Foto

Avinor - Catchlight

Forretningsreiser

Sterk reduksjon, iallfall på kort sikt

Publisert: 8. november 2021 kl 10.08
Oppdatert: 8. november 2021 kl 10.08

En god del bedrifter og organisasjoner vil benytte digitale møter i langt større grad enn før pandemien, særlig til interne møter. Når det er snakk om å møte nye og eksisterende kunder og avholde salgsmøter, vil fysiske møter fortsatt være best. Dessuten må man innrette seg etter hva konkurrentene gjør, hvis de reiser og gjennomfører salgsmøter, må man gjøre det samme.

Men alt tyder på at forretningsreisemarkedet kommer til å bli redusert med rundt 20 prosent på kort sikt, det vil få store konsekvenser for bl.a. flyselskaper og hoteller. Flyselskaper som har mye langdistansetrafikk og har basert seg på en stor andel forretningsreisende, f.eks. Lufthansa og SAS, vil merke det mest. Forretningsreisetrafikken har vært svært viktig for mange av de store linjeflyselskapene. Selv om kun rundt 10% av billettene gjelder business-klasse, utgjør dette nær 40% av omsetningen for mange og det meste av overskuddet. Forretningsreisepassasjerene subsidierer også billettene for de som reiser på økonomiklasse, og gjør det mulig å opprettholde et omfattende flyrutenett.

Den internasjonale flyselskapsorganisasjonen IATA, anslår at flyselskapene kommer til å tape US$ 51,8 milliarder (NOK 444 milliarder) i år og US$11,6 milliarder (NOK 99 milliarder) i 2022, på grunn av coronapandemien.

Alt tyder også på at vi kommer til å se store forandringer på eiersiden hos mange av flyselskapene, etterhvert som de vil trenge ny kapital for å holde seg i luften. De selskapene som står økonomisk sterkt, for eksempel lavprisoperatørene Ryanair og Wizz Air, vil fortsette å vokse. I de fleste tilfeller vil det være snakk om organisk vekst, dette er ikke tiden for å kjøpe opp konkurrenter, når markedet flommer over av både erfarne medarbeidere, fly og landingsrettigheter (slots).

Videokonferansene holder stand, iallfall internt

Speilsalen på Grand Hotel i Oslo måtte tas i bruk da NBTA (Norwegian Business Travel Association) avholdt sitt årlige reisetrendseminar i september. Over 100 deltagere stilte opp for å delta på et interessant program, som spente over temaer som reisesikkerhet, statens rolle som innkjøper av reisetjenester og Espen Rostrup Nakstad, som ga en oppdatering om helsesikkerhet.

En del statlige innkjøpere mente at interne møter fremover for en stor del vil gå som videokonferanser på Teams og lignende, mens de møtene der de skal oppnå noe, selge inn noe, vil være fysiske. Det vil føre til at reisevirksomheten kommer til å bli mye mer målrettet fremover.

Saken fortsetter under annonsen

I en sekvens om luftfart og flybransjen, ga flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs en tilstandsrapport om bransjen globalt og i Norge, han kom også med noen spådommer for utviklingen fremover.

- Innenlandsmarkedet i Norge er nå heldigvis i vekst og dette markedet har vært ganske bra under hele pandemien. Vestlandet har vært driveren i innenlandsk flytrafikk, ikke i antall passasjerer, men i vekst. Bergen lufthavn er den store stjernen her, og det forteller oss at kanskje mer av trafikken vil gå utenom OSL etterhvert.

Utenlandsmarkedet er fortsatt 70% under 2019, men trenden er positiv. Det er en komplisert situasjon for flyselskapene nå, der de må bestemme kapasitet og priser.

Flyfrakt og business jets har hatt sterk vekst under pandemien. Privatjetmarkedet er i voldsom vekst, også i Norge, det kan utfordre reisemønsteret på forretningsreiser. De flyr direkte til og fra der de skal, det betyr mindre businessklasse og færre hotellovernattinger. Widerøe har vært blant Europas tre største flyselskaper under hele pandemien, det viser hvor viktig luftfarten er for distrikts-Norge og resultatet av de grepene myndighetene har gjort for at Widerøe skulle kunne opprettholde trafikken, sa Elnæs.

Investorene har stor tro på luftfart

- Jeg tror lavprisselskapene vil komme ut som de store vinnerne når pandemien er over. Før pandemien hadde lavprisselskapene 40 - 42 prosent av markedet i Europa, nå er de godt over 50%, og dette tallet kommer til å øke. Ryanair er nummer én, med over 2200 flighter daglig. Det kommer også flere lavprisselskaper inn i Skandinavia, for eksempel Eurowings, og jeg tror Easyjet snart vil vise seg her også.

I 2023 – 2024 vil europeisk luftfart være tilbake på 2019-nivå, tror bransjen, litt avhengig av hva som skjer ute i verden og hvordan det blir mulig å reise interkontinentalt.

Saken fortsetter under annonsen

Mange tror høyere vaksineandel av befolkningen vil føre til øket flykapasitet, jeg er ikke så sikker på det, det er ikke nødvendigvis nøkkelen til suksess, viser erfaringer fra bl.a. Israel.

Under pandemien er det startet rundt 30 nye flyselskaper i Europa, i Norge har vi fått Flyr og Norse. Investorene har stor tro på luftfart. Boeing kom nylig med sin 20-års prognose, fra 2021 til 2040, de regner med at det skal leveres 32.600 nye fly. Totalt i 2040 vil det da være 43.600 fly, det er mer enn det dobbelte av hva som finnes i dag. IATA har også lignende prognoser med 3,2% årlig vekst, sa Hans Jørgen Elnæs.  

Tilbake med 9 ruter på Norge

Halvor Gløersen, salgsdirektør Air France – KLM: - Air France – KLM ligger nå kun 26% under produksjonen vi hadde i 2019. Da pandemien kom hadde vi 540 fly som var operative, 82.000 ansatte og 328 unike destinasjoner fra Paris og Amsterdam. I midten av mai 2020 sto 92% av kapasiteten, mål i antall seter, på bakken. Mange ble permittert, eller mistet jobben, det var en svært dramatisk situasjon. Gjennom sommeren kom vi gradvis tilbake. Vi hadde 9 ruter på Norge; 2 fra Paris og 7 fra Amsterdam, med 31 daglige avganger. I mai i fjor hadde vi kun én daglig avgang fra Norge til Amsterdam. Nå er vi tilbake med ni ruter, men lavere kapasitet. Vi er så heldige at vi har mange forskjellige typer fly og størrelser, det har gjort det lettere å starte opp ruter på nytt.

Svært kort bookinghorisont

Lars Sande, VP Global Sales, Norwegian: - Bookinghorisonten til folk er for tiden svært kort, samtidig som vi må ha kapasitet inne for å se om etterspørselen er der, så det går sakte fremover. Når vi og andre selskaper nå vokser og begynner å komme tilbake igjen, er det lurt å være forsiktig med å sette opp ny kapasitet, og heller ta det litt rolig i den tiden vi er inne i nå. Om ett års tid skal vi ha ca. 70 fly og da er vi tilbake der vi var i Norge og Norden, da er innenriksruter i Argentina og Spania, etc. skrellet bort. Mange bedrifter har funnet ut at internmøter kan foretas mer effektivt på Teams, så jeg tror ikke forretningstrafikken kommer tilbake til nivået vi hadde før pandemien.

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – reiseliv