Foto
Det er svært gledelig at EU vil åpne grensene for fullvaksinerte, mener helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Guldvog: Gledelig at EU åpner grensene for vaksinerte

Publisert: 20. mai 2021 kl 09.23
Oppdatert: 20. mai 2021 kl 09.24

EU-landene skal være enige om å åpne grensene helt for fullvaksinerte. Et stort skritt framover, mener helsedirektør Bjørn Guldvog.

– Det er gledelig at EU har kommet såpass langt i å samordne arbeidet med bruk av vaksinepass. Det å få til en felles løsning vil gjøre det enklere å åpne på tvers av land i Europa, sier Guldvog til NTB.

EUs medlemsland ble enige om gjenåpningen onsdag, opplyser kilder til nyhetsbyrået AFP.

På et møte i Brussel onsdag ble diplomater fra EU-landene også enige om å heve terskelen for hvor mange nye smittede et land kan ha før det regnes som utrygt. Den ligger i dag på 25 smittede per 100.000 innbyggere de siste 24 dagene, men skal opp til 75, forteller diplomater til AFP.

Vedtas fredag

Endringen vil åpne for innreise til EU fra flere steder. Anbefalingene skal vedtas på ministernivå fredag, ifølge kildene.

– Det gjenstår nå å ferdigstille ordninger i de enkelte landene med koronasertifikat, slik at man kan dokumentere sin vaksinasjonsstatus ved grensepasseringer i Europa, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Saken fortsetter under annonsen

EU planlegger å ha et løsning for et koronapass klart innen 21. juni. Ifølge Guldvog jobber nå hvert EU-land med å få på plass egne løsninger for et verifiserbart koronasertifikat, koblet opp mot de ulike landenes registre.

– I Norge er planen å ha ferdig en første versjon rundt 8. juni. Men den må bearbeides videre for å bli kompatibel med EUs løsning, føyer han til.

Ulike karanteneregler

Hvilken betydning dette vil ha for karantenereglene både i EU og i Norge, er foreløpig ikke avklart, ifølge Guldvog. Men ulike land vil trolig operere med noe ulike regler, tror han.

– Enkelte land har for eksempel veldig ulik kapasitet når det gjelder testing. Det jobbes også med hvorvidt enkeltland skal kunne kreve én eller to vaksinedoser og hvilke test- og karanteneordninger som vil gjelde, sier han.

I en overgangsperiode kan det bli nødvendig å teste vaksinerte.

– Dette er forhold som vi nå vurderer, sier Guldvog.

Saken fortsetter under annonsen

Norge vil trolig legge seg tett opptil EU-reglene, tror helsedirektøren.

– Det er en politisk avgjørelse om vi skal følge EU. Men vi kommer nok til å legge oss tett opp til det de vedtar.

– Ikke bli annerledesland

Virke reiseliv mener det er avgjørende at Norge legger seg på samme linje som EU.

– Vi må ikke bli et annerledesland i Europa. Reiseliv er en internasjonal bransje, med tøff internasjonal konkurranse. Om vi har strengere regler enn resten av Europa, vil vi bli valgt bort som feriemål også denne sommeren, sier leder Astrid Bergmål til NTB.

Etter et svært tøft år er næringen helt avhengig av å komme i gang igjen, framholder hun.

– Vi vil også understreke behovet for å få vite når koronasertifikatet skal kunne erstatte kravet om for karantene ved innreise til Norge. Det å ikke ha en dato å forholde seg til gjør en krevende situasjon enda mer krevende fordi man ikke aner når man kan planlegge oppstart, sier Bergmål.

Saken fortsetter under annonsen
Mange uvaksinerte fortsatt uønsket

For tiden er unødvendige reiser inn til EU forbudt, med unntak av noen få land som regnes som trygge fordi smittespredningen er lav.

Samtidig er næringslivet i ferd med å åpne i Europa etter hvert som det lettes på restriksjonene. Likevel er hoteller og serveringssteder bekymret for at sommerens turistsesong ikke vil gi store inntekter.

Selv med de nye reglene vil uvaksinerte fra store deler av verden fortsatt ikke kunne reise inn i EU.

Ledige stillinger – reiseliv