. – Dette er nå en del av beslutningsgrunnlaget når noen av gjestene velger cruiseferie, uttaler pressetalsmann Roger Frizzell hos verdens største cruiseeier, Carnival Corporation.
Pris er fortsatt den viktigste faktoren blant folk når de velger cruise, men dersom prisen er noen lunde lik, så velger folk naturligvis det mer miljøvennlige skipet. Dette bekreftes av passasjerer ombord på skipet «Richard With».
For bare få år siden var miljø knapt tema på cruisemesser. I dag vil rederiene som ikke har fokus på dette fremover forsvinne, mener sjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam. Enkelte nasjonaliteter skiller seg riktignok ut som mindre opptatt av miljøhensynet enn andre.
Basert på undersøkelser foretatt av Hurtigruten tyder det på at trenden er vesentlig tydeligere i enkelte land. Passasjerer fra land som USA, Storbritannia, Tyskland og Australia er mer opptatt av teknologien til skipene enn hva som er tilfelle for norske cruisepassasjerer.
Daglig leder i Cruisespesialisten Arne Sande, har samme oppfatning. – Det er ikke utslippsdataene kundene først spør om, men jeg tror det er et tema som er viktig. Muligens hadde flere spurt om det hvis flere skip gikk på miljøvennlig drivstoff enn det som er tilfellet i dag, sier han
Til tross for flere pr stunt om diverse utslippsreduserende teknologier, blir næringen kritisert for manglende åpenhet og svikt i arbeidet med luft og vannforurensning.
Som forbruker bør man være skeptisk til rederienes skryteliste. Flere skip har for eksempel hevdet at de har miljøvennlig resirkulering og avfallshåndtering, men dette har gjentatte ganger blitt avslørt at ikke stemmer.
På reisebloggen «On the Luce» gir noen tips om hva kunden bør være oppmerksom på.
Hvordan håndterer skipet gråvann og kloakk? Har skipet noe system for å redusere vannforbruket? Hvordan behandler skipet ballast- og bunnvannet? Hvordan håndteres søppelet? Hva slags drivstoff? Informasjon om dette finnes som regel godt gjemt rederienes nettsteder.
Cruisenæringen har forpliktet seg til å redusere CO2-utlipp med 40 % innen 2030.